Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow De ce moliile femele sunt mari si frumoase
De ce moliile femele sunt mari si frumoase PDF Imprimare E-mail

La cele mai multe specii de animale, masculii si femelele prezinta diferente evidente de marime. Dar de ce oare, daca ambele sexe au acelasi bagaj genetic care le comanda cresterea? Entomologii de la Universitatea din Arizona au studiat aceasta enigma la molii si au gasit indicii omise de cercetarile mai vechi care încercau sa explice acest mister al naturii.

Faceti un tur de orizont în lumea animalelor si veti constata ca, la majoritatea organismelor, indivizii de un anumit sex sunt mai mari decât cei de sex opus.

Desii biologii evolutionisti au recunoscut de multa vreme aceasta discrepanta, denumita dimorfism sexual, de zeci de ani se straduiesc sa rezolve un paradox major: Cum este posibil ca masculii si femelele aceleiasi specii sa aiba dimensiuni diferite, daca au in comun acelasi model genetic care le dicteaza dezvoltarea si cresterea?

Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au descoperit cheia pentru dezlegarea acestui mister in fazele timpurii de dezvoltare in care cele doua sexe incep sa se deosebeasca si in care femelele raspund la selectia marimii de aproape doua ori mai rapid decat masculii.

Concluziile lor au fost publicate online inainte de editia tiparita in Proceedings of the Royal Society of London, Seria B.

"La mamifere, masculii tind sa fie mai mari deoarece a fi mai mare si mai puternic prezinta avantaje in lupta pentru cucerirea unei femele," explica Craig Stillwell, autor principal al studiului si doctorand la UA Center for Insect Science in laboratorul dr. Goggy Davidowitz, profesor asistent de entomologie la UA.

"La majoritatea artropodelor, pe de alta parte, se constata fenomenul opus: femelele sunt mai mari decat masculii. Sa luam paianjenii, de exemplu. La unele specii, femela poate fi de sute de ori mai mare decat masculul.

"Intrebarea pe care ne-am pus-o a fost, 'cum se ajunge la aceasta diferenta de marime intre femele si masculi ?'"
Multi biologi au incercat in decursul timpului sa rezolve aceasta problema, dar cand Stillwell si Davidowitz au analizat bibliografia, si-au dat seama ca ceva lipsea.

"Deoarece nu exista diferente – cel putin din cate stim – intre genele care controleaza cresterea la femele si masculi, nimeni nu-si poate da seama de ce observam ceea ce observam in natura: diferente de dimensiune intre masculi si femele," spune Stillwell.

Cercetatorii stiu ca ratele de crestere nu difera la omizile de masculi si de femele si deci nu-si pot explica diferenta de marime observata. Dimpotriva, dimorfismul sexual observat la animalele adulte tine probabil mai mult de diferente ale perioadei pe care cele doua sexe o petrec ca larve in crestere. Chiar si cunoscand aceasta, aproape toate cercetarile s-au axat pe animale adulte.

"Suntem primii care analizeaza larvele pentru a raspunde la aceasta intrebare," afirma Stillwell.

Stillwell si Davidowitz au ales molia uriasa (Manduca sexta), o specie nativa in Arizona, ca organism model, mai ales doarece aceasta specie de insecte este bine studiata, usor de reprodus in laborator si destul de mare pentru a permite manevrarea si masurarea cu usurinta.

Cercetatorii au urmarit peste 1.200 de omizi de la momentul in care au eclozat si apoi pe toata durata celor patru naparliri, pana la stadiul de pupa. Ei au cantarit si masurat animalele in diferite faze ale dezvoltarii si au introdus datele intr-un model statistic complex pe care l-au elaborat.

In cea mai mare parte a vietii lor, femelele si masculii nu au aparut foarte diferiti unii de ceilalti.

"Ultima faza de dezvoltare larvala este momentul cand se produce fenomenul," afirma Stillwell. "Este un punct in viata omizii in care cronometrul interior si indiciile din mediu ii spun animalului ca este timpul sa devina adult.

Modificarile hormonale ii fac sa nu se mai hraneasca si sa-si caute un loc pentru parcurgerea fazei de nimfa. In cateva ore trec in faza de pupa, din care dupa cateva saptamani va aparea molia adulta."

Stillwell si Davidowitz au descoperit ca omizile femele incep aceasta faza fundamentala putin mai tarziu decat masculii. La vremea cand omizile femele intra in faza de pupa, ele sunt mai mari, ceea ce determina aparitia unor molii mai mari in faza ulterioara.

Deci care este avantajul marimii daca esti insecta femela?

"Biologii cred ca selectia favorizeaza femelele mai mari deoarece pot astfel produce mai multi pui," afirma Stillwell.
"Un alt rezultat interesant al acestui studiu este ca se constata mult mai multe variatii ale elementelor fiziologice ale omizilor femela comparativ cu cele mascul. De aceea, de la o generatie la alta, femelele pot raspunde mai bine presiunilor selectiei care le imping spre cresterea corporala mult mai rapid decat in cazul masculilor."

University of Arizona (2010, March 12). Why female moths are big and beautiful. Science Daily. Retrieved March  17, 2010, from   http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100311141218.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect