Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Soparle decolorate
Soparle decolorate PDF Imprimare E-mail
CERCETARE


Pe dunele de nisip din New Mexico traiesc trei specii diferite de soparle de culoare deschisa . La fiecare specie, culoarea deschisa se datoreaza unei adaptari genetice diferite. Culoarea deschisa a aparut de trei ori in cursul evolutiei. Cu aceasta constatare, cercetatorii au aratat ca o adaptare la mediu nu trebuie sa se petreaca neaparat intotdeauna prin acelasi mecanism. Concluziile au fost publicate in Lucrarile Academiei Nationale de Stiinte [Proceedings of the National Academy of Sciences].

Fenomenul prin care diferite specii dezvolta aceleasi trasaturi datorita aceluiasi mediu se numeste evolutie convergenta. Acesta este un exemplu important de selectie naturala influentata de mediu. Fenomenul opus se numeste evolutie divergenta, atunci cand specii din diferite habitate incep sa se diferentieze tot mai mult.

Dunele de nisip din New Mexico au aparut acum sase mii de ani si de atunci pe ele s-au dezvoltat animale de culoare deschisa. Aceasta culoare le protejeaza mai bine de rapitori. Cercetatori rusi, americani si germani au studiat pigmentatia a trei specii de soparle: Sceloporus undulatus, Aspidoscelis inornata si Holbrookia maculata.

Ei au constatat ca gena responsabila de culoarea pielii animalului continea trei mutatii diferite la cele trei specii. Doua dintre mutatii determinasera gena sa opreasca efectiv productia proteinei. A treia mutatie este diferita: Functiuea genei nu s-a modificat, ci pare ca a fost impiedicata de alte gene care ii regleaza transcriptia.

Biologii nu au fost foarte surprinsi de faptul ca pierderea functiunii are la baza mecanisme diferite. In fond exista mai multe feluri in care un lucru poate fi modificat.

Sursa: European Zoo Nutrition Centre (www.eznc.org)
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect