Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Caii de mare
Caii de mare PDF Imprimare E-mail

Acvarii

Caii de mare

Cai de mare sunt fiinţe marine remarcabile, cu cap ce seamănă cu cel al calului şi bot lung. Ei înoată în marea largă în poziţie verticală, adesea purtaţi de curent cu coada înfăşurată în jurul unei plante. În lume există 35 de specii diferite de cai de mare, de culori şi mărimi variate.

Felul în care caii de mare şi-au dobândit caracteristicile remarcabile a reprezentat multă vreme un mare mister pentru ştiinţă, deoarece există şi foarte puţine fosile de cai de mare. Scheletul lor este format din oase foarte fine, fragile. Pentru a investiga evoluţia calului de mare, cercetătorii Peter Teske şi Luciano Beheregaray au comparat genele cailor de mare cu genele Idiotropiscis lumnitzeri, cele mai apropiate rude ale acestora, dar care înoată în poziţie orizontală ca şi ceilalţi peşti.

Concluzia cercetărilor a fost că cele două specii au început să evolueze separat acum circa 25 de milioane de ani. Aceasta a coincis cu o puternică activitate tectonică, ce a determinat dezvoltarea unor noi ecosisteme în apele de coastă puţin adânci. În aceste ape puţin adânci au început să crească abundent alge marine. Însă acestea nu creează un mediu prea atractiv pentru peştii care înoată orizontal. Strămoşii calului de mare au fost forţaţi să-şi schimbe postura şi aspectul o dată cu schimbarea mediului. 

Sursa: www.eznc.org 24  Februarie  2010 - Bron: National Geographic News

Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul ştiinţfic Biology Letters.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect