Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow Doua noi specii de broasca descoperite in zona de razboi fungic din Panama
Doua noi specii de broasca descoperite in zona de razboi fungic din Panama PDF Imprimare E-mail

Doua noi specii de broasca descoperite in zona de razboi fungic din Panama

In 1989 cercetatorii si-au dat seama ca in toata lumea broastele incepusera sa dispara. Apoi au identificat cauza: o boala cauzata de ciuperci denumita chytridiomycoza. In 2004 Karen Lips, profesor asociat la Universitatea din Maryland, a dat alarma, aratand ca boala ataca broastele de munte din centrul Panama si se raspandea spre est in intreaga tara.

"Lucram cat putem sa gasim si sa identificam broastele inainte sa le ajunga boala pentru a afla astfel cate ceva despre o boala capabila sa distruga un intreg grup de organisme," a spus Roberto Ibanez, cercetator la STRI si director local al Proiectului de salvare si conservare a amfibienilor din Panama.

Din 2005 institutele de cercetari si gradinile zoologice din Panama si Statele Unite s-au repezit sa recolteze broaste sanatoase la est de zona infectata – pentru a le salva de la disparitie. Proiectul de salvare si conservare a amfibienilor din Panama reuneste opt institute intre care STRI si the Smithsonian's National Zoological Park, ca si autoritatea de mediu din Panama, ANAM, intr-un nou efort de a creste broaste in captivitate la Parcul National cu sprijinul Centrului El Valle pentru Conservarea Amfibienilor.

In timp ce recolta din Parcul National Omar Torrijos, echipa lui Lips a observat o broasca comuna cu mult mai mare decat exemplarele recoltate din alte parti. Mason Ryan si Tom Giermakowski, de la Museum of Southwestern Biology si Universitatea din New Mexico, au comparat labele si degetele broastelor cu cele ale broastelor din colectiile muzeului, stabilind ca broastele mai mari faceau de fapt parte dintr-o specie noua.

Ei au numit aceasta noua specie P. educatoris. Numele speciei, educatoris, este dat in onoarea lui Jay M. Savage, profesor emerit de biologie la Universitatea din Miami, care a predat mai multor generatii de studenti cunostinte despre broastele tropicale. Educatoris inseamna de fapt doua lucruri, deoarece femelele din aceasta specie isi ingrijesc si isi ocrotesc ouale si mormolocii.

In 2008, cercetatorii au detectat pentru prima data ciuperca la est de canalul Panama. Intr-o vizita de recoltare din noiembrie 2009 la Parcul National Chagres, aflat mai departe spre est, cercetatorii au fost descumpaniti sa constate ca majoritatea broastelor fusesera deja infectate si incepusera sa dispara.

La 20 mai, cercetatorii din proiectul PARC au revenit in habitate pe care sperau sa le gaseasca inca neinfectate cu ciuperca, sanatoase pentru broaste, din Provincia Darien . Intr-o excursie anterioara organizata de membrii laboratorului lui Eldredge Bermingham de la Smithsonian, cercetatorii de la STRI, Universitatea din Panama si Círculo Herpetológico de Panamá au recoltat si alta noua specie de broasca.

Numele sau este inspirat de  ADN, acronimul in spaniola pentru acidul dezoxiribonucleic, in engleza DNA. "Am ales acest nume pentru a sublinia succesul tehnicilor genetice pe masura ce identificam aceste noi specii de broaste si determinam relatia dintre broastele tropicale care pot parea foarte similare," a aratat Andrew Crawford, profesor la Universitaea Anzilor si cercetator asociat la STRI.

Cele doua comunicari fac ca numarul total de specii de broaste descrise in Panama si Costa Rica sa ajunga la 197. Aproape 15 % dintre aceste noi broaste au fost descrise in ultimii sapte ani.

Activitatea de colectare si identificare a speciilor a fost sustinuta de Sigma Xi, Societatea Americana de Ihtiologie si Herpetologie Gaige Fund, Idea Wild, U.S. National Science Foundation, the Bay and Paul Foundation si the Smithsonian Institution. Ambele publicatii multumesc ANAM din Panama's pentru autorizatiile de cercetare si recoltare.

Smithsonian Tropical Research Institute (2010, June 16). Two new frog species discovered in Panama's fungal war zone. ScienceDaily. Retrieved June 17, 2010, from http://www.sciencedaily.com¬ /releases/2010/05/100527013331.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect