Animale


Receive HTML?

Login Form


Parola uitata?
Home arrow Teme arrow Veterinari arrow Lilieci amenintati cu disparitia la nivel regional in nord-estul Statelor Unite in urma sindromului
Lilieci amenintati cu disparitia la nivel regional in nord-estul Statelor Unite in urma sindromului PDF Imprimare E-mail

Lilieci amenintati cu disparitia la nivel regional in nord-estul Statelor Unite in urma sindromului de nas alb ce se raspandeste vertiginos

O noua boala infectioasa care se raspandeste rapid in zona de nord-est a Statelor Unite a ucis milioane de lilieci si se preconizeaza ca va provoca disparitia la nivel regional a unor specii de liliac candva comune, potrivit constatarilor unei cercetatoare de la Universitatea din California, Santa Cruz.

Boala, sindromul de nas alb, descoperita pentru prima data la Albany, N.Y. in 2006, afecteaza liliecii care hiberneaza si a provocat milioane de decese, scrie autoarea principala, Winifred F. Frick, intr-un studiu publicat la 6 august in Science.

Frick, absolventa a UC Santa Cruz si in prezent cercetator post-doctoral la departamentul de Studii de mediu al UCSC, a spus ca boala se intinde rapid in toata regiunea de nord-est a Statelor Unite si in Canada, afectand in prezent sapte specii de lilieci. Daca mortalitatea si raspandirea continua la fel ca in ultimii patru ani, aceasta boala va determina probabil disparitia la nivel regional a speciei de lilieci mici maronii, anterior una dintrre cele mai comune specii din America de Nord, a spus ea.

"Este una dintre cele mai grave crize pentru speciile salbatice cu care ne-am confruntat," a spus Frick. "Comunitatile de cercetare si conservare a liliecilor incearca pe cat posibil sa gaseasca o solutie la aceasta problema devastatoare."

Frick noteaza ca "Liliecii aduc servicii de ecosistem valoroase care pe de o parte conteaza pentru mediul in care traiesc si pe de alta parte aduc beneficii tangibile pentru om. Liliecii afectati de aceasta boala sunt specii insectivore, un singur exemplar putand consuma in fiecare noapte echivalentul propriei greutati in insecte, inclusv insecte daunatoare," spune Frick.

"Pirderea atator lilieci este ca un experiment terifiant care probeaza cat de mult conteaza aceste animale in controlul raspandirii insectelor," a spus ea.

Frick si-a primit licenta in studii de mediu la UCSC in 1998. Si-a dat doctoratul la Universitatea din Statul Oregon in 2007 si este in prezent bursier post-doctoral al National Science Foundation Bioinformatics cu post combinat la UCSC si Boston University. Este de asemenea director de cercetare la Central Coast Bat Research Group din Aptos, Calif.

Sindromul de nas alb este asociat unei ciuperci nou descoperite care creste pe tesuturile expuse ale liliecilor in timpul hibernarii.

Frick si coautorii studiului, intre care Jacob F. Pollock, de la departamentul de ecologie si biologie evolutionista de la UCSC si expertii renumiti in domeniul liliecilor Thomas H. Kunz si D. Scott Reynolds de la Boston University, au analizat datele demografice ale liliecilor colectate in ultimii 30 de ani din 22 de pesteri si alte locuri de hibernare din cinci state din regiunea de nord-est a SUA.

Scaderea demografica grava a liliecilor mici maronii a fost identificata pe baza sondajelor efectuate de oficialii de la departamentele de stat pentru resurse naturale care au inceput statisticile in 1979. Studiile din iarna 2006-2007 au adus probe ale dezvoltarii ciupercii albe pe nasul, urechile si antebratele liliecilor, ale unui comportament aberant si unui numar neobisnuit de mare de lilieci morti. Intr-o singura pestera pot sa existe pana la 500.000 de lilieci.

Scaderea numarului de lilieci numarati merge de la 30 la 99 % fata de numaratorile anterioare, dinainte de aparitia bolii. De la descoperirea sa in urma cu cativa ani, sindromul de nas alb a fost acum confirmat in cel putin 115 locuri de hibernare a liliecilor din SUA si Canada, mergand spre vest pana la Oklahoma.

Cercetarile actuale sugereaza ca ciuperca provoaca tulburari in hibernarea liliecilor, pe care ii face sa se trezeasca mai devreme, sa se comporte ciudat si sa piarda rezervele de grasime care ii ajuta sa supravietuiasca, ducand la deces. Cercetatorii dau o sansa de "99 % pentru disparitia la nivel regional a speciei de liliac mic maroniu in urmatorii 16 ani" daca mortalitatea si raspandirea continua in acelasi ritm.

"Rezultatele noastre ofera o imagine sumbra a unei populatii candva sanatoase a unei specii abundente si larg raspandite care acum este afectata de pierderi grave," scriu autorii studiului.
"Declinul rapid al speciilor de lilieci comuni in urma sindromului de nas alb atrage atentia fata de necesitatea intensificarii cercetarilor, monitorizarii si managementului pentru o mai buna intelegere si combatere a acestei boli invazive a speciilor salbatice," este concluzia autorilor.

Cercetatorii spun ca este posibil ca ciuperca ucigasa sa provina din Europa, ca urmare a activitatilor umane de comert sau calatorie, deoarece aceeasi ciuperca a fost observata la specii de lilieci care hiberneaza in Europa.

Aceste cercetari au fost sustinute prin finantare acordata de U.S. Fish and Wildlife Service si National Science Foundation.

University of California - Santa Cruz (2010, August 6). Bats facing regional extinction in Northeastern US from rapidly spreading white-nose syndrome. 

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect