Animale


Receive HTML?

Home arrow Enrichment arrow Program de instruire Ónainte de Congresul IPS (2)
Program de instruire Ónainte de Congresul IPS (2) PDF Imprimare E-mail

Program de instruire înainte de Congresul IPS (2)

Enrichment - introducere

Totul începe de la o bază numită behavioral husbandry (adică: zootehnie comportamentală), care include: welfare (bunăstare), training (dresaj) şi enrichment (îmbogăţire).

Welfare
În cadrul bunăstării, putem vorbi de bunăstare sărăcăcioasă: când nivelul de stres este înalt, există boli, animalele au comportament anormal, sau este afectată integritatea corporală, iar în caz contrar când nivelul factorilor de stres este scăzut, animalul este sănătos, are bună dispoziţie, înseamnă că bunăstarea este în parametrii normali.
Pentru a crea o bunăstare corespunzătoare trebuie asigurate cele cinci principii fundamentale:

1. Ferire de foame, sete şi subnutriţie
2. Ferire de neplăceri
3. Ferire de durere, vătămare şi boli
4. Posibilitatea de a exprima comportamentul natural
5. Ferire de teamă şi suferinţă

Enrichment
În zilele noastre, într-o grădină zoologică nu este de ajuns ca animalul să fie expus într-un padoc mare, ci trebuie să fie prezenţi şi unii factori care ajută la întreţinerea animalelor cât mai „natural” (asemănător cum felul în care trăiesc în habitatele lor naturale), pe o parte, iar pe altă parte trebuie să le „ţinem ocupate” (deoarece nu putem să facem un padoc perfect, în care animalul să se simte perfect ca „acasă”) – putem realiza aceasta prin diferite forme de enrichment (scuze, dar o să folosesc expresia în engleză, deoarece nici în română, nici în maghiară, pentru mine nu sună bine).
În lumea animalelor putem observa două sisteme de comportament, astfel interacţiunea între animal şi mediul înconjurător, precum şi interacţiunea între două animale. Animalul primeşte stimulii din mediul înconjurător, iar aceşti stimuli provoacă diferite reacţii, adică diferite forme de comportament. Aici intervenim noi, folosind enrichmentul pentru a înlocui stimulii proveniţi din natură – cum ar veni stimuli seminaturali, dar reali. 
Prin diferite metode, cu enrichment putem acoperi sau influenţa anumite necesităţi sau activităţi ale animalelor:

- Odihna şi repaosul
- Igiena corporală
- Explorarea
- Procurarea alimentelor
- Nutriţia
- Activitatea sexuală
- Joaca
- Comportamentul interactiv

Când vrem să folosim enrichment-ul, trebuie să ştim care sunt obiectivele acestuia, şi defapt ce vrem să obţinem sau să îmbunătăţim cu noul proiect. Atunci când analizăm problema putem avea în vizor nivelul sau domeniul în care putem să avem modificări, ca urmare enrichmentul poate :  
- Să mărească diversitatea comportamentală
- Să reducă frecvenţa comportamentului anormal
- Să mărească frecvenţa comportamentul normal
- Să mărească abilitatea animalelor de a face faţă în mod normal la noile provocări

Se poate vedea în mai multe grădini zoologice că se încearcă astfel de iniţiative, dar din păcate nu prea se ţine seama de necesităţile animalelor. Desigur în unele situaţii trebuie să se ţină cont în procent mic şi de „aspectul cerut de vizitatorilor”, dar totdeauna TREBUIE să se ţină cont în primul rând de funcţionalitate! Degeaba pentru vizitatori „arată bine” padocuri, când animalul nu poate să folosească îmbunătăţirea efectuată în padocul lor.
Poate că sună copilăros, dar când cineva decide să facă o îmbunătăţire, adică un enrichment într-un padoc, trebuie gândit bine şi făcut un proiect, prin care să reiasă care este scopul şi cel mai important ce vrem să obţinem, deoarece rezultatul contează!!!
Enrichment-ul trebuie făcut cu precizie, cu un anumit scop, nu „aiurea”!

Training
Sincer, personal am fost împotriva dresajului în grădini zoologice, deoarece acela aparţine exclusiv circurilor. Desigur la anumite specii este obligatoriu, cum ar fi de exemplu la elefanţi. Dar în timpul workshop-ului am văzut şi mi-am dat seama că se pot dresa animalele fără ca ele să piardă „calităţile de animal sălbatic”, dar nu numai acesta ar conta, deoarece dresajul ar veni în folosul nostru...
Căci putem aplica motoul:

Dresând animalele putem să ne ajutăm pe noi înşine!

La ce trebuie să ne gândim? Simplu, de exemplu la transport, când animalul nu vrea să intre în lada de transport sub nici o formă, sau când vrem să mutăm animalul dintr-un padoc în altul... în mod norocos animalul cooperează cu noi, dar în multe cazuri nici nu se gândeşte să se mişte, atunci trebuie adormit şi ... procedură inutilă..., dar nu şi atunci când este dresat, atunci liniştit se poate muta dintr-un loc la altul, sau într-o ladă de transport. Nu spun că această procedură merge repede şi este foarte uşor, dar cu toate că necesită timp, răbdare, merită!
O altă „folosinţă” este de „uz veterinar”. În mod normal pentru a recolta sânge de la primate ele trebuie adormite (introduse inutil chimicale în organismul lor) sau imobilizate cu forţă– proceduri standard – care devin iarăşi inutilă dacă animalele sunt dresate, în acest caz ele lasă fără anestezie să se recolteze sânge!!! Aici nu vreau să intru în detalii veterinare că nu sunt specialist, doar la nivel de dresaj, am văzut şi zic că merită încercat.

Ca şi „în încheierea introducerii” am să pun o întrebare: de ce este aşa de greu să creăm un sistem de îngrijire care este în interesul animalelor?
Ştiu că toată lumea ştie aceste lucruri, dar totuşi nu le implementăm. De ce? De obicei începem cu: „nu avem fonduri, nu am primit bani”... acestea sunt numai scuze uşoare şi cu asta gata. Iată câteva obstacole reale care într-adevăr pot apărea:
- Lipsă de bani – chiar există acest motiv, doar că ne-am obişnuit să-l folosim totdeauna şi nu recunoaştem problemele adevărate.
- Lipsă de angajaţi – sunt insuficienţi sau nu au timp
- Lipsă de experienţă – în acest caz avem oameni, dar nu au pregătire corespunzătoare, din păcate în ţară cred că această problemă este prezentă.
- Prea multe animale – în unele grădini numărul animalelor depăşeşte capacitatea de găzduire şi nu se poate lucra în parametrii normali
- Prea puţine animale – nu merită să se facă de exemplu un ţarc mare cu mult enrichment pentru un singur animal, care poate că este şi bătrân şi nu există speranţe de a mări efectivul
- Lipsă de materiale – aici mă refer la lipsa de materiale de construcţii, dar se rezumă nu numai la lipsa de fonduri, fiindcă şi cu o lopată se pot face minuni...
- Lipsă de autoritate – aici „no comment”
- Stare de sănătate slabă (a animalelor) – dacă avem animale bolnave fără speranţe, atunci important este să alinăm durerile...

Kopacz András
Zoo Targu Mures

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect