Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Legislatia internationala nu reuseste sa protejeze recifele de corali si pestii tropicali
Legislatia internationala nu reuseste sa protejeze recifele de corali si pestii tropicali PDF Imprimare E-mail

ACVARII

Legislatia internationala nu reuseste sa protejeze recifele de corali si pestii tropicali


Legislatia internationala nu a reusit sa protejeze recifele de corali si pestii tropicali fata de decimarea produsa de cresterea pietei colectionarilor, dar reformele din SUA ar putea deschide calea spre responsabilizarea comerciantilor, catre o atitudine mai durabila ecologic si mai umana.

Aceasta este parerea celor 18 experti, intre care ecologul marin Brian Tissot, de la Washington State University care scrie in jurnalul Marine Policy.

"Actiunile noastre au un impact important asupra celor ce se petrec in ecosistemele din aceste recife de corali, deja grav afectate de alte forte precum incalzirea globala, acidificarea oceanelor si pescuitul excesiv," spune Tissot, autor principal si profesor de stiinte ale pamantului si mediului la WSU Vancouver.

Cu ajutorul datelor obtinute prin programul ONU de monitorizare a conservarii, autorii sustin ca exista in comert substantial si in continua crestere cu corali si specii din recifele de corali, care face sa dispara anual 30 milioane de pesti si 1,5 milioane de corali vii pietrificati. Numai industria acvariilor are in vedere circa 1.500 de specii de pesti coralieri. Multi mor in tranzit, ceea ce face colectionarii sa recolteze si mai multe animale pentru a compensa pierderile.

Urmarea este ca unele specii au devenit "practic disparute," spune Tissot. Numarul exemplarelor de peste cardinal Banggai, specie unica dintr-un arhipelag indonezian, s-a redus si chiar a disparut in mare parte din teritoriul pe care il ocupa dupa ce aceasta specie a devenit populara ca pesti de acvariu la sfarsitul deceniului trecut.

Documentul de politica marina s-a nascut dintr-o reuniune a peste 40 de oameni de stiinta, ONG-uri si experti in politica la Congresul International petru Conservare Marina din 2009. Ingrijorarile acestora au devenit si mai presante dupa ce, in martie trecut, Conventia privind comertul international cu specii amenintate cu disparitia, CITES, nu a trecut la actiune pentru protectia principalelor grupuri de corali. Intre autori se numara specialisti de la Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala, Serviciul National pentru Terenuri Piscicole Marine, Humane Society International, Grupul pentru Mediu Pew si Fondul pentru Apararea Mediului [Environmental Defense Fund].

Avand in vedere ca clientela din SUA reprezinta mai mult de jumatate din cererea de corali vii, pesti si nevertebrate de recife, autorii recomanda echilibrarea puterii de piata a SUA pentru a reduce efectele acestui comert asupra mediului. Ei propun o legislatie care sa protejeze o mare varietate de specii, o mai buna aplicare, care sa constea si din urmarirea lantului de custodie al produselor, si reforme in tarile sursa. Ei recomanda de asemenea schimbari de marketing pentru a promova vanzarea speciilor certificate ca pe o solutie umana si durabila.

"SUA.," spun autorii, "ar trebui sa-si asume rolul de lider international in conservarea recifelor de corali si sa ia masuri pentru reformarea comertului international pe care il determina."

Sursa articolului: Washington State University (2010, July 21). International law failing to protect coral reefs and tropical fish, experts argue. ScienceDaily. Retrieved July 24, 2010, from http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2010/06/100628092746.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect