Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow Atentie la nevasta!
Atentie la nevasta! PDF Imprimare E-mail

 Păianjen femelă care îşi consumă micul partener în timpul copulaţiei
ScienceDaily (Sep. 11, 2008) — Femela de păianjen este un prădător vorace şi consumă o mare varietate de   animale, uneori chiar proprii parteneri. Au fost propuse mai multe ipoteze cu privire la motivul pentru care femelele îşi mănâncă partenerii înainte sau după copulaţie.
 
Femelă de păianjen lup, Hogna helluo, consumând un mascul. (Credit: Shawn M. Wilder)
Cercetătorii Shawn Wilder şi Ann Rypstra d la Miami University din Ohio au constatat că răspunsul ar putea fi mai simplu decât se credea.
Masculii au şanse mai mari de a fi mâncaţi dacă sunt mult mai mici decât femelele, cea ce afectează probabil uşurinţa de a fi prinşi. La o specie de păianjen, Hogna helluo, masculii mari nu au fost mâncaţi niciodată, pe când cei mici au fost mâncaţi în 80% din cazuri. Acest rezultat a fost confirmat şi atunci când Wilder şi Rypstra au examinat datele publicate în legătură cu o mare varietate de specii de păianjeni. Masculii sunt mâncaţi mult mai probabil la speciile la care au dimensiuni corporale mai mici decât femelele.
Multe cercetări legate de canibalismul sexual s-au axat pe câteva cazuri extreme de selecţie sexuală şi competiţie spermatică. Însă, analizând datele la o mare varietate de păianjeni, Wilder şi Rypstra au descoperit că mărimea masculului în raport cu a femelei (adeseori denumit dimorfism sexual) determină frecvenţa de apariţie a canibalismului sexual la o specie.
"Am fost surprinşi să constatăm că o caracteristică atât de simplă precum diferenţa de mărime dintre masculi şi femele poate avea un astfel de efect asupra frecvenţei canibalismului sexual," a spus Shawn Wilder. În multe cazuri, canibalismul sexual poate să nu reprezinte o echilibristică complexă de costuri şi beneficii pentru masculi şi femele ci mai curând o situaţie în care o femelă flămândă care mănâncă un mascul destul de mic ca să poată fi prins.
Interesantă întorsătură, evoluţia nu pare să fie factorul determinant al acestei relaţii. De exemplu, Femelele nu ar deveni mai mari pentru a consuma mai mulţi masculi pentru că fiecare mascul ar oferi astfel mai puţină hrană pentru o femelă mai mare, iar masculii nu ar deveni mai mici pentru a putea fi mâncaţi mai des, deoarece atunci nu s-ar mai împerechea la fel de des.
În schimb, canibalismul sexual ar putea fi un subprodus al  evoluţiei unor femele mari şi a unor masculi mici la o specie de prădător.
Rferinţele jurnalului:
Wilder et al. Sexual Size Dimorphism Predicts the Frequency of Sexual Cannibalism Within and Among Species of Spiders.. The American Naturalist, 2008; 172 (3): 431 DOI: 10.1086/589518
Adaptare după materiale oferite de University of Chicago Press Journals, via EurekAlertserviciu al AAAS.
APA
University of Chicago Press Journals (2008, September 11). Female Spiders Eat Small Males When They Mate. ScienceDaily. Retrieved September 13, 2008, from http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080910165846.htm
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect