Animale


Receive HTML?

Home arrow Enrichment arrow IMPACTUL NUTRITIONAL AL MASURILOR DE ENRICHMENT
IMPACTUL NUTRITIONAL AL MASURILOR DE ENRICHMENT PDF Imprimare E-mail

IMPACTUL NUTRITIONAL AL MASURILOR DE ENRICHMENT


Enrich – a imbunatati, a da o mai mare valoare, o mai buna calitate.

Enrichment – ceva utilizat pentru imbogatire

Articole pentru enrichment:

Hrana
Plante
Mirosuri
Jucarii
Sunete
Comportamente
Alte animale

Orice modificare a siuatiei sau mediului in care se afla animalul poate fi un element de enrichment.

Un element de enrichment dintre cele mai utilizate este hrana. Pentru a mentine un echilibru nutritional in dieta animalelor, trebuie ca in dieta totala a animalului (adica dieta de baza) sa se tina seama de fiecare element de enrichment bazat pe alimentatie .

Exemple: un mar adaugat zilnic la dieta unei primate adauga circa 100 calorii pe zi. Daca nu se tine seama de acest factor in stabilirea dietei zilnice, acest adaos poate reprezenta in total 3000 calorii lunar adaugate la dieta animalului sau 36000 calorii in plus pe an! Acest exemplu arata cat de usor este ca animalele de la zoo sa devina obeze.

Daca se au in vedere elemente de enrichment sub forma de alimente, trebuie sa se tina seama de multi factori, nu numai de continutul caloric.

Tipul de aliment trebuie sa fie adecvat pentru animal. Nu se vor da rumegatoarelor concentrate cu hidrati de carbon pentru a preveni rumenita. Anumitor pasari sau primate nu li se pot da alimente bogate in fier sau foarte acide, care pot favoriza hemocromatoza.

Se vor administra cu precautie carnivorelor anumite tipuri de oase.

Orice aliment va avea impact asupra valorii nutritionale totale a dietei administrate. In formularea dietei zilnice sau saptamanale va trebui sa se tina seama de toate elementele de enrichment alimentar introduse in program. Acest lucru se realizeaza usor prin listarea tuturor alimentelor oferite in fiecare zi si impartirea lor in alimente de baza (care nu se schimba ca tip sau cantitate) si elemente de enrichment (care pot fi variate in timp sau ca tip) cu conditia indeplinirii cerintelor nutritionale zilnice ale fiecarui animal. Majoritatea nutritiei zilnice trebuie oferita ca nutritie de baza. Un alt mod de a oferi enrichment este acela dea varia ora la care este oferita dieta de baza.

Alimentele oferite pentru imbogatire pot fi utilizate in moduri variate pentru a oferi varietate mediului sau programului zilnic al animalului. Cel mai eficace mod de a alege elementul de enrichment si utilizarea acestuia este de a te familiariza cu comportamentele naturale ale animalului, cu dieta si mediul sau de viata in natura. Aceste informatii pot fi apoi utilizate pentru a maximiza valoarea si eficacitatea elementelor de enrichment.

Girafelor li se ofera frunzar precum acacia, bambus sau frunze de bananier agatate de ramurile copacilor sau ridicate pe stalpi pentru a le incuraja sa isi intinda gatul in cautarea hranei.
Elefantilor le pot fi date crengi sau arbusti intregi pe care sa-i dezmembreze si sa-i manance. Alte feluri de hrana oferite elefantilor sunt lazi mari pline cu fan sau alte vegetale care sa-i incurajeze sa exploreze si sa caute cu trompa. Blocurile de gheata cu alimente in interior sunt oferite pentru a incuraja alimentatia sociala si ocupa mintea si timpul animalelor care incearca sa ajunga la hrana favorita inchisa in gheata.

Primatelor li se ofera ocazii de a cauta hrana prin imprastierea fragmentelor mici, de pilda a nucilor sau semintelor, fructelor sau legumelor sau a altor vegetale precum flori de hibiscus in intregul tarc pentru a le cauta. Se pot introduce alimente si in scorburi sau false termitiere care sa le incurajeze sa gaseasca si sa utilizeze unelte. Aceasta le va ocupa timpul si le va permite sa rezolve probleme.

Pentru carnivore se poate ingheta sange sau carne de animal in blocuri mari de gheata. Astfel li se da posibilitatea sa apuce cu ghearele si sa sparga in diniti un obiect asemanantor prazii. In unele institutii se ofera carnivorelor cadavre care sa le permita exersarea unor comportamente de hranire mai naturale. Astfel se ofera acestor animale  si un continut nutritional mai echilibrat.

Din pacate, in multe locuri, acest tip de hranire in fata publicului nu este agreat de vizitatori. La Busch GardensTampa Bay, se ofera uneori cadavre de iepuri in afara expozitiei, pentr a oferi carnivorelor o mai buna stimulare.

Pasarile si reptilele beneficiaza si ele de pe urma elementelor de imbogatire a alimentatiei in afara dietei de baza. Multor reptile le plac florile de hibiscus. Pasari precum cocorii si bibilicile cauta si se hranesc si cu nevertebrate ca de exemplu larve si greieri. Multe psittacine pot gasi o sursa de ocupatie si mai multa satisfactie in alimentele pentru care a trebuit sa munceasca sau sa distruga invelisul.

Punerea deoparte a unor alimente noi sau favorite pentru enrichment poate fi utila pentru dresaj si administrarea de medicamente. Acest lucru se poate face la multe animale si prin punerea deoparte a unei parti din dieta obisnuita, de baza. Indiferent de metoda aleasa, va trebui sa se tina seama de impactul asupra necesitatilor dietare generale ale animalului.

Astfel se va putea preveni malnutritia si mentine un aport caloric si de nutrienti consecvent.

Autori:
Genevieve A. Dumonceaux, DVM; Michael Boos, AA
Busch Gardens, Tampa Bay
Tampa, FL

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect