Animale


Receive HTML?

Home arrow Educatie arrow Educatie si manavrarea animalelor
Educatie si manavrarea animalelor PDF Imprimare E-mail

Nu subestimati importanta animalelor pentru educatie, ca ambasadori. Avem legal si moral ocazia de a educa si inspira vizitatorii de toate varstele, sa inteleaga lumea inconjuratoare, motivele si nevoia de a avea institutii zoologice.

Putem avea in vedere multe aspecte inainte de a utiliza un animal din colectie, ca ambasador pentru educare, de exemplu:

• Este necesar?
• Avem animalele adecvate pentru aceasta?
• Cine va raspunde?
• Este personalul pregatit suficient pentru manevrarea animalelor?
• Cine si cum va face pregatirea?
• Are personalul cunostintele necesare pentru buna ingrijire a animalului?
• Pot cei in cauza vorbi liber, cu incredere, despre animal ?
• Se poate face o astfel de activitate in cadrul unui program de extensie, in afara institutiei sau doar in interiorul ei?

Trebuie sa fim constienti si de alte lucruri iar decizia de a utiliza animalele din colectie pentru acest gen de educatie, nu poate fi luata cu prea multa usurinta – deoarece trebuie să avem în vedere, în primul rând bunastarea animalului.

In manevrarea animalului, trebuie sa retinem 6 principii elementare:

1) Suport – Tineti animalul astfel incat sa se simta confortabil.  Aceasta variaza de la o specie la alta.  Nu uitati ca animalul se poate aseza ca sa se sprijine in punctele in care isi sprijina de obicei corpul.  Poate fi chiar necesar sa va modificati punctele de sprijin pentru animal, dupa caz.

1) Planul natural – Incercati sa tineti animalul in plaul cu care este cel mai obisnuit. (majoritatea animalelor prefera sa stea in picioare si orizontal, dar liliecii atarna cu capul in jos.)


1) Cu capul intors – Cand prezentati animalele pentru a fi atinse de public, indreptati spatele animalului catre public, cu capul intors, a ceasta deoarece orice animal poate musca sau zgaria. 

1) Stapaniti – Este necesar ca animalul sa fie stapanit, dar fiti gata oricand sa-l tineti mai strans daca este cazul.  Trebuie sa aveti in orice moment ambele maini pregătite sa apuce animalul.

1) Constientizare si cunoastere – Ramaneti permanent alert la toate si la toti cei din jur.  Comportamentul publicului poate pune in pericol animalul si persoana care il conduce.  Urmariti ce face animalul sa detectati semnele de anxietate si suferinta. Nu uitati sa va ganditi mereu la siguranta animalului si a publicului.

1) Curatenie– Nu uitati sa vă spalati pe maini inainte si dupa ce ati lucrat cu un animal.  Toti cei care ating exemplarele de animale, trebuie indemnati sa se spele pe maini dupa aceea.

• Tehnici specifice de manevrare:

Amfibieni:  In manevrare, nu uitati sa va umeziti mainile inainte de a ridica animalul.  Transferati exemplarul intr-un  recipient curat de plastic cu circa ˝ cm de apa. Scurtati cat se poate timpul in care animalul este tinut in mana.  Cu ambele maini, apucati de sub piept, dupa labele din fata si sustineti restul corpului.

Serpi:  Verificati mai intai semnele de naparlire si verificati daca a mancat in ultimele 2 zile.  Daca animalul naparleste, puneti o inscriptie “A nu se folosi/Naparleste”.  La scoaterea din terariu, sarpele trebuie bine sustinut.  Plasati-l intr-un sac (fata de perna sau sac special), fie cu coada inainte fie cu tot corpul odata.  Rasuciti gura sacului, fara a rasuci si animalul dinauntru.  Inchideti sacul cu un nod.  Cand nu utilizati exemplarul intr-o prezentare sau in timpul transportului, puneţi animalul intr-un racitor pentru a-i controla temperatura corpului. Cand scoateti sarpele din sac, verificati unde isi tine capul, dupa care infasurati animalul si scoateti-l deodata, nu ca pe o sfoara. 

Cand il tineti in mana, trebuie ca intregul corp sa fie sustinut in permanenta.  Urmariti daca animalul da semne de suferinta, supraincalzire sau temperament.  Pentru a-l repune in terariu, urmariti aceleasi masuri de mai sus. 

Soparle mici:  Ridicati-le din spate si apucati-le de umeri; sprijiniti-le de dedesubt cu mana.  Cand nu folositi exemplarul pentru o prezentare sau in timpul transportului, puneti-l intr-un racitor pentru controlul temperaturii.  Aveti grija sa sustineti cu mana centura pelviana a animalului.  Cand dati din nou drumul animalului in terariu, eliberati simultan capul si coada soparlei.

Soparle mari:  Apropiati-va de animal pe la spate, punandu-i o mana pe umeri si pe cealalta la baza cozii.  Inainte de a ridica animalul mutati mana de pe umeri sub pieptul acestuia, sprijinindu-i toracele pe antebrat.

Broaşte ţestoase:  Cu amandoua mainile, ridicati broasca testoasa de sub “piept” sau plastron pe dupa picioarele din fata, sprijinindu-i restul corpului.  Cand nu folositi exemplarul pentru o prezentare sau in timpul transportului, puneti-l intr-un racitor pentru controlul temperaturii.  Mentineti animalul permanent orizontal (puteti pentru scurt timp ridica animalul pentru a-i prezenta articulatiile sau plastronul concav).  Nu lasati ca animalul sa fie atins in alta parte decat pe carapace.

Pasari:  Asigurati-va ca pasarea are varful aripilor taiat si ca nu poate zbura dacă o utilizati intr-o prezentare in aer liber.  Papagalii trebuie manevrati pe baghete sau pe o prajina speciala, nu pe umar sau deget.  Tineti bagheta la nivelul taliei, cu capatul liber al baghetei ceva mai sus decat nivelul mainii.  Păsarile cauta de obicei sa se aseze in punctul cel mai inalt.  Daca pasarea coboara pe bagheta inspre mana cu care o tineti, puteti mari unghiul inclinatiei, distrage atentia pasarii, schimba mana, apucand de capatul liber al baghetei, dezechilibra pasarea coborand brusc bagheta.  Cand o introduceti in cusca, asigurati-va ca in aceasta exista puncte stabile de sprijin, pe care ea sa se aseze.

Mamifere mici:  Apucati si tineti iepurele de ceafa.  Inainte de a ridica animalul, asigurati-va ca ati apucat bine labele din spate cu mana libera (IEPURII AU SPATE FRAGIL CARE SE POATE RUPE DACA NU ESTE SUSTINUT).  Dupa ce ati ridicat animalul, puteti muta mana cu care ii sustineti labele din spate sub piept, tinand animalul aproape de corpul dvs.  Puneti-l la loc in cusca, cu spatele inainte si scoateti-l din cusca cu capul in sus, avand grija sa nu va foloseasca bratul sau corpul ca trambulina, pentru a sari.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect