Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow O planta rara de padure face uz de „coloratie criptica” pentru a se ascunde de rapitoare
O planta rara de padure face uz de „coloratie criptica” pentru a se ascunde de rapitoare PDF Imprimare E-mail
 

O planta rara de padure face uz de „coloratie criptica” pentru a se ascunde de rapitoare

Este bine cunoscut ca unele specii de animale utilizeaza camuflajul pentru a se ascunde de rapitoare. Indivizii care reusesc sa se contopeasca in peisaj evitand sa fie devorati pot spravietui mai mult, se pot reproduce si astfel isi pot creste sansele de adaptare (transmitere a genelor la generatiile urmatoare) comparativ cu cele care ies mai usor in evidenta. Aceasta poate parea o buna strategie si destul de larg raspandita in regnul animal, dar cine a mai auzit de plante care sa procedeze astfel?

La plante, utilizarea coloratiei sau pigmentatiei este o componenta vitala a procesului de hranire (ex., fotosinteza) sau mijloc de a atrage polenizatori (ex., florile) care a fost studiata in detaliu. Insa varierea pigmentatiei ca mijloc de a scapa de rapitoare nu s-a bucurat de mare atentie. In numarul din decembrie al American Journal of Botany, Matthew Klooster de la Universitatea Harvard si colegii sai au investigat empiric daca bracteele uscate ale unei plante rare de padure, Monotropsis odorata, ar putea servi unui scop similar dungilor din blana tigrului sau culorii cenusii a aripilor moliei, anume acela de a se ascunde.

"Monotropsis odorata este o specie fascinanta de plante, deoarece se bazeaza exclusiv pe o ciuperca micoriza, asociata radacinilor acesteia, pentru toate resursele necesare vietii," noteaza Klooster. "Pentru ca aceasta planta nu mai are nevoie de pigmentatie fotosintetica (respectiv, culoarea verde) pentru a produce energie, este libera sa adopte o gama mai larga de posibilitati de coloratie, asemanator ciupercilor sau animalelor."

Cu ajutorul unei populatii mari de Monotropsis odorata, Klooster si colegii sai au indepartat experimental bracteele uscate care acopera tulpinile inalte de 3- - 5-cm si bobocii de floare ai plantei. Bracteele au o culoare bruna asemanatoare frunzisului mort din care apar tulpinile reproducatoare si acopera bobocii de culoare rozalie si tulpinile purpurii intens. Cand Klooster si colegii au masurat modul de reflactanta al diferitelor parti ale plantei, au constatat cu adevarat ca bracteele functioneaza cu rol de camuflaj, facand ca planta sa se piarda in mediul inconjurator; tiparul de reflactanta al bracteelor asemanandu-se foarte mult cu cel al frunzisului mort, ambele diferite de cel al tulpinii reproducatoare si al florilor ascunse sub bractee. Mai mult, ei au demonstrat experimental ca acest camuflaj contribuie efectiv sa ascunda planta de rapitorii sai si ii imbunatateste adaptabilitatea. Exemplarele cu bractee intacte nu au suferit decat un sfert din consumul de catre erbivore si au produs un procent mai mare de fructe mature comparativ cu cele la care fusesera indepartate bracteele.

"De mult timp s-a demonstrat ca animalele fac uz de coloratia criptica (camuflaj) ca mecanism de aparare prin care se asorteaza vizual unei componente a mediului lor natural, care faciliteaza evitarea rapitorilor," a spus Klooster. "Acum am demonstrat experimental ca si la plante a evoluat o strategie similara de evitare a erbivorelor."

Uscarea timpurie a bracteelor pentru a-si ascunde organele reproducatoare este o buna strategie atunci cand tulpinile sunt expuse rapitorilor o perioada indelungata de timp: toate celelalate specii din subfamila Monotropoideae au bractee carnoase intens colorate si sunt active in reproductie doar un sfert din durata. Insa, oarecum paradoxal, Monotropsis odorata se bazeaza efectiv pe anmale pentru polenizare si imprastierea semintelor. Cum realizeaza acest lucru cand se deghizeaza ca frunzis mort si reuseste sa se ascunda atat de bine? Ipoteza autorilor este ca florile emit un parfum puternic cu rol de atragere a polenizatorilor si agentilor de imprestiere a semintelor; au observat chiar bondari care gasesc si polenizeaza multe tulpini reproducatoare complet ascunse in frunzis.

Sursa:

American Journal of Botany (2009, November 29). Rare woodland plant uses 'cryptic coloration' to hide from predators.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect