Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow Siretlic de vanator dovedit pentru prima data
Siretlic de vanator dovedit pentru prima data PDF Imprimare E-mail

BIOLOGIE

Crima la indigo!

Cu un exemplu fascinant de imitatie vocala, cercetatorii au probat cu documente ca o specie de pisica salbatica imita strigatul animalului vanat – o maimuta de marimea unei veverite cunoscuta sub numele de tamarin baltat. Este primul exemplu inregistrat al unei specii de felina salbatica de pe continentul american care imita strigatul victimei sale.

Acest comportament extraordinar a fost documentat de cercetatorii de la Wildlife Conservation Society si Federal University of Amazonas in jungla amazoniana din Reserva Florestal Adolpho Ducke din Brazilia. Observatiile au confirmat ceea ce pana acum reprezenta doar informatii anecdotice privind speciile de felide salbatice - inclusv jaguari si pume – care pot imita primatele, agouti si alte specii pentru a le atrage in raza lor de actiune.

Viclenie psihologica si agilitate fizica

‘Felidele sunt renumite pentru agilitatea fizica, dar aceasta manipulare cu ajutorul sunetului a speciilor vanate indica si o viclenie psihologica ce merita sa fie studiata mai in detaliu,' spune cercetatorul Fabio Rohe de la WCS.
Cercetatorii au inregistrat pentru prima data un astfel de incident in 2005 cand observau un grup de opt tamarini baltati hranindu-se intr-un ficus. Apoi au obsevat o pisica margay care scotea sunete similare cu cele ale puilor de tamarin. Acestea au atras atentia unei "santinele" a tamarinilor care a coborat din copac sa investigheze cine scoate strigatele care veneau dintr-un ghem de liane.

Cand mainuta santinela a inceput sa vocalizeze pentru a avertiza restul grupului despre aceste strigate ciudate, maimutele au fost clar derutate de aceste vocalizari familiare, si au ales sa investighze in loc sa o ia la fuga. Patru tamarini au coborat sa stabileasca despre ce strigate e vorba. In acel moment, o pisica margay a iesit dintre frunze si a coborat pe trunchiul copacului ca o veverita, a sarit si s-a indreptat catre maimute. Dandu-si seama de siretlic, santinela a dat alarma, punandu-i pe fuga pe ceilalti tamarini.

Desi acest caz specific de imitatie nu a avut succes, crcetatorii au rams uimiti de ingeniozitatea strategiei de vanatoare.

‘Aceasta observaie dovedeste inca o data fiabilitatea informatiilor primite de la locuitorii Amazoniei,' spune Dr Avecita Chicchón, director la Programul WCS pentru America Latina. ‘Inseamna ca povestirile despre jaguarii si pumele care recurg la aceleasi imitatii vocale pentru atragera vanatului – care insa nu au fost inregistrate de cercetatori – merita si ele sa fie investigate.'

WCS monitorizeaza populatiile de tamarin baltat - marcate ca Amenintate cu disparitia pe Lista Rosie IUCN - si cauta sprijin financiar pentru a continua studiul, care are ca scop protectia acestei specii si a altora fata de disparitie.

Alaturi de Madagascar, Amazonul are cea mai mare diversitate de primate de pe pamant.

Aceste noi perceptii ale comportamentului sunt si indicatii ale unui habitat intact de jungla amazoniana . WCS desfasoara activitati in intregul teritoriu amazonian pentru a evalua importanta sa pentru conservare, avand in vedere amenintarea tot mai intensa reprezentata de dezvoltare.

Sursa: Wildlife Extra (iulie 2010)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect