Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Pestii pusi Ón fata imaginii reflectate devin mai activi dar mai tematori
Pestii pusi Ón fata imaginii reflectate devin mai activi dar mai tematori PDF Imprimare E-mail

Pestii pusi în fata imaginii reflectate devin mai activi dar mai tematori

"Pare ca este ceva ce ei nu înteleg," spune Julie Desjardins, cercetator la studii post-doctorale de biologie si principalul autor al unui articol ce va fi publicat în Biology Letters în care este descris studiul. Articolul este de pe acum disponibil online. "Cred ca acest stimul depaseste prea mult sfera experientei lor si de aceea reactia este oarecum emotionala."

Desjardins si colaboratorul Russell Fernald, profesor de biologie, au ajuns la aceasta concluzie comparand comportamentul si activitatea cerebrala a unor masculi de ciclide africane în timpul si dupa întalniri unu-la-unu fie cu o oglinda fie cu un alt mascul de dimensiuni aproximativ egale.

Ciclidele cresc pana la dimensiuni de cativa centimetri si masculii cu comportament teritorial adopta de obicei o coloratie albastru intens sau galben.

Masculii de ciclide cu comportament teritorial reactioneaza de obicei fata e un alt mascul încercand sa îl atace prin lovituri si contralovituri. Desjardins presupune ca pestii care se bat cu propria imagine reflectata în oglinda devin tematori pentru ca dusmanul din oglinda nu afiseaza reactiile la care s-ar astepta de la un alt peste.

"În bataile normale, ei se musca pe rand unul pe celalalt si adopta tot felul de miscari si posturi, dar întotdeauna nu exact în acelasi timp si alternativ unul cu celalalt," spune Desjardins. "Dar daca te lupti cu o imagine în oglinda, adversarul este perfect sincronizat. Asa ca pestii subiecti nu au observat de fapt nicio reactie de reciprocitate din partea adversarului."

Descoperirea ca pestii pot discerne o diferenta atat de subtila ar putea determina cercetatorii sa reconsidere modul în care vertebratele inferioare pot deosebi între diferite situatii.

Desjardins si Fernald au organizat lupte de cate 20 de minute între pestii studiati. Un perete transparent plasat de-a curmezisul acvariului tinea la distanta combatantii în cazul în care se confruntau doi pesti, astfel încat sa nu existe contact real între adversari. Invariabil, pestii au încercat sa se lupte cu dusmanul -- real sau reflectat – si comportamentul din cursul încaierarilor a aparut constant fie ca se luptau cu imaginea din oglinda fie ca nu.

Cand cercetatorii au efectuat necropsii dupa încetarea bataliilor, au constatat ca nivelurile testosteronului si unui alt hormon asociat agresivitatii din fluxul sangvin al pestilor erau comparabile indiferent daca dusmanul fusese un alt peste sau imaginea reflectata.

Însa la disectia portiunii din creierul pestelui denumita amigdala, au gasit proba unei activitati substantial mai intense în cazul luptelor în oglinda decat daca era vorba de lupte cu dusmani reali.

"Amigdala este partea creierului asociata cu frica si conditionarea fricii, nu numai la pesti, ci la toate vertebratele," spune Desjardins. Deci rezulta ca pestii simt un element de frica atunci cand se confrunta cu un adversar al carui comportament este destabilizat.

Desi la vertebratele superioare, precum omul, amigdala este mult mai complicata comparativ cu pestii, o parte a amigdalelor mai sofisticate ramane însa analoga cu cea a pestelui si îndeplineste functiuni similare.

Faptul ca am obtinut probe ale unui nivel înalt de activitate în amigdala este destul de interesant," spune Desjardins.

"Si surprinzator."

"Credeam ca voi observa diferente de comportament si atunci cand ele nu au aparut, priveam cu destul scepticism posibilitatea de a observa ceva diferit în analiza creierului," declara ea.

Însa crede ca ceea ce au descoperit reprezinta proba unei reactii emotionale negative si ofera ceea ce subliniaza ca nu reprezinta decat o comparatie speculativa. Poate ca este "asa cum se întampla în prima copilarie cand cineva te tot îngana, si aproape imediat te enervezi si simti frustrare," sune ea. "Daca mi-as permite sa fac acest salt urias de la om la peste, as considera ca este un comportament similar."

Deci ce ne spune asta despre nivelul de constienta al pestilor?

"Este greu de spus," declara ea. "Dar cred ca exista o indicatie certa ca la nivelul majoritatii vertebratelor inferioare se întampla mai multe la nivel cognitiv decat au presupus oamenii de atata vreme."

Desjardins spune ca  multi cercetatori care studiaza capacitatile cognitive ale vertebratelor inferioare precum broaste, soparle si pasari analizeaza comportamentele si hormonii, dar rareori si creierul acestora.

"Cred ca s-ar mai putea face mult cu aceste tipuri de tehnici în domenii neabordate în trecut," spune ea. "Am deschis o cale spre o mai buna întelegere a celor ce se petrec în creierul unor animale care nu sunt mamifere."
ScienceDaily (May 17, 2010) — Fish become feisty but fearful when facing themselves in a mirror,

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect