Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Nutritia in perioada de naparlire
Nutritia in perioada de naparlire PDF Imprimare E-mail

Nutritia in perioada de naparlire

 

Penele au un continut de proteina de 85-97 %. Iar aceasta proteina este aproape integral keratina. Keratina este o proteina dura, insolubila, cu un procent ridicat de aminoacizi cu continut de sulf. Puntile de disulfura dintre molecule formeaza o structura solida.

In perioada de naparlire – care poate dura 6 - 8 saptamani si in Europa occidentala are loc de obicei la sfarsitul verii – nivelul aminoacizilor in nutritia pasarii este important. Joaca un rol mai ales aminoacizii metionina si cisteina, cu continut de sulf. Cisteina este o componenta importanta a keratinei, iar methionina este precursor al cisteinei. Daca trebuie produsa o cantitate mare de pene, se ajunge la o eficienta nutritionala maxima atunci cand cel putin jumatate din aminoacizii cu continut de sulf din dieta reprezinta cisteina. Dupa perioada de naparlire, valoarea cisteinei se reduce.

In perioada de naparlire este recomandabila administrarea de seminte precum cele de nap si mei alb, deoarece acestea contin cantitati mai mari de aminoacizi.

In afara de o cerere crescuta de proteina, in timpul naparlirii este nevoie si de o cantitate mai mare de energie. Pasarile fara pene au nevoie de 85% mai multa energie decat cele cu penaj normal (la 22 grade Celsius). Pasarile care naparlesc consuma deci mai multa energie sub forma de seminte oleaginoase.

Sursa: European Zoo Nutrition Centre newsletter (www.eznc.org)

The Waltham Book of Companion Animal Nutrition, Pergamon Press Ltd, 1993.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect