Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Specie noua de mari soparle monitor frugivore descoperite in Filipine
Specie noua de mari soparle monitor frugivore descoperite in Filipine PDF Imprimare E-mail
 

Specie noua de mari soparle monitor frugivore descoperite in Filipine

 

Varanul din nordul padurii Sierra Madre este o noutate stiintifica

Aprilie 2010. Una dintre cele mai mari specii de vertebrate terestre descoperite in ultimul secol a fost identificata in padurile din Filipine. Oamenii de stiinta au descoperit si documentat o noua specie de soparla monitor care poate ajunge la o lungime de 2 metri.

Noua soparla pare ca se teme foarte mult de om si isi petrece o mare parte din timp in arborii padurilor din nordul lantului muntos Sierra Madre din Luzon, ceea ce ar putea explica de ce nu a fost recunoscuta pana acum.

Vazuta pentru prima data in 2001
Desi specia a fost vazuta inca din anul 2001, abia anul trecut expeditia comuna intreprinsa de o echipa de la Kansas University (KU) si Muzeul National din Filipine in Provincia Aurora a putut studia un specimen adult de mari dimensiuni si probe ADN de buna calitate.

 

Luke Welton, student postuniversitar la Kansas University si unul dintre coautorii descrierii stiintifice, a fost unul dintre primii biologi care au observat pe viu varanul din nordul lantului Sierra Madre din Provincia Aurora.

"Mi-am dat seama, de cum am vazut acest animal, ca este ceva deosebit," a spus Welton. "Vazusem exemplare ale altor doua specii de soparla monitor frugivore, dar niciuna dintre celelalte specii cunoscute nu sunt nici pe departe atat de spectaculoase ca varanul din padurile din nordul muntilor Sierra Madre."

Soparle monitor frugivore uriase
Soparlele monitor frugivore se gasesc numai in FIlipine. Este una dintre cele trei specii de varani frugivori uriasi amenintate cu distrugerea habitatelor si, intr-o mai mica masura, cu vanatoarea pentru carne si comertul cu animale de companie.

 

"Speram ca, punand accent pe protectia aestui nou varan, biologii conservationisti si factorii politici vor putea colabora pentru protectia padurilor foarte grav periclitate care au mai ramas in nordul insulei Luzon" a spus Rafe Brown, profesor de biologie asistent la KU si curator la Divizia de Herpetologie a Institutului pentru Biodiversitate de la KU.

"Noua specie poate servi ca „specie simbol” utila pentru conservare, atragand atentia publicului si ajutand la protectia multor specii fara legatura cu ea, daca va fi conservat acest habitat," spune Brown, care a condus echipa de cercetatori ce a descoperit noua specie.

Brown mai spune si ca este extrem de rar sa se descopere o specie noua de vertebrate mari.

Sursa: Wildlife Extra

Descrierea stiintifica a reptilei a fost publicata in Biology Letters, jurnal international publicat de Royal Society of London.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect