Animale


Receive HTML?

Home arrow Enrichment arrow 'Enrichment' de cautare a hranei ca tratament pentru pterotillomanie (smulsul penelor de pe aripi)
'Enrichment' de cautare a hranei ca tratament pentru pterotillomanie (smulsul penelor de pe aripi) PDF Imprimare E-mail
 

'Enrichment' de cautare a hranei ca tratament pentru pterotillomanie (smulsul penelor de pe aripi)

Studiul a fost efectuat pentru a determina daca prin 'enrichment' de cautare a hranei se poate reduce comportamentul psihogen de smulgere a penelor (pterotillomania) la papagali. S-a ponit de la ipoteza unei corelatii pozitive intre prelungirea timpului de cautare a hranei si pastrarea penajului.

Au fost inclusi aleatoriu timp de o luna in grupul experimental si cel de control optsprezece papagali africani cenusii (Psittacus erithacus) care prezentau comportamentul de smulgere a penelor, dupa care li s-au schimbat rolurile pe o noua perioada de o luna. Grupul experimental a primit hrana in tevi gaurite, iar grupul martor a fost hranit in castronase, in prezenta a doua tevi gaurite goale.

S-a utilizat sistemul de evaluare a penajului cu 10 puncte din Meehan ca metoda de masurare indirecta a comportamentului de ciugulire a penelor (un penaj mai bun determina un punctaj mai bun). S-a facut masuratoarea inainte de inceperea studiului; apoi dupa 4 aptamani, inaintea schimbarii rolurilor; si din nou la 4 saptamani de la schimbarea rolurilor. S-a calculat timpul de cautare a hranei cu ajutorulu unui aparat de inregistrare periodica.

Aparatul de hranit in forma de teava a prelungit timpul de cautare a hranei si punctajul obinut pentru penaj. Modelul logistic al influentei timpului de cautare a hranei asupra imbunatatirii starii penajului a fost semnificativ (Chi-patrat 7,1; d.f. = 1; P = 0,0076). Fiecare ora in plus petrecuta in cautarea hranei face sa creasca sansele de imbunatatire a starii penajului cu un factor de 2,9 (95% CI 1,2–7,0).

Rezultatele sugereaza ca ipoteza redirectionarii comportamentului de hranire ar putea fi o explicatie a pterotillomaniei la papagalii cenusii africani si poate deveni o strategie eficace de tratament a acestei tulburari de comportament comune. Constatarile pot avea implicatii si pentru tratarea trichotillomaniei la om.

Autori: Johannes T. Lumeij si Caroline J. Hommers

25 Noiembrie 2009 - Sursa: Journal of Applied Animal Behaviour Science

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect