Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Patru pui de dropie eclozati in natura in Marea Britanie
Patru pui de dropie eclozati in natura in Marea Britanie PDF Imprimare E-mail

Actualizare a proiectului Dropia

Patru pui de dropie eclozati in natura in Marea Britanie

Cel putin 4 pui de dropie au eclozat anul acesta in Marea Britanie.

Creste numarul de dropii:  iunie 2010. Una dintre cele mai spectaculoase pasari de pe planeta, dropia, pare hotarata sa se restabileasca in Marea Britanie dupa cum sugereaza stirea ca anul acesta au eclozat pana acum patru pui si ca au fost confirmate 4 cuiburi.

2 pui in 2009: Dropia, care a disparut din Marea Britanie ca pasare cuibaritoare inca din 1832, a cuibarit cu succes anul trecut, cand doua perechi au crescut doi pui pe campia Salisbury, din Wiltshire.

David Waters, fondator si director al Great Bustard Group, a spus: "Anul trecut a fost un punct de cotitura pentru proiect, anul acesta confirma in sfarsit ca proiectul este pe cale sa isi atinga obiectivele de a obtine o populatie sustenabila in Marea Brtanie. Dupa atatia ani de munca, este minunat sa constati aceste rezultate. "

Reintroducerea a inceput in 2004 – Puii au fost importati din Rusia

O incercare de reintroducere, condusa de Great Bustard Group, a inceput in 2004 cu pui de dropie crescuti din oua preluate de la crescatori din Saratov Oblast din sudul Rusiei. Puii sunt crescuti in Rusia in parteneriat cu Institutul A.N. Severtsov de Evolutie si Ecologie, ramura a Academiei Nationale Ruse de Stiinte. Cand puii ajung la circa sase saptamani, sunt transportati cu avionul in Marea Britanie si, dupa o perioada de carantina, li se da drumul pe campia Salisbury din Wiltshire. Eliberarea puilor se face sub licenta emisa de DEFRA pentru Great Bustard Consortium (Great Bustard Group, RSPB si Universitatea din Bath).

Primii pui dupa 177 ani:  Primul cuib de dropie obtinut in proiect a fost cel din 2007, iar in 2008 au aparut si alte cuiburi, dar ouale din aceste prime loturi nu erau  fertile. In 2009 masculii cei mai mari au ajuns la maturitate sexuala si primii pi de dropie au eclozat in Marea Britanie dupa  177 de ani. In ciuda temerilor ca lipsa de experienta a femelelor nu le va ajuta sa creasca puii cu succes, doi dintre acestia au crescut, desi din pacate unul a cazut victima rapitorilor la scurta vreme dupa ce i-au dat penele.

Anul acesta se stie despre patru cuiburi de dropie si pana in prezent au eclozat patru pui. In ciuda taliei considerabile, clostile sunt extrem de greu de identificat si din acest motiv se banuieste ca ar putea sa mai existe si alte femele care clocesc.

Dr Mark Avery, Director de Conservare la RSPB's, a declarat: "Refacerea speciilor pierdute si a peisajelor pierdute din Marea Britanie este unul dintre cela mai importante obiective ale RSPB. Semnele incurajatoare de revenire a dropiei reprezinta o stire extraordinara. In Anglia exista inca unele importante specii lipsa  dar ne vom stradui sa readucem cateva dintre cele pe care omul le-a inlturat cu nesabuinta in cursul generatiilor."

Greu de introdus: Prof. Tamas Szekely, Laboratorul de Biodiversitate al Universitatii din Bath, a afirmat: "Dropia este una dintre cele mai dificile pasari la care s-a incercat vreodata reintroducerea, datorita caracterului lor sensibil, stilului de viata lent si comportamentului social complex. Multumita eforturilor conjugate ale Great Bustard Group, RSPB si Universitatii din Bath, acum putem avea bucuria sa privim masculii etalandu-si penajul in natura si poate avem noroc sa observam chiar o femela vigilenta, ingrijindu-si puii. Sunt convins ca dropiile vor invinge greutatile si vor crea o populatie viabila sustenabila in Marea Britanie, daca vom acorda suficient timp si resurse sa le ajutam in aceste promitatoare eforturi initiale."

Poate mai multe cuiburi:  David Waters a adaugat: "Anul acesta am aflat de patru cuiburi de dropii si pana acum au eclozat patru pui. In ciuda taliei mari, femelele sunt extrem de greu de identificat in cuib si de aceea banuim ca ar mai putea fi si alte closti decat cele despre care stim. Speram foarte mult ca aceste femele vor aparea cu puii crescuti mai tarziu, la toamna, deoarece la ele legatura dintre mama si pui este forte durabila si puternica. Si cum toate femelele au fost marcate, ne vom putea da seama care mame sunt 'super-dadacele'."

Locul de cuibarire este tinut secret de teama presiunilor publicului observator de pasari si ouale au fost marcate cu un clei special permanent cu ADN care sa ajute la condamnarea colectionarilor.

Populatie mica, dar in crestere: Dropiile se maturizeaza lent, deci am avut mult de asteptat pana sa ajungem aici, dar lucrurile nu puteau fi grabite. S-a acumulat in timp o mica populatie britanica de circa 18 pasari, dar abia cand aceasta populatie va incepe sa isi produca proprii pui si sa se autosustina se va putea considera ca proiectul a avut succes. Doi ani de reproductie cu succes si cresterea numarului de cuiburi arata ca anul trecut nu a fost doar o intamplare norocoasa si ca dropia este deja pe cale sa se reintegreze in Marea Britanie.

Proiectul de reintroducere a fost condus de Great Bustard Group. Aceasta este o organizatie caritabila. Great Bustard Group si-a finantat in mare parte singura proiectul, de la obtinerea licentelor si autorizatiilor necesare pana la inchirierea terenurilor. Are nevoie de circa £130.000 anual pentru finantarea intregului proiect, in care foarte multa asistenta este acordata gratuit de voluntari si sponsori ai proiectului. RSPB acorda sprijin financiar direct pentru proiect si impartaseste din experienta si cunostintele de specialitate ale personalului sau. Universitatea din Bath finanteaza un proiect doctoral de trei ani pentru investigarea ecologiei si etologiei dropiei şi pentru monitorizarea deplasarilor pasarilor reintroduse.

Sursa: Wildlife Extra

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect