Animale


Receive HTML?

Striga PDF Imprimare E-mail

Striga (Tyto alba)
Descriere: Partea superioară este cenuşiu deschis cu numeroase linii fine de culoare închisă şi pete de culoare deschisă stropite pe lungimea penei. Pe aripi şi pe spate are pete de culoare galben–brun.. Partea inferioară este albă cu câteva pete negre, uneori complet albă. Penajul de pe partea de jos a picioarelor poate fi rar. Discul facial în formă de inimă este alb cu margine brun deschis, cu pete cafenii în faţa ochilor, care au irisul negru. Ciocul este alb-murdar, iar picioarele al-gălbui spre brun. Masculii şi femelele au dimensiuni şi coloraţie asemănătoare, iar tineretul are în general un penaj mai pătat.
           

striga

Mărimea: Femela: Lungimea 34-40cm  Anvergura aripilor 110cm Greutate 570g
Masculul:  Lungimea 32-38cm Anvergura aripilor 107cm  Greutate 470g

Obiceiuri: Î general nocturnă, deşi nu este neobişnuit ca această specie să fie observată la asfinţit sau să fie activă în zori, uneori fiind observată zburând chiar şi la lumina zilei. Zborul este silenţios, cu bătăi din aripi întrerupte de planare.
Glas: Striga emite strigăte rare, de obicei un ţipăt răguşit şi prelungit. Chemarea de nuntă a masculului la cuib este un ciripit ascuţit şi repetitiv. Adulţii care se întorc la cuib pot emite un orăcăit grav, ca de broască. Dacă este surprinsă în scorbură sau cuib, emite sunete şuierate şi răguşite şi sunete bruşte adesea numite clămpănit de cioc, dar produse probabil prin mişcarea limbii.
Vânătoare şi hrănire: Strigile se specializează adesea pe vânarea micilor mamifere terestre, marea majoritate a hranei fiind constituită din rozătoare mici. Şoarecii de câmp reprezintă un aport important în alimentaţie, ca şi chiţoranii, şoarecii şi şobolanii. Strigile se înmulţesc rapid ca reacţie la înmulţirea excesivă a şoarecilor. Alte animale vânate pot fi puii de iepure, liliecii, broaştele, şopârlele, păsările şi insectele. Prada este localizată prin patrularea teritoriului probabil – în special păşuni deschise. Strigile folosesc şi locuri de observaţie nu prea înalte precum stâlpii de gard pentru a-şi urmări prada.
Reproducţie: Strigile se reproduc în orice perioadă a anului, în funcţie de existenţa hranei. Într-un an bun, o pereche poate avea două rânduri de pui. Invaziile de rozătoare determină o creştere spectaculoasă a numărului de strigi. În timpul nuntirii, masculii se pot învârti în jurul copacului de cuibărit, scoţând scurte strigăte stridente şi chemări ca un ciripit. Majoritatea strigilor cuibăresc în scorburi până la 20 m înălţime. Îşi fac cuibul şi în clădiri vechi, peşteri sau puţuri. Depun 3 - 6 ouă (uneori până la 12) la intervale de 2 zile. Ouăle au 38 - 46mm lungime şi 30 - 35mm  lăţime şi sunt incubate timp de 30 - 34 zile. Puii sunt acoperiţi cu puf alb şi clociţi timp de circa 2 săptămâni, căpătând tuleie la 50 - 55 zile. După aceea, rămân în preajma cuibului tip de circa o săptămână ca să înveţe să vâneze, după care se împrăştie rapid. Tineretul este capabil de reproducţie la circa 10 luni de viaţă.
Mortalitate: Strigile au o viaţă scurtă. Majoritatea mor în primul an de viţă, speranţa de viaţă fiind de 1-2 ani în natură. În America de Nord, cea mai bătrână strigă din natură a trăit 11 ani şi 6 luni. În Olanda, o strigă a trăit până la 17 ani şi 10 luni.
În Anglia, o femelă în captivitate a fost scoasă de la reproducţie la vârsta de 25 de ani!
Habitat: Striga se întâlneşte practic în toate habitatele, dar mai ales în pădurile rare, tufărişuri şi păşuni decât în zonele de pădure deasă. De obicei, se odihnesc ziua în scorburi, dar au fost văzute şi în peşteri, fântâni, acareturi sau în desişul copacilor.
Distribuţie: Striga este una dintre cele mai răspândite păsări terestre. Se află pe toate continentele (n afară de Antarctica) şi pe insulele mari ca şi în toată Australia, inclusiv Tasmania. Par în cea mai mare parte a Marii Britanii şi Europei şi în multe locuri din Asia, Africa şi o mare parte a Americii d Nord. În America de Sud se întâlnesc in zone de păşune, ca şi pe insulele oceanice precum Galapagos.
Ruperea sau tunderea aripilor nu este acceptată la nicio specie de bufniţe, care utilizează zborul ca formă principală de locomoţie, astfel că în captivitate sun necesare voliere cu acoperiş care să prevină evadarea. Pentru o pereche de bufniţe de mărime medie este necesară o volieră de minim 8 m² suprafaţă şi minim 3 m înălţime. Mărimea trebuie să crească cu 3 m² pentru fiecare adult în plus. Pentru a da păsărilor un sentiment de siguranţă suficient, cel puţin o parte (şi mia bine două) ale volierei trebuie construite din material solid. Aceasta dă şi îngrijitorilor posibilitatea de a se apropia pentru curăţenie, etc. fără a fi văzuţi de păsări. Pe celelalte laturi, cel mai bun material pare să fie plasa sudată, cu ochiuri de 50mm x 50mm, dar se poate utiliza şi plasa de nailon. Plasa de sârmă nu este un material potrivit..
Trebuie construită o barieră de siguranţă pentru public la distanţă de 1 m d gardul ţarcului pentru a descuraja vizitatorii să introducă degete sau obiecte prin ochiurile plasei.
Este esenţială construirea de locuri de odihnă suficiente, orizontale şi verticale; bufniţele simţindu-se mai în siguranţă pe locurile de odihnă înalte, mai ales deasupra ‘înălţimii omului’. Locurile de odihnă pot fi aranjate astfel încât să se utilizeze la maxim spaţiul din volieră şi pentru a încuraja păsările să zboare. Trebuie de asemenea asigurate cutii de cuibărit din lemn şi mai multe zone adăpostite şi ferite de vânt şi ploaie.
Bufniţele se hrănesc o dată pe zi Regimul constă din rozătoare , potârnichi sau pui de o zi proaspăt sacrificate sau recent (dar complet!) dezgheţate. Bufniţele trebuie să aibă acces permanent la apă proaspătă de băut.
 
Statut: Neameninţat.

striga

 

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect