Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Femele de pe_ti abandonate de masculi Ón cre_terea puilor
Femele de pe_ti abandonate de masculi Ón cre_terea puilor PDF Imprimare E-mail

Îngrijirea puilor poate fi o treabă grea, mai ales dacă eşti femelă de ciclide.

Originare din lacurile de crater din Nicaragua, ciclidele îşi îngrijesc puii apărându-i de răpitori. Deşi în general masculii şi femelele de ciclide îşi împart responsabilităţile parentale, cecetările au demonstrat că acest lucru nu se întâmplăîntotdeauna.

Cerectări noi efectuate de o echipă internaţională din care făceau parte doi biologi ce la Monash University şi publicate în jurnalul Behavioral Ecology and Sociobiology, au demonstrat că masculii de ciclide au tendinţa să-şi abandoneze perechea, pe care o alsă să vadă singură de pui.

Încercând să înţeleagă factorii ecologici care stau la baza acestui comportament, autoul principal, Dr. Topi Lehtonen de al universitatea din Turku din Finlanda a stat multe ore sub apă observând comportamentul parental al diferiţilor indivizi de ciclide.

Dr, Lehtonen şi colegii săi, întrecare Dr. Bob Wong şi Dr. Andreas Svensson de la Monash University şi Prof. Axel Myer de la Universitatea din Konstanz din Germania, au constatat că abandonul masculilor se întâlneşte mai frecvent la speciile de ciclide de talie mai mare care locuiesc în lacuri, fiind de asemenea mai probabilă spre sfârşitul sezonului de rproducţie.

Dr. Bob Wong, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe de la Monash University a spus că motivele exacte pentru care masculii de ciclide îşi abandonează perechea şi puii nu sunt foarte clare, dar că motivaţia este probabil legată de costurile şi avantajele îngrijirii puilor pe o perioadă mai lungă şi de existenţa unor noi oportunităţi de împerechere.

"Indiferent de motive, abandonul masculului nu este o veste bună pentru femela părăsită şi pentru pui," spune Dr. Wong.

Cercetările au constatat că abandonul masculilor compromite grav calitatea îngrijirii pe care o pot da femelele pilor, mai ales în a-i apăra de peştii răpitori vorace precum guavina (Gobiomorus dormitor).

"Concluziile au oferit puncte de vedere importante privind sistemele de reproducţie animală, evoluţia îngrijirilor parentale şi costurile şi avantajele îngrijirii puilor," spune Dr. Wong .

Topi K. Lehtonen, Bob B. M. Wong, P. Andreas Svensson, Axel Meyer. Adjustment of brood care behaviour in the absence of a mate in two species of Nicaraguan crater lake cichlids. Behavioral Ecology and Sociobiology, 2010.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect