Animale


Receive HTML?

Home arrow Enrichment arrow Produse de Mediu
Produse de Mediu PDF Imprimare E-mail
Am făcut mai jos o listă de furnizori de produse de mediu pe care sper să o găsiţi utilă.  Ele sunt multe dacă vă faceţi timp să căutaţi pe paginile de internet.

Multe articole se repetă, dar sunt şi multe idei bune.

Fort Worth Zoo – Enrichment Online
www.enrichmentonline.org/resources/index

American Association of Zoo Keepers – Enrichment Suppliers
http://aazk.org/committees/enrichment/comm_enrichment_suppliers.php

US Government Environmental Enrichment Suppliers and Products List
www.nal.udsa.gov/awic/enrichment/supplies.htm

www.ottoenvironmental.com

www.absoluteprimate.com

Parfum pentru felidele mari


Felidele mari precum jaguarii, gheparzii şi tigrii sunt atrase de parfumuri. Oameni de ştiinţă americani au investigat ce parfumuri sunt preferate de felide. Se ştie de mai mult timp că felidele mari sunt atrase de parfumuri.

Aceasta probabil datorită moscului utilizat pentru multe parfumuri. Cercetătorii de la Wildlife Conservation Society au testat până acum 24 de parfumuri diferite pe care le-au pulverizat pe copacii din ţarcurile de jaguari şi gheparzi.

Parfumul Obsession for Men de la Calvin Klein a fst cel mai popular. Dacă au posibilitatea, animalele îl miros până la 11 minute la rând.

Parfumurile Charlie d la Revlon şi Beautiful de la Estee Lauder nu au fost apreciate. Nu au fost mirosite decât câteva secunde. Anumite parfumuri au determinat de asemenea anumite comportamente. Pe unele felidele mari ţi le-au frecat pe obraji de pe copacii stropiţi cu parfum.

Potrivit cercetătorilor există întotdeauna o latură practică a acestor cercetări. Felidele mari din zoo sau parcuri cu animale pot fi atrase cu parfum, de exemplu atunci când este nevoie să fie examinate de aproape. Obsession for Men de la Calvin Klein s-a folosit la Maya Biosphere Reserve pentru numărarea jaguarilor.

Preferinţele papagalilor amazonieni cu aripi oranj faţă de anumite elemente de enrichment în colivie


Elementele de enrichment în colivie, denumite adesea "jucării", sunt adesea oferite papagalilor ca mijloc de încurajare a unui mediu stimulativ pentru comportament în captivitate, dar nu este clar dacă anumite particularităţi ale acestor obiecte sunt mai eficace decât altele în a stimula interesul păsării.

Am testat preferinţele de culoare, mărime şi duritate la elemente cubice de enrichment plasate în colivie construite din lemn şi preferinţa de culoare pentru elemente construite din pătrăţele de piele neprelucrată. Papagalii amazonieni cu aripi portocalii (Amazona amazonica; N = 8–10, sex mixt, vârsta 4–5 ani) au fost plasaţi în colivii individuale dotate cu două butoane omni-direcţionale tip pârghie monitorizate pe computer montate pe tavanul coliviei. Elementele de enrichment au fost agăţate de ceste butoane; orice interacţiune generând mişcări laterale şi determinând închideri ale butonului (operaţional constituind “utilizarea” obiectelor) continuu înregistrate.

A fost testată preferinţa pentru cuburi de 3,8 cm3 din lemn moale (brad Douglas) vopsite în opt culori diferite prezentându-se fiecărei păsări toate combinaţiile de culori, luate două câte două. Au fost computerizate mediile zilnice de activare a butoanelor pentru fiecare pasăre şi au fost repetate de mai multe ori în sistem ANOVA: cuburile galbele au stimulat mai multe utilizări decât cele roşii, verzi, albastre, violet sau cele în culori naturale, iar cuburile portocalii au fost preferate celor verzi şi albastre.

Culorile nu au avut efect într-o testare comparabilă cu pătrăţele de piele brută. A fost testată preferinţa pentru mărimea cuburilor galbene din lemn tare prin combinarea unor cuburi de trei mărimi diferite: 2.5, 3.8, şi 5.1 cm3; au fost preferate cuburile cele mai mici faţă de cele mai mari.

Preferenţa pentru duritatea lemnului a fost testată prezentându-se păsărilor cuburi galbene de 3,8 cm3 şi cuburi albastre confecţionate fie din lemn de brad Douglas (“moale”) fie din mesteacăn/arţar (“tare”); păsările au preferat cuburile mai moi, dar nu au demonstrat preferinţă pentru galben faţă de albastru.

Rezultatele arată că culoarea, duritatea, mărimea şi materialul au toate influenţă asupra utilizării jucărilor de către papagalii amazonieni ţinuţi în captivitate. Această constelaţie de preferinţe poate reflecta proprietăţile hranei originare din habitatul natural al papagalilor amazoneieni cu aripi oranj.

Autori: Lilian C. Kim, Joseph P. Garner and James R. Millam

Sursa: Applied Animal Behaviour Science, 2009, volume 120, issue 3-4
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect