Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Pesticid comun identificat ca amenintare majora pentru broaste la nivel mondial
Pesticid comun identificat ca amenintare majora pentru broaste la nivel mondial PDF Imprimare E-mail

Pesticid care poate transforma broastele mascul in femele

Martie 2010. Atrazinul, unul dintre cele mai utilizate pesticide la nivel mondial, deregleaza complet viata sexuala la masculii adulti de broasca, emasculand trei sferturi dintre ei si transformand unul din 10 in femele, potrivit unui nou studiu al biologilor de la Universitatea din California, Berkeley. Cei 75 % castrati chimic sunt practic "morti" datorita imposibilitatiii de a se reproduce in natura, raporteaza Tyrone B. Hayes, profesor de biologie integrativa la UC Berkeley.

Fertilitate redusa la 10% sau mai putin

"Acesti masculi de broasca sunt lipsiti de testosteron si de tot ceea ce controleaza testosteronul, inclusiv sperma. Astfel ca fertilitatea lor se reduce la pana la 10 % in unele cazuri, si asta numai daca izolam aceste animale si le imperechem cu femele," declara el. "Intr-un mediu in care ei concureaza cu masculi neexpusi la aceste substante, dispun de o sansa de reproductie zero."

Cei 10 % sau mai mult care se transforma in femele,  fenomen neconstatat in conditii naturale la amfibieni   se pot imperechea cu succes cu masculii dar, deoarece, genetic sunt masculi, toti urmasii lor sunt masculi. 
Perturbarea raportului dintre sexe

"Atunci cand crestem astfel de exemplare, in functie de familie, obtinem un procent de femele intre 10 si 50%," spune Hayes. "Intr-o populatie, femelele genetic masculi pot face sa scada sau sa dispara complet acea populatie doar prin faptul ca raportul intre sexe se schimba atat de puternic."

Desi experientele au fost efectuate pe o broasca de laborator comuna, broasca africana cu gheare (Xenopus laevis), studiile de teren arata ca atrazinul, puternic disruptor endocrin, afecteaza asemanator broastele din natura si poate reprezenta una dintre cauzele reducerii numarlui de amfibieni la nivel global, spune Hayes. "Acest gen de probleme, precum schimbarea de sex la animale si modificarea raportului dintre sexe, sunt mult mai periculoase decat orice substanta care ar distruge o intreaga populatie de broaste," a declarat el. "La populatiile expuse, pare ca broastele se inmultesc, dar de fapt populatia scade foarte lent prin introducerea acestor animale modificate."

Hayes si colegii sai de la UC Berkeley raporteaza aceste rezultate in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences. Hayes si claboratorii au publicat studiul efectelor pesticidului asupra amfibienilor in Journal of Experimental Biology, aratand ca atrazinul contribuie probabil la scaderea populatiilor de amfibieni din intreaga lume.
Atrazinul ar putea afecta si pestii, amfibienii, pasarile, reptilele si poate chiar mamiferele

Anual in SUA se aplica circa 80 de milioane de livre din erbicidul atrazin pe culturile de porumb si sorg pentru combaterea buruienilor si cresterea productiei agricole, dar aceasta utilizare extensiva face din atrazin ce mai obisnuit pesticid ce contamineaza apele subterane si de suprafata, potrivit mai multor studii. Insa tot mai multe cercetari demonstreaza ca atrazinl interfereaza cu hormonii endocrini, precum estrogenul si testosteronul – la pesti, amfibieni, pasari, reptile, rozatoare de laborator si chiar linii de celule umane la nivelul partilor la miliard. Studii recente au constatat de asemenea o posibila legatura intre efectul malformatiilor si scaderii greutatii la nastere la om si expunerea la atrazin in utero.

Atrazinul este deja interzis in Europa

Ca urmare a acestor studii, Agentia de Protectie a Mediului (EPA) isi revizuieste reglementarile privind utilizarea pesticidului. In mai multe state este analizata interzicerea atrazinului, sase actiuni in instanta fiind deja depuse in vederea eliminarii utilizarii acestuia. Uniunea Europeana a interzis deja utilizarea atrazinului.

Studiile lui Hayes la inceputul primilor ani ai secolului au cautat mai intai sa demonstreze ca efectele hormonale ale atrazinului itrerup dezvoltarea sexuala la amfibieni. Lucrand cu broasca africana cu gheare, Hayes si colegii sai au aratat in 2002 ca mormolocii crescuti in apa contaminata cu atrazin devin hermafroditi – dezvolta atat gonade feminine (ovare) cat si masculine (testicule). Acest fenomen apare chiar la un nivel de atrazin de 0,1parti la miliard (ppb), de 30 de ori mai redus decat nivelul admis pentru apa potabila de catre EPA (3 ppb).

Studiile ulterioare au aratat ca broastele leopard indigene (Rana pipiens) colectate din cursuri de apa contaminate cu atrazin din Midwest, inclusiv din zone aflate la mai mult de 1.000 mile de cele in care se aplica atrazinul , prezinta adesea ovule in testicule. Si multi masculi prezentau un nivel mai redus de testosteron dacat femelele normale si o cutie vocala mai redusa decat normal, ceea ce probabil le limita posibilitatea de a chema partenere.

Cresterea mortalitatii

Cercetarile lui Hayes au stabilit de asemenea ca multe broaste din cursurile de apa din partea centrala a Statelor Unite contaminate cu atrazin si alte pesticide aveau sistemul imunitar compromis, ceea ce a dus la o crestere a mortalitatii produse de bacterii. Aceste prime studii au fost ingreunate de imposibilitatea de a distinge usor broastele geneic mascul de cele genetic femela. Broastele mascul au doi cromozomi sexuali identici (ZZ) iar femelele un cromozom Z si un W – spre deosebire de XX la femelele si XY la masculii umani. Dar deoarece toti cromozomii de broasca apar identici la un microscop optic, nu este usor de deosebit masculii de femele. Pentru a rezolva aceasta problema Roger Liu, colegul lui Hayes, a pus la punct o linie de broaste exclusiv femela pentru ca rezultatele genetice sa fie fara echivoc.

"Inainte, stiam ca obtinem mai putini masculi decat ar fi trebuit si am obtinut hermafroditi. Acum am demonstrat clar ca multe dintre aceste animale sunt masculi cu sexul schimbat," declra Hayes. "Avem animale femela, in sensul ca devin asemanatori femelelor: Au estrogen, depun oua, se imperecheaza cu alti masculi. Atrazinul a provocat un dezechilibru hormonal care i-a facut sa se dezvolte cu sex schimbat, din punct de vedere al constitutiei genetice."

10% rezistenta la Atrazin

Prin coincidenta, un alt laborator a descoperit in 2008 un marker genetic legat de sex la Xenopus, ceea ce i-a permis lui Hayes sa confirme sexul genetic la broastele sale. In studiul lui Hayes, in care 40 de broaste au trait circa trei ani dupa eclozare in apa cu 2,5 ppb atrazin, circa 10 % dintre broaste au aparut rezistente la efectele acestui pesticid. In studiile pe care inca le desfasoara, Hayes investigheaza daca aceasta aparenta rezistenta este mostenita si daca masculii cu sex schimbat au urmasi mai susceptibili.

Producatorul contesta rezultatele

Syngenta, producator de atrazin, contesta multe dintre aceste studii, inclusiv pe cel al lui Hayes, care au demonstrat efecte adverse ale pesticidului. Dar Hayes a declarat ca "atunci cand la nivel mondial exista studii care demonstreaza probleme legate de atrazin la toate vertebratele analizate - pesti, broaste, reptile, pasari, mamifere – este imposibil ca toate sa fie gresite."

"Lucrul de care oamenii trebuie sa-si dea seama este ca, la fel ca atunci cand iau substante farmaceutice, trebuie sa hotarasca daca beneficiile justifica costul," a declarat el. "Nu orice organism de broasca sau chiar uman va fi afectat de atrazin, dar vrei sa-ti asumi acest risc, avand in vedere celelalte efecte cunoscute ale atrazinului, nu doar asupra omului ci si a rozatoarelor, broastelor si pestilor?"

Sursa: Wildlife Extra - www.wildlifeextra.com

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect