Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Paralizie larg raspandita la pasarile din regiunea baltica datorata unei carente de tiamina
Paralizie larg raspandita la pasarile din regiunea baltica datorata unei carente de tiamina PDF Imprimare E-mail

Declinul populatiei de pasari din nordul Europei se explica printr-o carenta de tiamina (vitamina B1) (Prin amabilitatea Consiliului Suedez pentru Cercetare)

Mai multe specii de pasari salbatice mor in numar mare, in regiunea Marii Baltice, in urma unei boli paralizante, cu cauze necunoscute pana in prezent. O echipa de cercetatori de la Universitatea din Stockholm, Suedia, condusa de prof. asociat Lennart Balk, a demonstrat o relatie puternica intre aceasta imbolnavire, esecul reproductiv si carenta avansata de tiamina (vitamina B1) la oua, pui si adulti.

Carenta de tiamina
Tiamina este o substanţă nutritivă esentială la pasari si alte vertebrate. In celula vie, forma ei fosforilata actioneaza ca factor ajutator pentru mai multe enzime suport al vietii, care devin nefunctionale in lipsa acesteia. Tiamina este necesara si pentru buna functionare a nervilor. Carenta de tiamina a fost demonstrata in oua, ficat si creier ca activitate redusa a enzimelor dependente de tiamina. In ficat si creier s-au gasit de asemenea proportii mari de enzime fara factorul ajutator- tiamina.

Pasari paralizate vindecate prin tratament cu tiamina
Ma mult, exemplare paralizate au fost tratate cu succes cu tiamina. Excesul de mortalitate si esecul reproductiv fac parte din sindromul carentei de tiamina, care a contribuit semnificativ la scaderea multor populatii de pasari în ultimele decenii..

Principalul scop al autorilor a fost de a demonstra relatia dintre boala paralizanta si carenta de tiamina. De asemenea, a fost important sa se cunoască distributia geografica a sindromului carentei de tiamina si distributia sa pe specii. Carenta avansata de tiamina a fost demonstrata in zona Marii Baltice, dar o carenta incipienta a fost depistata si in Islanda.

Pescarusii argintii nu mai produc oua
Boala paralizanta a fost observata la 78% dintre speciile de pasari cercetate (28 din 36). La unele specii, precum pescarusul argintu, carenta de tiamina determina o reducere a numarului de oua, pe cand la alte specii, precum Somateria mollissima, femelele par capabile sa produca oua practic lipsite de tiamina. Ca urmare, multi pescarusi argintii din Marea Baltica nu mai produc oua deloc, iar excesul de mortalitate in randul speciei Somateria mollissima este imens.

Modificari de comportament. Unul dintre efectele carentei moderate de tiamina este modificarea de comportament. Autorii raporteaza foarte multe observatii privind reducerea agresivitatii si a nivelului de zgomot la coloniile de pescarusi argintii, ca si construirea de cuiburi incomplete la mai multe specii. Un alt efect al carentei moderate de tiamina este supresia imuna. Gripa aviara este doar un exemplu de boala ce se poate raspandi mai usor la pasarile cu carenta de tiamina. Mai mult, carenta de tiamina poate slabi bariera sangvino-cerebrala, care in mod normal protejeaza creierul de multe substante toxice.

Paralizia pasarilor si subutritia
Aparitia paraliziei la pasari s-a bucurat in trecut de o oarecare atentie, dar a fost de obicei atribuita otravirii cu botulina, cauzata de o bacterie. Autorii au demonstrat ca adevarata cauza este carenta de tiamina. Problema excesului de mortalitate si esecului reproductiv la pasari s-a bucurat si de o oarecare atentie in trecut, fiind de obicei atribuita unei lipse de hrana, chiar şi atunci cand existau informatii fiabile limitate privind disponibilitatea hranei. Autorii arata ca o carenta de tiamina provoaca subnutritia, ca urmare a pierderii poftei de mancare, in timp ce subnutritia insasi nu duce la o carenta de tiamina.

Autorii subliniaza nevoia urgenta de continuare a cercetărilor, îndeosebi în domeniul etiologiei. Carenta de tiamina poate fi indusa de unul sau mai multi agenti etiologici care actioneaza direct asupra exemplarului afectat si/sau de transfer insuficient de tiamina de la un nivel trofic la altul. Poluantii organici persistenti nu sunt principalii suspecti, deoarece speciile afectate ocupa o varietate de nise ecologice si pozitii in lanţurile trofice. Nu in ultimul rand, autorii accentueaza ca nu ar fi surprinsi daca s-ar constata ca si alte specii salbatice sufera de o carenta de tiamina.

Rezultatele sunt prezentate in articolul "Wild birds of declining European species are dying from a thiamine deficiency syndrome" [Pasari salbatice din specii aflate in declin in Europa, mor din cauza unei carente de tamina], publicat in editia  on-line a distinsului Proceedings of the National Academy of Sciences, USA (PNAS).

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect