Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Declin drastic al populatiilor de felide si canide salbatice din intreaga lume
Declin drastic al populatiilor de felide si canide salbatice din intreaga lume PDF Imprimare E-mail

Declin drastic al populatiilor de felide si canide salbatice din intreaga lume

Un nou raport arata declinul rapid al populatiilor de felide si canide salbatice

”Chemarea strabunilor se aude tot mai incet”, raport publicat de cele mai importante organizatii pentru conservarea speciilor salbatice, prezinta in detaliu cele mai importante amenintari si declinul populational al speciilor de felide mari si canide rare existente in natura. Confruntate cu diminuarea constanta a habitatelor si surselor de hrana datorita supradezvoltarii terenurilor si a braconajului, ca si a starpirii de catre cei care le considera o amenintare, felidele salbatice precum leii, gheparzii si irbisii si pe de alta parte cainii salbatici recum lupul etiopian si cainii de stepa au in fata un viitor incert.

80% dintre felidele si 25% dintre canidele salbatice sunt in declin

La optzeci la suta dintre speciile de felide salbatice se constata un declin populational, ca si in cazul a 25 la suta dintre canidele salbatice – familiile de vulpi, lupi si caini salbatici. Raportul analizeaza mai mult decat cifrele si cauta sa inteleaga soarta a 15 astfel de specii considerate a avea un rol ecologic vital, prin studierea in detaliu a numarului actual de indivizi din natura, a modificarilor demografice din ultimii zece ani si a solutiilor de conservare, pentru imbunatatirea situatiei lor.

Cele 15 specii au fost alese pentru ca sunt considerate specii umbrela care, daca pot fi conservate in mod adecvat, pot contribui la protectia peisajelor si a altor specii care depind de ecosistemele proprii acestora.

O scurta lista a concluziilor raportului cuprinde:

•    Acum un secol existau circa 200.000 de lei in Africa, astazi sunt mai putin de 30.000. Leii au disparut in prezent din 26 de tari pe care le ocupau in trecut. Cea mai mare amenintare la adresa leilor este uciderea lor de catre proprietarii de animale de ferma. Fermierii si pastorii impusca, prind in capcane si otravesc leii de pe teritoriul pe care il administreaza.

•    Astazi au mai ramas in viata mai putin de 500 de vulpi ale lui Darwin. sunt animale care se gasesc numai in Chile si aceasta distribtie restransa le face foarte vulnerabile fata de disparitie. Aceste canide blande si curioase nu se tem de om, aspect in defavoarea oricarui animal salbatic, dar exploatarile silvice si dezvoltarea terenurilor sunt cei doi factori critici care au adus specia la limita supravietuirii.

•    In natura au mai ramas astazi mai putin de 7.000 de irbisi. Braconajul la irbis este in plina escalada, oasele si blanurile acestora fiind frecvent confiscate in transporturi ilegale de organe de specii salbatice destinate pietelor din China si din intreaga Asie.

•    Au mai ramas mai putin de 500 de lupi etiopieni, dintre care mai mult de jumatate in Muntii Bale . Aceste animale foarte sociale traiesc in haite, ceea ce le face cu atat mai vulnerabile atunci cand scade nivelul populatiei. Haite intregi dispar in urma epidemiilor de rabie, iar supravietuitorii se confrunta cu o rapida pierdere de habitat.

•    Unul dintre cele mai deosebite animale din punct de vedere ecologic si genetic, cainele salbatic african, exista pe mai putin de sapte la suta din teritoriul ocupat in trecut, disparand din 22 de tari pe care le locuia anterior. Prinderea accidentala in capcane si rabia au decimat populatiile de pe intregul teritoriu african, in prezent supravietuind mai putin de 8.000 de animale.

Raportul cere cresterea resurselor destinate conservarii si modificari rapide de politici, in mod specific proclamarea legii privind conservarea felidelor mari si a canidelor rare care sa ofere asistenta pentru conservarea celor 15 specii scoase in evidenta in raportul ”Chemarea strabunilor se aude tot mai incet” [Fading Call of the Wild].

"Felidele mari si canidele rare sufera in prezent de pe urma unei diversitati de amenintari si impactul pozitiv al protectiei lor va prezenta, fara indoiala, avantaje nu numai pentru ele, ci si pentru multe alte specii," spune Jeff Flocken, DC Office Director, IFAW. "O lege privind conservarea felidelor mari si a canidelor rare ofera metode viabile si valoroase pentru asigurarea unui viitor sigur pentru aceste animale majestuoase."

Introdusa mai intai in iulie 2004 si urmand sa expire anula cesta, daca Senatul nu intervine, masura ar oferi felidelor si canidelor salbatice acelasi tip de asistenta pentru conservare care sustine in prezent tigrii, primatele mari, elefantii, testoasele marine si alte specii cu valoare de simbol din Fonduri Multinationale de Conservare a Speciilor administrate de Serviciul SUA pentru Pesti si Specii Salbatice [U.S. Fish and Wildlife Service]. Fondurile sunt destinate conservarii speciilor considerate de americani ca avand valoare globala speciala, dar care sunt in acelasi timp amenintate cu disparitia.

Raportul are ca autori Panthera, Fondul International pentru Bunastarea Animalelor (IFAW), si  Wildlife Conservation Society, in cooperare cu International Union for the Conservation of Nature (IUCN) Grupurile de specialisti in Canide si Felide.

SURSA International Fund for Animal Welfare

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect