Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Vulturul asiatic Ón curs de disparitie
Vulturul asiatic Ón curs de disparitie PDF Imprimare E-mail
Eforturile de refacere nu sunt suficiente în cazul vulturului asiatic în curs de dispariţie
ScienceDaily (Sep. 10, 2008) — Coloniile crescute în captivitate ale unei specii de vultur ameninţate cu dispariţia, le cărei exemplare aflate în natură au scăzut de la zeci de milioane la câteva mii sunt prea mici pentru a putea proteja specia faţă de dispariţie, arată o analiză a Universităţii din Michigan .
Adăugarea păsărilor capturate în natură la coloniile aflate în captivitate în Pakistan şi India are un rol crucial, însă obstacolele de natură politică şi logistică zădărnicesc aceste eforturi, spune principalul autor al studiului Jeff A. Johnson.
Stdiul a fost publicat online la 15 august în jurnalul Conservare Biologică.
 
Coloniile de reproducere în captivitate ale unei specii foarte ameninţate de  vultur sunt prea mici pentru a proteja specia de dispariţie . (Credit: Ftografii din Pakistan d Munir Virani)
C o anvergură a aripilor de aproape doi metri, vulturul oriental cu spatele alb (Gyps bengalensis) era o prezenţă impunătoare în Asia de sud până la mijlocul anilor-1990, când populaţiile au intrat în declin. La început cauzele nu  erau clare dar în final cercetătorii au identificat un medicament antiinflamator, diclofenac, utilizat pentru calmarea simptomelor artritoride la vite, însă toxic pentru vulturi. Vulturii care se hrănesc cu hoituri de animale tratate cu acest medicament mor de disfuncţie renală l o zi sau două de la ingerarea cărnii de animal tratat. Şi deşi în India, Nepal şi Pakistan a fost interzisă fabricarea lui în 2006, diclofenacul încă există şi păsările continuă să moară.
Dşi moartea unei păsări nearătoase care se hrăneşte cu cadavre ar putea părea o pierdere neimportantă, vulturii au o semnificaţie culturală şi religioasă importantă în Asia de sud. Antica religie Parsi consideră sacre pământul focul şi apa şi pentru a nu le contamina cadavrele zoroastrienilor sunt aşezate pe platforme în  "Turnurile liniştii," unde vulturii consumă resturile. În plus, vulturul sacru Jatayu este un zeu important în religia hindusă. Lipsa vulturilor prezintă o ameninţare directă şi pentru sănătatea publică, deoarece cadavrele de vite neconsumate devin medii de înmulţire a bacteriilor şi atrag câini sălbăticiţi, car apoi pot răspândi turbarea şi alte boli.
Or de câte ori intră în declin o populaţie mare, ca aceea a vulturilor, cantitatea de diversitate genetică a populaţiei scade şi ea. Aceasta reprezintă un element îngrijorător, spune Johnson, deoarece diversitatea genetică a unei populaţii se reflectă în posibilitatea ei de adaptare la provocările de mediu precum schimbările climatice  sau epidemii. În lipsa posibilităţii de adaptare, populaţii sau specii întregi pot dispărea.
Johnson şi colaboratorii au utilizat specimene de muzeu colectate înainte de intrarea în declin ca şi probe recente de pene şi ţesut de la păsările aflate în ultima colonie de reproducţie în libertate din Pakistan pentru a vedea cum s-a modificat diversitatea genetică a populaţiei sălbatice pe măsura scăderii numărului de indivizi. Apoi, luând ca bază populaţii captive d diferite mărimi, a utilizat simulări pe computer pentru a determina cât de mari ar trebui să fie populaţiile captive pentru a putea păstra diversitatea genetică.
Analiza a arătat că, deşi la populaţia sălbatică exista încă acum doi ani, când au obţinut ultimele probe, o cantitate destul de bună de diversitate genetică, populaţiile aflate acum în captivitate nu sunt destul de mari pentru a menţine această diversitate în cazul dispariţiei populaţiilor sălbatice—soartă ce pare inevitabilă dacă se continuă utilizarea diclofenacului. Rezultatele simulării sugerează de asemenea că nivelul de diversitate genetică din natură ar putea fi deja în declin.
"Cunoaştem problema şi cunoaştem soluţia," spune Johnson, care a lucrat ca cercetător asistent la U-M în timpul desfăşurării studiului şi a acceptat recent un post de profesor asistent la Universitatea North Texas din Denton. "Trebuie numai să scoatem diclofenacul din mediu şi să protejăm în captivitate mai multe păsări înainte să fie prea târziu."
Peregrine Fund, organizaţie care lucrează pentru conservarea păsărilor de pradă din natură, încearcă să prevină dispariţia acestei păsări, dar acest efort necesită fonduri şi cooperare internaţională, dar ambele se pot dovedi problematice în ţările de baştină ale acestui vultur.
"Uul dintre obiectivele mele în acest studiu," a spus Johnson, "este conştientizarea problemei şi întărirea voinţei politice din India şi Pakistan în vederea rezolvării problemei."
Coautorii lui Johnson la lucrarea din Biological Conservation sunt Martin Gilbert de la Wildlife Conservation Society, Munir Virani şi Muhammad Asim de la Peregrine Fund, şi fostul profesor de ecologie şi biologie evolutivă de la U-M David Mindell, acum la California Academy of Sciences. Cercetările au fost finanţate de Peregrine Fund.
Adaptare după materiale oferite de Universitatea din Michigan.
University of Michigan (2008, September 10). Recovery Efforts Not Enough For Critically Endangered Asian Vulture. ScienceDaily. Retrieved September 13, 2008, from http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080905153803.htm
 
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect