Animale


Receive HTML?

Home arrow Pagina ingrijitorului arrow Puricatul excesiv
Puricatul excesiv PDF Imprimare E-mail


Relevanţa observaţiilor privind puricatul excesiv şi a altor comportamente automutilante pentru evaluarea bunăstării. – Îngrijitorul este primul care observă comportamentul animalelor.


Comportamentul automutilant apare, după cum se ştie, la oamenii care suferă de diferite tulburări psihologice, a fost observat şi la animale. El poate merge de la forme de automutilare uşoară, ca de exemplu puricat excesiv, la muşcături grave.  Puricatul excesiv poate duce la apariţia unor chelii sau zone cu păr sau pene rupte.

Înainte de a concluziona că este vorba de un factor psihologic, trebuie verificat că nu există nici o altă cauză infecţioasă sau neinfecţioasă de iritare a pielii. Acest comportament nu este complet înţeles, dar pare un bun indicator de bunăstare din două motive principale.

Mai întâi, este de obicei mai predominant în condiţii care apar sub-optime; de exemplu muşcarea părului este observată la nurcile de crescătorie, dar niciodată la nurcile care trăiesc liber în natură (analiză Mason, 1995), iar în izolare şi/sau în cuşcă goală se observă la papagali o mai intensă a smulgere a penelor (Meehan et al, 2003). În al doilea rând, aceste comportamente par să se asemene cu tipul obsesiv-compulsiv d comportament la om (de ex. Garner et al, 2003; Garner et al, 2004), aspect de semnificaţie pentru bunăstare deoarece tulburările obseesiv-compulsive sunt adeseori asociate unui grad înalt de anxietate. Tipul de comportament de puricare excesivă poate cauza rănirea pielii.

Aşa cum am spus mai sus, există numeroase alte cauze posibile de vătămare a pilii sau pierdere a părului sau penelor şi trebuie mai întâi verificat că nu despre acestea este vorba, înainte de a conchide că puricatul excesiv are cauze psihologice legate de o bunăstare nesatisfăcătoare. Animalele pot să se purice sau să purice altele conspecifice în mod excesiv, dar nu trebuie să se pornească automat de la ipoteza că animalul cu pielea afectată este cel care are probleme: trebuie făcute observaţii atente care să identifice animalul care purică excesiv.

Detectarea puricatului excesiv trebuie să provoace suspiciunea că unul sau mai multe aspecte ale mediului sunt sub-optime. Determinarea cauzei problemei va necesita probabil observaţii şi investigaţii mai aprofundate ale animalului şi mediului în care trăieşte.

Alte comportamente potenţial automutilante care ar putea reflecta scăderea bunăstării sunt anormalităţi de hrănire sau adăpare. Consumul de substanţe potenţial dăunătoare poate fi rezultatul unui regim alimentar neadecvat dar poate fi asociat şi unui mediu de viaţă neadecvat . Coprofagia, consumul de fecale, apare natural la unele specii, mai ales la erbivore, dar dacă acesta nu este un comportament normal, sau se manifestă excesiv, poate fi un indicator de scădere a bunăstării. Consumul alimentelor regurgitate este rar la animalele sălbatice şi poate indica probleme de sănătate sau psihologice.

Polidipsia este consumul excesiv de apă ş poate fi observat pe perioade mai lungi sau se poate concentra într-o perioadă relativ scurtă de două-trei ore. Adăpatul excesiv (cu excepţia cazurilor de boli renale sau alte afecţiuni), c o creştere de două-patru ori a cantităţii normale a fost observată la unele animale aflate în spaţii mici (Fraser and Broom 1990).

Luna viitoare – continuăm acest subiect.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect