Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow In trei ani, pesti de talie mica au evoluat in sensul tolerarii unor temperaturi mai scazute
In trei ani, pesti de talie mica au evoluat in sensul tolerarii unor temperaturi mai scazute PDF Imprimare E-mail

In trei ani, pesti de talie mica au evoluat in sensul tolerarii unor temperaturi mai scazute

Cercetatorii Universitatii din British Columbia au observat unul dintre cele mai rapide procese evolutive inregistrat vreodata la populatii salbatice. In numai trei ani, ghidrinii au evoluat pentru a suporta temperaturi ale apei cu 2,5 grade Celsius mai scazute decat stramosii lor.

Studiul, publicat in numarul curent al Proceedings of the Royal Society B, aduce cateva dintre cele mai noi dovezi experimentale ale faptului ca evolutia poate ajuta populatiile de animale sa supravietuiasca schimbarilor climatice.
Cu dimensiuni de trei pana la zece centimetri, ghidrinii au aparut mai intai in ocean, dar dupa ultima glaciatiune s-au raspandit si in apele dulci ale lacurilor si raurilor. In ultimii 10.000 de ani, ghidrinii de mare si de apa dulce au dezvoltat trasaturi fizice si comportamentale diferite, ceea ce i-a facut modele ideale pentru teoria darwinista a selectiei naturale.

"Prin testarea tolerantei fata de temperatura la populatii de ghidrini din natura sau crescuti in laborator am reusit sa determinam ca cei de apa dulce pot tolera temperaturi mai scazute decat cei marini," spune autorul principal, Rowan Barrett de la Departamentul de Zoologie al UBC. "Acest lucru are sens din perspectiva evolutionista, deoarece stramosii lor s-au putut adapta la viata in lacuri cu apa dulce, in care de obicei temperatura scade mai mult fata de ocean."

Pentru a afla cat de rapid apare aceasta adaptare, Barrett si colegii sai din Elvetia si Suedia au "recreat istoria" transplantand ghidrini marini in balti cu apa dulce si au constatat ca in nu mai mult de trei generatii (sau trei ani), acestia puteau tolera aceleasi temperaturi minime ca si ghidrinii de apa dulce, cu 2,5 °C mai scazute decat pentru populatiile ancestrale.

"Modelele stiintifice au sugerat ca schimbarile climatice ar putea determina o crestere generala, treptata, a temperaturilor si o crestere a temperaturilor extreme," spune Barrett, care saptamana trecuta a obtinut titlul de doctor.

"Studiul nostru este primul care demonstreaza experimental ca anumite specii din natura se pot adapta foarte rapid la schimbarile climatice -- in acest caz, temperatura mai scazuta a apei. Insa aceasta adaptare rapida nu se obtine fara un anumit cost. Nu vor supravietui decat cativa indivizi care poseda capacitatea de a tolera schimbari rapide de temperatura, iar numarul de supravietuitori poate sa nu fie suficient pentru mentinerea populatiei. Este esential ca o buna cunoastere a proceselor evolutive sa fie incorporata in politicile de conservare si management."

Sursa: University of British Columbia (2010, August 9). Tiny fish evolved to tolerate colder temperature in three years, study finds. ScienceDaily. Retrieved August 14, 2010, from http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2010/08/100804133446.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect