Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Protectia populatiei de vulturi Grifon (Gyps fulvus) in Israel intre 2006 si 2009.
Protectia populatiei de vulturi Grifon (Gyps fulvus) in Israel intre 2006 si 2009. PDF Imprimare E-mail
 

Protectia populatiei de vulturi Grifon (Gyps fulvus) in Israel intre 2006 si 2009.

Acest articol este adaptat dupa o prezentare in PowerPoint primita prin amabilitatea lui Yael Choresh de la Autoritatea Israeliana pentru Natura si Parcuri, in care se arata ce s-a facut pentru stoparea declinului acestei specii in Israel.

Desi pe Lista rosie a ICUN acest magnific vultur este codificat LC (de preocupare redusa) in unele locuri el este amenintat cu disparitia si in Romania ca regiune a disparut complet.

vultur griffon

Aceasta pasare rapitoare are o angvergura a aripilor de 270cm, cantareste 7,5kg si se hraneste cu cadavre, cautandu-si hrana din aer, planand la inaltime si spionandu-si semenii de la zeci de kilometri in cautare de lesuri. Practic, vulturii sunt sanitarii naturii, care curata mediul de resturile animale.

In 2001 in Israel exista o populatie de 400 de exemplare, insa numarul lor a scazut brusc la numai 220 de indivizi in 2009.

Din ce cauza?

Exista mai multe aspecte relevante pentru declinul speciei:

  • Persecutia.

  • Otravirea cu plumb.

  • Otravirea secundara.

  • Electrocutarea si coliziunea cu liniile de tensiune.

  • Substantele chimice pe care le gasesc in hrana.

  • Mortalitatea adultilor la varsta imperecherii (pierdere mare de oua si pui).

  • Tulburarea cuibaritului prin activitati aeronautice si de turism montan.

In stradania de a stavili acest declin, in 2008 Autoritatea Israelina pentru Natura si Parcuri a hotarat sa inceapa recoltarea oualor din cuiburile din the Rezervatia Naturala Gamla si sa le incubeze artificial, ceea ce prezinta dublul avantaj de a induce perechea de vulturi sa iceapa o noua ponta. Vulturul Grifon este o pasare monogama (care isi pastreaza perechea pana la decesul partenerei) si depune un singur ou pe an, dar care poate oua de doua ori daca primul ou este pierdut sau deteriorat.

vultur griffon

Oul scos din cuib este plasat imediat intr-un incubator portabil si dus la Biblical Zoo din Ierusalim, unde este cantarit, analizat la lumina si unde se fac toate celelalte masuratori pe toata durata perioadei de incubatie, care este de 54 zile.

Pentur a nu se atasa de oameni in timpul ingrijirilor, puii sunt hraniti cu o manusa speciala facuta sa semene cu o pasare adulta. Dupa circa o luna puii sunt transferati la o unitate speciala de crestere din Hai-Bar Carmel, iar la varsta de circa 120 zile sunt mutati din nou si dusi intr-un tarc de aclimatizare din Rezervatia Naturala Gamla unde raman pana la eliberarea in natura, la varsta de 3 ani.

Autoritatea Israeliana pentru Natura si Parcuri a creat o retea de puncte de hranire prin care asigura vulturilor si altor pasari care se hranesc cu starvuri hrana sigura si fara chimicale.

Prin aceasta se reduce si populatia de rapitoare care s-ar hrani cu astfel de starvuri daca ar fi lasate la locul decesului, si deci fermierii nu mai trebuie sa otraveasca aceste rapitoare.

Este important ca mediul sa fie curatat de resturile de animale si ca acestea sa fie tratate in mod adecvat. O modalitate de a o face este mutarea animalelor moarte la punctele de hranire.

Dar este vorba aici numai de animalele mari precum vitele; pentru ca ramane in continuare problema fermierilor care arunca pasarile moarte si alte astfel de deseuri pe camp.

Aici scopul major este realizarea salubrizarii si intre timp fermierii agasati de rapitoarele care le ataca turmele le otravesc, insa primii care se hranesc cu cadavrele otravite sunt vulturii! Autoritatea Israeliana pentru Natura si Parcuri incearca sa explice fermierilor importanta eliminarii deseurilor de ferma in conditii de siguranta, ceea ce reprezinta un tel major.

Pentru a afla amanunte privind dinamica populatiei si efectua monitorizarea de catre personalul veterinar, pasarile sunt prinse si marcate anual si li se iau probe de sange penru analize clinice si genetice.

Multi vlturi grifoni din Balcani ierneaza in Israel, este deci vorba de o populatie internationala si, pentru a imbunatati inregistrarile obtinute pentru aceasta pasare, daca observati o pasare inelata, sunteti rugati sa raportati aceasta observatie la Israel Nature and Parks Authority (Science Section) fie telefonic, la 02-5005422 fie prin email adresat la Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat ca a putea vizualiza pagina.

Vreau sa-i multumesc din nou lui Yael si colegilor sai pentru permisiunea de a adapta prezentarea oferita de ei in care arata ce lucruri valoroase se fac pentru a contribui la protectia si conservarea in-situ a vulturului grifon in Israel.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect