Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Anestezierea pasarilor
Anestezierea pasarilor PDF Imprimare E-mail
Desi in ultimii ani s-au facut progrese insemnate in anestezierea pasarilor, aceasta procedura nu trebuie niciodata sa ajunga sa fie privita cu prea mare usurinta.

Spre deosebire de procedurile comune de anestezire a mamiferelor, la pasari rareori se utilizeaza anestezia la indivizi clinic sanatosi. In plus, anatomia si fiziologia pasarilor complica si mai mult riscurile anesteziei. Chiar si o procedura care dureaza numai 5 minute poate face ca pasarea sa ajunga intr-o stare de hipercapnie ce ii poate deveni fatala.

Cu toate acestea, acum pasarile sunt frecvent anesteziate pe perioade de peste 2 ore cu o morbiditate si mortalitate foarte scazuta. Aceste progrese sunt datorate utilizarii agentilor de inhalare, precum isofluran [b] si sevofluran [c] si in plus unor tehnici de monitorizare imbunatatite.

Tehnicile mai noi de monitorizare permit un mai bun control al apneei, hipotermiei si hipoventilarii, problemele cele mai comune aparute in timpul anesteziei. Ca si la mamifere, nu exista o formula care sa tina de ritmul respirator si volumul de schimb care sa fie utilizata pentru a determina corect starea de ventilare a pacientului.

Singura modalitate de evaluare exacta a respiratiei la orice animal este prin masurarea dioxidului de carbon arterial. Progresele recente realizate in anestezierea pasarilor au demonstrat ca se poate utiliza cu succes capnografia (reprezentarea grafica continua a continutului de dioxid de carbon al aerului expirat) pentru a monitoriza pasarile anesteziate si ca utilizarea unor ventilatoare cu presiune pozitiva intermitenta, a electrocardiogramelor (ECG), puls oximetria si sondele cu flux doppler au adus progrese stiintifice insemnate in anestezierea speciilor de pasari.

Textul intreg al articolului poate fi consultat pe:

http://www.ivis.org/advances/harrison/chap33/chapter.asp?LA=1
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect