Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Este nevoie de mai multi oameni de stiinta
Este nevoie de mai multi oameni de stiinta PDF Imprimare E-mail

Este nevoie de mai multi oameni de stiinta

Reducerea numarului de oameni de stiinta ameninta studiul biodiversitatii

Mai 2010. Un studiu mai vechi al sistematicii si diversitatii varanilor de apa din Asia de Sud-est (Varanus salvator, v. Koch si colab. 2007) a aratat ca trei membri din Filipine, initial considerati a fi subspecii, reprezinta de fapt cu totii specii distincte deoarece sunt separati prin diferente semnificative. Astfel, cele trei reptile nou descoperite fac sa se dubleze numarul varanilor  de apa cunoscuti în Filipine.

"Dupa spectaculoasa descoperire acum trei ani a mai multor noi varani pe insula indoneziana Sulawesi, rezultatele noastre arata acum ca diversitatea varanilor de apa din Filipine a fost si ea subestimata în mare masura" spune André Koch, care îsi va încheia în curand teza de doctorat la Universitatea din Bonn. Varanii din Asia de Sud-est reprezinta un punct focal al dizertatiei sale, pe care o redacteaza la Muzeul de Cercetari Zoologice Alexander Koenig (ZFMK).

"În lume sunt prea putini experti"
Prof. Böhme, vice-director al ZFMK si seful sectiei de herpetologie, cerceteaza varanii de peste 20 de ani, si adauga: "este uimitor ca aceste soparle, cele mai mari din lume, au fost neglijate de atata timp si ca apar tot mereu specii noi. Aceasta demonstreaza ca la vertebratele mari nu au fost recunoscute si denumite toate speciile de pe planeta. În lume sunt prea putini experti, nivelul de educare din universitati este în scadere si cunostintele esentiale cu privire la biodiversitatea globala risca sa se piarda!"

Noi specii de soparla monitor

O noua specie de varan a fost descoperita în  Filipine în aprilie 2010.

Co-autorul, Dr. Maren Gaulke (GeoBio-Center LMU, Munchen), expert în reptilele din Filipine, îndeosebi în varani, studiaza biologia acestor reptile uriase impresionante de 25 de ani: "Varanii sunt fiinte fantastice. Sunt agili, puternici si cele mai inteligente soparle din lume."

Cei trei noi varani din Filipine au fost identificati pe baza examinarii numeroaselor probe conservate aflate în diferite mari muzee de istorie naturala din Europa si pe baza studiilor pe termen lung efectuate pe teren. Acestea demonstreaza în mod impresionant importanta imensa a unor astfel de colectii muzeale ca arhive ale biodiversitatii globale. Din pacate, în vremuri cu finantari publice limitate, posturile necesare de curatori raman de multe ori vacante, la pensionarea ocupantului anterior. Aceasta are un efect dezastruos nu numai asupra colectiilor corespunzatoare ci si a domeniului de cunoastere aferent!

Astfel, una dintre noile specii de varani, cunoscuta numai din specimenele detinute de Muzeul Zoologic din Copenhaga, a fost denumita dupa regretatul Jens B. Rasmussen, fost herpetolog al colectiilor muzeului de acolo, al carui post a fost desfiintat. Prin aceasta, autorii vor sa si atraga atentia asupra crizei globale în domeniul taxonomiei.
Filipine – Mega diversitate

Filipinele constau din peste 7.000 de insule tropicale. Aceasta natiune insulara este binecunoscuta pentru bogatia si diversitatea biologica extraordinara. Este unul dintre punctele fierbinti ale planetei în privinta biodiversitatii, o tara cu o reala mega diversitate. Si aceasta nu numi în domeniul pestilor coralieri sau fluturilor si altor insecte mici, ci si al rapitorilor mari din regiune, varanii (genul Varanus).

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect