Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow Cimpanzeii salbatici inteleg focul aproape la fel de bine ca oamenii
Cimpanzeii salbatici inteleg focul aproape la fel de bine ca oamenii PDF Imprimare E-mail

 

Cimpanzeii salbatici inteleg focul aproape la fel de bine ca oamenii


Utilizarea si controlul focului sunt caracteristici comportamentale care deosebesc oamenii de celelalte animale. Acum, un nou studiu efectuat de antropologul Jill Pruetz de la Iowa State University arata ca si cimpanzeii de savana din Senegal inteleg aproape la fel de bine ca oamenii focul natural si isi schimba comportamentul anticipand deplasarea incendiului.

Pruetz, profesor asociat de antropologie la ISU, si Thomas LaDuke, prfesor asociat de stiinte biologice la East Stroudsburg (Pa.) University, sunt coautorii lucrarii postate online la 18 decembrie de American Journal of Physical Anthropology. Ea va f publicata in editia din 2010 a jurnalului.

Datele privind comportamentul cimpanzeilor legat de incendiile sezoniere au fost colectate de Pruetz in cursul a doua intalniri specifice din martie si aprilie 2006. Ea arata ca incendiile sunt provocate anual de om pentru curatarea terenului si vanatoare si majoritatea arealelor din zona de raspandire a cimpanzeilor sunt afectate intr-o mai mica sau mai mare masura de incendii.

Cimpanzeii trateaza cu calm incendiile

Cercetatorii interpreteaza comportamentul cimpanzeilor fata de incendii ca fiind predictiv, mai curand decat reactiv, prin aceea ca nu prezinta semne de stres sau frica – in afara de a evita focul pe masura ce acesta se apropie de ei.

"Era la sfarsitul anotimpului secetos, asa ca focul era foarte fierbinte si consuma foarte rapid copacii, iar ei [cimpanzeii] se purtau cu atata calm fata de el. Se simteau mult mai la largul lor decat mine, pot sa o spun cu siguranta," a declarat Pruetz, aleasa in 2008 ca Explorator National Geographic in ascensiune pentru cercetarile sale anterioare pe cimpanzei de savana pe santierul de cercetare Fongoli din Senegal.

"Ei [cimpanzeii] erau experti in prezicerea directiei in care va avansa focul," a continuat ea. "Eu puteam, in oarecare masura, sa imi dau seama, dar daca ar fi fost vorba doar de mine, as fi plecat de acolo. La un moment dat, a trebuit chiar sa-mi fac loc printre ei, pentru ca simteam caldura focului intr-o parte si nu ma simteam prea bine atat de aproape de incendiu."

Pruetz spune ca nu a gasit usor rezultate ale unor cercetari anterioare despre modul in care alte animale interactioneaza cu focul. Dar cele cateva exemple pe care a reusit sa le identifice impreuna cu LaDuke – precum intalnirea elefantilor cu incendii necontrolate similare – au aratat ca animalele respective erau foarte stresate si au prezentat rate mari ale mortalitatii.

In lucrarea lor, cercetatorii au aratat ca controlul focului de catre on implica asimilarea urmatoarelor trei faze cognitive: 1. Conceptualizarea focului. Intelegerea comportamentului acestuia in diferite conditii care sa permita prezicerea deplasarii sale, permitand astfel continuarea activitatii in imediata apropiere a focului. 2. Abilitatea de a controla focul. Ceea ce presupune contentie, alimentarea focului cu combustibil sau indepartarea combustibilelor si eventual posibilitatea de a-l stinge. 3. Abilitatea de a aprinde focul.

Dupa Pruetz, cmpanzeii din Fongoli au asimilat deja prima faza, ceea ce reprezinta premisa pentru celelalte doua. Dar nu considera ca cimpanzeii vor putea chiar aprinde focul prea curand – cel putin, nu fara ajutor.

"Cred ca ar putea invata. Ar putea avea dificultati numai datorita dexteritatii, pentru ca sunt mai putin indemanatici decat noi," spune ea. "Dar in mod natural, nu pot sa mi-i imaginez facand un foc. Cred ca au abilitatea cognitiva de a-l controla (faza 2)."

Prezentarea unui nou "dans al focului"

Da, sunt foarte constienti de foc si de puterea acestuia. De fapt, Pruetz arata chiar ca cmpanzeii au creat un”dans al focului” aparte.

"Cimpanzeii de pretutindeni au ceea ce se cheama un „dans al ploii” -- Jane Goodall (primatolog de renume) a consacrat acest termen – si este vorba de o demonstratie a masculilor (pentru a-si dovedi dominanta)," spune ea. "Masculii demonstreaza mereu din tot felul de motive, dar cand se apropie o furtuna mai mare, incep o parada exagerata – aproape cu incetinitorul. Si cand ma aflam cu acest grup de cimpanzei anume, masculul dominant a facut exact acelasi lucru, numai ca o facea spre foc, asa ca am numit asta dansul focului.

"Un alt lucru interesant a fost sa aud o vocalizare pe care nu o mai auzisem vreodata [in dansul focului] si nici nu am mai auzit-o dupa aceea," a continuat Pruetz. Ea arata ca in studiu se explica modul in care cei mai vechi stramosi ai omului si-au dezvoltat pentru prima data abilitatea de a controla focul.

"Daca cimpanzeii pot intelege si prezice miscarea focului, atunci poate acesta a fost lucrul care a permis unora dintre primele maimute bipede [stramosi ai omului] sa ajunga in final sa controleze focul," spune ea.

Pruetz isi va continua cercetarile in Senegal in semestrul de primavara. Ele sunt partial finantate de National Geographic Society, in afara de Iowa State.

Sursa: Iowa State University (2009, December 23). Wild chimps have near human understanding of fire. Cules la 28 decembrie 2009 de la http://www.sciencedaily.com/releases/2009/12/091222105312.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect