Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Ecosisteme acvatice amenintate de marimea pestilor introdusi
Ecosisteme acvatice amenintate de marimea pestilor introdusi PDF Imprimare E-mail

Ecosisteme acvatice amenintate de marimea pestilor introdusi

Pestii introdusi in rauri prin interventia omului in ultimii 150 de ani au modificat dimensiunile corporale medii ale asociatiilor de pesti din multe zone ale pamantului. Un studiu efectuat de cercetatori de la CNRS, Universitatea din Toulouse, IRD si MNHN, ca si de universitatile din Antwerpen (Belgia) si Utrecht (Olanda), arata ca pestii introdusi sunt mai mari decat speciile indigene, in medie cu 12 cm.

Aceasta modificare de dimensiuni structurale ale asociatiilor de pesti prezinta riscuri grave din punct de vedere al modificarii ecosistemelor acvatice. Rezultatele proiectului sunt publicate in editia din aprilie 2010 a Ecology Letters.

Inca din neolitic, oamenii au transportat si introdus specii noi. Aceasta practica s-a accelerat in ultimii 150 de ani, o data cu dezvoltarea metodelor de transport si a comertului international. Fenomenul cuprinde pestii de apa dulce, din care mai multe sute de specii au fost introduse in diferite locuri din lume, fie accidental, fie pentru hrana sau in scop de agrement.

Prin compararea incrucisata a datelor privind ihtiofauna prezenta in 1.050 de bazine hidrografice din intreaga lume, cercetatorii de la Universitatea din Toulouse, CNRS, IRD si MNHN, ca si de la universitatile din Antwerpen (Belgia) si Utrecht (Olanda), au stabilit ca speciile de pesti introduse prin interventie umana sunt in medie cu 12 cm mai mari decat speciile prezente in mod natural in raurile respective, cea ce face sa creasca dimensiunile corporale medii ale asociatiilor de pesti din fiecare rau cu o medie de 2 cm. Acesta modificare afecteaza, intr-o masura moderata dar semnificativa, regula empirica a lui Bergmann. Regula generala care se aplica la toate organismele vii, aceasta exprima faptul ca cu cat un organism traieste mai departe de ecuator, cu atat creste masa sa corporala. Acest principiu este rezultatul evolutiei comune a speciilor si mediului lor in cursul a milioane de ani si, asa cum arata cercetrile de acum, oamenii par a contribui la schimbarea profilului sau.

In afara acestor considerente de ordin istoric, introducerea unor specii cu caracteristici ecologice diferite fata de cele ale speciilor native poate afecta si functionarea ecosistemului. Unele dintre speciile mai mari introduse pe scara larga in intreaga lume sunt specii de prada (pastrav, Micropterus salmoides, somn etc.) iar altele specii care sa hranesc cu resturi sau erbivore (crap, tilapias etc.). Aceste caracteristici ecologice vor modifica probabil lantul trofic sau reciclarea materiilor organice. Modificarile dimensiunilor corporale ale asociatiilor observate in bazinele hidrografice au loc la scara globala si ar putea astfel sa se desfasoare mana in mana cu modificarea functionarii ecosistemelor acvatice.

Sursa:
Ecology Letters, Aprilie 2010
S. Blanchet, G. Grenouillet, O. Beauchard, P. A. Tedesco, F. Leprieur, H. H. Dürr, F. Busson, T.     Oberdorff; S. Brosse.Non-native species disrupt the worldwide patterns of freshwater fish body size:        implications for Bergmann's rule.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect