Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Porcusorii de Guinea nu sunt 'prostiti’ prin domesticire
Porcusorii de Guinea nu sunt 'prostiti’ prin domesticire PDF Imprimare E-mail

Porcusorii de Guinea nu sunt 'prostiti’ prin domesticire

In ciuda reducerii volumului cerebral, domesticirea nu a facut sa se reduca abilitatea porcusorilor de Guinea de a naviga printr-un labirint acvatic. Cercetatorii care au scris artcolul din jurnalul cu acces liber al BioMed Central „Frontiers in Zoology” au testat exemplare domestice si salbatice ('cobai') si au constatat ca ambele se descurca bine la teste, animalele domestice fiind chiar putin superioare.

Lars Lewejohann a lucrat cu o echipa de cercetatori de la Universitatea din Münster, Germania, pentru a investiga diferentele de abilitati dintre cele doua tipuri de cobai. El spune, "Atat porcsorii de Guinea domestici cat si cei salbatici au putut invata sarcinile legate de labirintul acvatic. Interesant, se pare chiar ca animalele domesticite au avantaje legate de orientarea spatiala, pe cand cobaii salbatici inoata mai bine. Aceasta sugereaza o adaptare la mediul artificial la animalelor domesticite, care le permite o rezolvare mai eficienta a problemelor."

Cercetatorii au utilizat 15 porcusri de Guinea mascul domesticiti, 13 porcusori de Guinea femela domesticiti, 13 cobai mascul si 13 cobai femela. Acestia trebuia sa gaseasca o platforma ascunsa sub suprafata unui bazin circular plin cu apa orientandu-se dupa mai multe simboluri de pe peretii bazinului. Exemplarele salbatice s-au dovedit semnificativ mai bune la inot decat cele domestice. Insa cobaii domestici au fost mai buni la descifrarea simbolurilor de orientare si la utilizarea lor pentru a inota drept la zona tinta. Potrivit lui Lewejohann, "In general, constatarile noastre arata ca aceste animale sunt adecvate pentru continuarea cercetarilor legate de invatare si memorie."

Sursa:  BioMed Central (2010, March 25). Guinea pigs not 'dumbed down' by domestication. ScienceDaily. Retrieved March 29, 2010, from http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100324211142.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect