Animale


Receive HTML?

Home arrow Enrichment arrow Raspuns la nevoile de comportament in mediu ale animalelor la zoo
Raspuns la nevoile de comportament in mediu ale animalelor la zoo PDF Imprimare E-mail

Animalele din natura au numeroase optiuni comportamentale si de mediu pentru a raspunde nevoilor elementare de supravietuire si reproducere. Cand aceste animale ajung in mediul zoo, optiunile lor se limiteaza drastic la granitele unui decor artificial. Daca nu se iau masuri de a raspunde nevoilor psihologice si fizice ale animalului la zoo, apar comportamente stereotipe precum patrularea, mestecatul sau regurgitarea.

Acestor nevoi li se poate raspunde in mai multe feluri in conditiile de captivitate. Grija fata de nevoile de comportament si psihologice ale animalelor se mai numeste si enrichment. Acesta este o metoda de a face mediul mai utilizabil si mai stimulativ pentru un anumit animal sau grup de animale. Unele lucruri ce pot fi utilizate pentru enrichment sunt: hrana, plantele, mirosurile, "jucariile," sunetele, comportamentele, alte animale.

Un element esential de retinut este ca orice modificare a situatiei sau mediului animalului poate fi un element de imbogatire si stimulare mentala.

Unul dintre elementele cele mai frecvent folosite este hranirea. Pentru a mentine un bun echilibru nutritional in dieta unui animal, fiecare element de enrichment alimentar trebuie introdus in calculul dietei zilnice totale a animalului.
In analizarea elementelor de enrichment sub forma de alimente trebuie sa se tina seama de o multime de factori, nu numai de continutul caloric. Tipul de aliment trebuie sa fie adecvat acelui animal. Nu se vor da concentrate cu continut ridicat de hidrati de carbon la rumegatoare, pentru a nu cauza ruminita. Anumitor specii de pasari si primate nu li se vor da alimente cu continut ridicat de fier sau acizi, data fiind posibilitatea de a contracta hemocromatoza. Anumite oase trebuie date cu prudenta carnivorelor.

Imbogatirea alimentatiei poate fi utilizata in moduri variate pentru a oferi varietate mediului sau programului animalului. Cel mai eficace mod de a alege alimentul si modul de utilizare a acestuia este familiarizarea cu comportamentul, dieta si mediul natural al animalului. Aceste informatii pot fi utilizate pentru a maximiza valoarea si eficacitatea elementului de enrichment.

Plantele se pot utiliza pentru a oferi umbra sau zone de refugiu pentru animale. Ele pot oferi de asemenea zone naturale de odihna si chiar supliment alimentar mai asemanator cu dieta naturala. Anumite specii, precum primatele pot chiar utiliza unele plante sau parti de plante ca unelte.

Mirosurile si sunetele pot fi foarte atragatoare pentru animalele salbatice, mai ales pentru cele cu simt olfactiv sau auditiv dezvoltat. Carnivorele pot fi foarte atrase de mirosuri noi. Rostogolirea pentru inpregnarea cu aceste mirosuri noi poate incuraja comportamente importante de socializare in grupuri. Pentru animalele cu auz foarte ascuţit varierea sunetelor si frecevntelor poate oferi stimuli de mediu valorosi. Acestia pot fi furnizati si de alte animale aflate in campul vizual care pot raspunde prin schimb de vocalizari. Inregistrari cu vocalizarile animalelor pot fi si ele utilizate strategic.

Desi "jucariile" pot oferi exercitiu psihologic si fizic important, trebuie sa se aiba grija ca jucaria oferita sa fie adecvata animalului care o va utiliza. Mingile din material tare, cu sau fara mancare inauntru, pot avea o mare eficienta in mentinerea atentiei si interesului animalelor. Alte lucruri precum taburetele de plastic, furtunele de cauciuc, de stingere a incendiilor sau chiar ziarele pot oferi animalelor distractia necesara, peru a-si mentine sanatatea, activitatea si stimularea mentala. Insa aceste obiecte trebuie verificate zilnic pentru a vedea in ce masura sunt deteriorate sau daca au fost ingerate fragmente, pentru a se evita aparitia unor probleme grave mai tarziu. Daca un anumit animal are inclinatia de a inghti obiecte straine, se va avea o si mai mare grija in utilizarea jucariilor.

Alte animale sunt de departe cel mai bun enrichment pentru speciile salbatice tinute in captivitate. La speciile sociale prin natura lor este cu atat mai important. Primatele, copitatele si elefantii sunt cele mai bune exemple ale nevoii de tovarasie si interactiune sociala, in asemenea masura incat pentru unele specii tinute la zoo exista regulamente ale USDA care prevad ca aceste animale sa nu fie tinute singure in tarc pe o perioada mai indelungata de timp.

O metoda de a oferi un mediu stimulativ animalelor este utilizarea unui dresaj comportamental prin tehnici de intarire pozitiva. Aceste tehnici sunt foarte utilizate in parcurile Busch Gardens si Sea World . Prin dezvoltarea comportamentelor pe aceasta cale, animalele si personalul se simt mult mai confortabil in situatiile de zi cu zi si mai putin stresate de evenimente neasteptate, oferindu-si reciproc in mod continuu probleme si stimulente mentale, sociale si psihologice , atat de importante pentru personlul si animalele dintr-o institutie zoologica.

Chiar daca pare improbabil, unele tipuri de stres pot si ele imbogati sau stimula viata animalelor. Stresul nu poate fi niciodata complet eliminat din existenta unui animal si nici nu trebuie sa fie asa. Exista beneficii pentru expunerea animalelor la unele situatii de stres. Stresul este un factor important in dezvoltarea comportamentelor de rezolvare a problemelor si in procesul de invatare, desi prea mult stres si prea adeseori nu este de dorit. De exemplu, intr-un grup de cimpanzei, dezacordurile care apar uneori intre grupuri sunt cele care vor cea o activitate zgomotoasa si frenetica timp de mai multe minute. Uneori au loc batai si unele animale sunt ranite. Insa acest tip de interactiune este necesara in astfel de grupuri pentru a contribui la stabilirea sau restabilirea ierarhiei si dinamicii de grup. Prin aceasta se permite cimpanzeilor sa se comporte potrivit naturii lor.

Ce este important de retinut aici este ca trebuie sa se ofere ceva care sa stimuleze activitatea mentala si fizica a animalelor in captivitate. Sa li se permita sa actioneze protivit firii lor si sa fie incurajat comportamentul normal prin crearea unui mediu cat mai normal si mai natural posibil.

G. Dumonceaux
Busch Gardens Tampa, FL, USA.
Sursa: www.ivis.org

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect