Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Cercetarea vederii pasarilor de prada vii extinsa prin utilizarea imaginilor de inalta rezolutie
Cercetarea vederii pasarilor de prada vii extinsa prin utilizarea imaginilor de inalta rezolutie PDF Imprimare E-mail

Cercetarea vederii pasarilor de prada vii extinsa prin utilizarea imaginilor de inalta rezolutie

Observatarele de pasari din intreaga lume pot beneficia de un sistem de redare a imaginilor cu inalta rezolutie recent conceput, utilizat pentru studierea structurii retinei pasarilor de prada vii. Intr-un articol recent publicat, Investigative Ophthalmology & Visual Science [Oftalmologie de investigare si stiinta vazului], cercetatorii dezvaluie informatii tridimensionale fara precedent privind retina a patru specii de rapitoare – doua de soim si doua de bufnita – cu ajutorul unui puternic instrument non-invaziv de redare a imaginii.

Intr-o serie de experimente efectuate la Institutul Oftalmologic Bascom Palmer al Universitatii din Miami, echipa de cercetatori a utilizat noul sistem tomografic de coerenta optica in domeniul spectral (SD-OCT) pentru a testa posibilitatile de cercetare a vederii pasarilor de prada. Imaginile rezultate prezinta anatomia de detaliu a retinei, care nu este inca larg cunoscuta, precum straturile retinale si structura petei galbe de profunzime si de sprafata, mica adancitura aflata in retina sensibila la lumina, care reprezinta punctul de claritate maxima a vederii. Traumatismul care afecta retina unei pasari a fost de asemenea reprezentat cu succes.

Desi OCT a mai fost utilizat pentru reprezentarea retinei animalelor, autorii arata ca acum s-a folosit pentru prima data reprezentarea de inalta rezolutie la pasari vii in stare de veghe, ceea ce ofera o abundenta de imagini de detaliu microscopic fara vatamarea pasarilor.

"Studiile anatomice anterioare al petei galbene la rapitoare necesitau examinarea retinei la microscop, ceea ce limita numarul de pasari ce puteau fi studiate," spune autorul, dr. Robert W. Knighton, profesor pensionar si cercetator la Institutul Oftalmologic Bascom Palmer.

Cercetatorii principali Marco Ruggeri si Shuliang Jiao, impreuna cu colegii lor, arata ca rezultatele acestor cercetari deschid drumul pentru alti oameni de stiiinta care doresc sa studieze structura ochiului si vederea pasarilor mari, inclusiv pentru cei care compara diferentele anatomice ale retinei la pasarile de prada care vaneaza ziua fata de cele care vaneaza noaptea.

"Se poate imagina ca obtinerea datelor cu ajutorul scannerului SD-OCT va deveni o procedura de rutina la numeroasele observatoare de pasari din intreaga lume," a adaugat Knighton, care locuieste acum la Observatorul Avifaunistic Hawk Ridge din Duluth, Minnesota.

Sursa: Association for Research in Vision and Ophthalmology (2010, July 23). High-resolution imaging expands vision research of live birds of prey.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect