Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Nutritie inteleapta
Nutritie inteleapta PDF Imprimare E-mail

In multe feluri, specialistii in nutritia animalelor la zoo au un avantaj filozofic asupra nutritionistilor formati in sistemul clasic datorita exercitiilor comparative continue de anatomie, comportoment si fiziologie la care au acces.  Ca o comparatie, complexitatea nutritiei ca disciplina a fost abia recent recunoscuta in comunitatea medicilor de medicina umana, care se ocupa de o singura specie. 


Intre exempleele specifice se numara introducerea sectiunilor privind interactiunile internationale si la nivel de nutrient in Journal of nutrition (publicatia oficiala a Institutului American de Nutritie) abia din 1993 – domenii de care managerii de animale din zoo se ocupa de zeci de ani.  La speciile salbatice si exotice, diferentele specifice fiecarei specii devin tot mai evidente si sunt identificate limitarile modelelor bazate pe animalele domestice.

Recunoastem ca, desi bazele cerintelor nutritive pot fi gasite la modelele bazate pe animale domestice, obiectivele noastre de productie legate de populatiile din zoo difera marcat fata de cele legate de sectorul animalelor de companie sau zootehnie.

In plus, metabolismele, comportamentele si fiziologiile cu caracter de unicat a numeroase specii pur si simplu nu au replica in modelele bazate pe animale domestice. Astfel, in hranirea animalelor din zoo sunt implicate numeroase discipline.

Totusi, o buna hranire implica mult mai mult decat stiinta propriu-zisa, respectiv tehnici de management pe care specialistii in nutritie nu-si pot permite sa le minimizeze sau sa le ignore. Crescatorii de pasari, herpetologii si cei care se ocupa de salvarea exemplarelor salbatice, intre altii, ofera numeroase exemple de diete de succes elaborate pentru diverse specii, sau care dau rezultate in anumite situatii.

Comentariile, observatiile si ideile generate prin astfel de cai trebuie examinate critic si recunoscute ca posibile puncte de plecare pentru cercetarea stiintifica. Colaborarea in vederea cuantificarii acestu numar vast de date ar fi in folosul tuturor acestor grupuri si ar folosi la maxim resursele limitate de care dispunem ca personal, animale, fonduri si, mai important, timp. Pur si simplu nu avem luxul de a invata din greseli in elaborarea programelor de hranire asa cum poate ne-am fi permis in trecut.

In plus, trebuie sa invatam din lectiile oferite de natura. Rareori putem reproduce intocmai toate ingredientele dietei animalului atunci cand acesta este tinut in captivitate. Ceea ce putem reproduce sunt nutrientii pe care ii contine dieta respectiva. Luand natura ca baza de evaluare a compozitiei nutrientilor putem apoi localiza alimente de inlocuire disponibile, acceptabile si economic de obtinut pe plan local.

Din nou, insa, un nutritionist trebuie sa retina ca niciuna dintre substantele chimice ce constituie nutrientii nu este in mod constant motivul pentru care animalul alege un anumit aliment. Comportamentele de hranire pot sa nu fie dictate de nutritie. Gustul, textura, mirosul, marimea, forma, culoarea, miscarea, sunt toate fatete importante ale programelor de hranire, uneori chiar mai mult decat compozitia nutritiva efectiva a dietei. Din acelasi considerent, managerul animalului nu trebuie sa permita ca preferintele alimentare ale animalului sa fie mai importante decat semnificatia echilibrului nutritiv.

Intr-o oarecare masura, ne-am intors de unde am plecat in acest domeniu. Dietele zoo echilibrate elaborate la inceputul secolului, a la Ratcliffe sau Wackernagel, au oferit poate nutritie solida, dar prea putina varietate. Programe mai recente de enrichment psihologic bazat puternic pe alimentatie, dimpotriva, favorizeaza adesea elemente de dezechilibru nutritional. Trebuie neaparat sa ajungem la un compromis pentru a ne putea optimiza eforturile.

Un principiu elementar al unui program de alimentatie gestionata este cunoasterea compozitiei alimentelor. Insa lipsa informatiilor disponibile privind compozitia furajelor de pe piata, a frunzarului, a prazii intregi si chiar a numeroase diete fabricate pentru comercializare persista in si intre insitutiile noastre. Pana nu vom completa lipsa acestor informatii elementare, vom lucra intr-un vid si nu vom putea intelege reactia complexa a animalelor la diete.

Ca si in alte domenii de specializare, comunicarea rezulta a fi cheia unor progrese rapide in nutritia animalelor din zoo. Evaluarea in colaborare a dietelor ca atare, a anumitor produse specifice sau tehnici utilizate de fiecare institutie – nu numai compararea variabilitatii regionale sau geografice a fiecarui aliment, ci si a reactiei individuale a animalelor – va oferi in final raspunsuri.

Anumite ingrediente pot chiar sta la baza reproducerii cu succes si sanatatii in unele locuri, dar numai daca se combina cu o buna manipulare, depozitare, prezentare a hranei si o buna ingrijire a animalului. La fel, trebuie sa se tina seama de factorii de mediu.

De exemplu, expunerea la soare, ingestia de materii animale, vegetale si/sau substrat din spatiile de expunere, toate pot influenta nutritia generala. Este naiv sa credem ca putem controla sau chiar cunoaste ce consuma animalele in spatii de expunere mixte si amenajate natralist, in interior sau in aer liber. Numai daca vom recunoaste mai intai ca exista astfel de variabile uneori intangibile vom putea incepe sa documentam, sa intelegem si sa optimizam oportunitatile de echilibrare a nutritiei la speciile din zoo la nivel global .

Recunoasterea mai accentuata a valorii implementarii stiintei nutritiei in managementul animalelor salbatice in comunitatea zoo ne starneste interesul si va oferi cu siguranta probleme de o viata in incercarea noastra de a intelege si redefini rolul nutritiei ca baza a conservarii speciilor salbatice.

Ellen S. Dierenfeld
Wildlife Conservation Society
Bronx Zoo
Bronx, New York 10460

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect