Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Raspāndirea parazicilor īntre animale, la om
Raspāndirea parazicilor īntre animale, la om PDF Imprimare E-mail

Răspândirea paraziţilor între animale, la om

Un parazit comun asociat cu diaree şi sindrom de iritare a intestinului pare să se răspândească la animale şi îngrijitori, în mai multe grădini zoologice din lume, arată un studiu recent.

Infecţia rezultată, denumită Blastocistită, a fost identificată la om, primate, elefanţi, girafe, quokka, wombats din sud cu păr pe nas şi canguri cenuşii din vest la grădini zoologice din Australia, Belgia, Japonia, Malaiezia, Olanda şi Spania, iar oamenii de ştiinţă consideră că parazitul este predominant „în majoritatea grădinilor”.

Deşi această boală parazitologică nu este de obicei gravă, prezenţa sa în atâtea parcuri zoologice, la specii atât de multe şi diferite, demonstrează necesitatea ca grădinile să monitorizeze atent sănătatea personalului şi animalelor aflate în îngrijire.

„Grădinile zoologice sunt cu adevărat puncte fierbinţi de răspândire a bolilor infecţioase de la o specie la alta,” spune autorul Bruno Levecke.

Levecke, parazitolog la Ghent University şi Royal Zoological Society din Antwerp, împreună cu colegii săi, a colectat probe fecale de la îngrijitori şi diferite animale de la The Perth Zoological Gardens din Australiade Vest, Zoo Melbourne, Werribee Open Range Zoo din Victoria şi mai multe grădini neidentificate din Amsterdam şi Antwerp.

Studiul, acceptat pentru publicare în jurnalul Veterinary Parasitology, a conchis că parazitul este prezent ă majoritatea subiecţilor testaţi. Aproape două treimi dintre îngrijitori au fost testaţi pozitiv şi până la 82% din anumite populaţii de animale erau infectate cu Blastocitită.

Studii anterioare întreprinse la Zoo Osaka din Japonia, Zoo Negara din Malaiezia, Pena Escrita din Spania şi la grădini din Marea Britanie şi Danemarca au dovedit de asemenea infecţii cu acest parazit, dintre care unele identificate la păsări.

Răspândirea parazitului

Deşi este dificil de stabilit exact cum se răspândeşte parazitul, liderul de proiect, Unaiza Parkar spune: "Blastocistita se poate transmite direct – prin contact cu fecalele infestate – sau indirect – prin consumul de alimente şi/sau apă contaminate .

„Având în vedere condiţiile de cazare a primatelor, de obicei patru până la şase într-un ţarc, are loc evident o transmitere între animale.”

„Cel mai probabil se transmite de la animale la îngrijitori în cursul activităţilor de rutină, precum curăţenia în ţarcuri,” adaugă Parkar, cercetător la School of Veterinary and Biomedical Sciences de la Murdoch University din Perth.
Împreună cu colegii săi, este de părere că atunci când îngrijitorii stropesc ţarcurile cu apă, ei pot veni în contact cu parazitul.

Dar Levecke nu exclude nici posibilitatea ca oamenii să răspândească parazitul la animalele din zoo.
„Animalele se pot infecta prin hrana contaminată pregătită de îngrijitori”a declarat.

Revizuirea ghidului?

Blastocistul este doar unul dintre paraziţii gastrointestinali şi alţi paraziţi monitorizaţi de cercetători. Levecke a condus recent un alt studiu care a identificat Giardia duodenalis la primatele dintr-un sanctuar şi mai multe grădini zoologice din Belgia şi Olanda. Giardia poate cauza diaree severă şi boală cronică, dacă nu este tratată.

„S-ar putea ca grădinile zoologice s-şi revizuiască ghidurile de protecţie a muncii îngrijitorilor pe baza concluziilor studiului nostru,” a spus Parkar.

„Ar putea fi vorba de o deplasare de accent asupra importanţei igienei prin spălarea frecventă a mâinilor şi folosirea mănuşilor în lucrul cu animalele. Grădinile zoologice trebuie să-şi încurajeze personalul să facă teste diagnostic de rutină anual sau la doi ani spre binele lor."

Sursa: http://www.abc. net.au/science/ articles/ 2010/01/26/ 2801343.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect