Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Criza disparitiilor continua in acelasi ritm
Criza disparitiilor continua in acelasi ritm PDF Imprimare E-mail

Ultima actualizare a Listei rosii a IUCN de specii amenintate™ arata ca 17.291 de specii din cele 47.677 evaluate p\n[ ]n prezent, sunt amenintate cu disparitia.

Rezultatele arata ca 21 % din speciile de mamifere, 30 % din t speciile de amfibieni, 12 % din cele de pasari, 28 % din cele de reptile, 37 % din cele de pesti de apa dulce, 70 % dintre plante, 35 % dintre speciile de nevertebrate evaluate pana in prezent, sunt amenintate cu dispariţia.

“Dovezile stiintifice ale crizei grave a disparitiilor se inmultesc neincetat,”spune Jane Smart, Director al Grupului pentru Conserarea Biodiversitatii din IUCN. “In ianuari se va lansa Anul International al Biodiversitatii. Cele mai recente analize ale Listei rosii a IUCN arata ca tinta de reducere a pierderilor de biodiversitate pentru 2010 nu va fi atinsa. Este momentul ca guvernele sa inceapa sa trateze cu seriozitate salvarea speciilor de la disparitie, mentinand această prioritate pe agenda lor de anul viitor, pentru ca timpul trece foarte rapid.”

Din cele 5.490 specii de mamifere ale lumii, 79 sunt disparute, 188 critic amenintate, 449 amenintate si 505 vulnerabile. Voalavo (Voalavo antsahabensis) apare pentru prima data pe Lista rosie a IUCN la categoria amenintate. Acest rozator, endemic in Madagascar, se afla numai in padurile tropicale montane si este amenintat de practicarea agriculturii prin taierea si incendierea padurilor.

Pe Lista rosie a IUCN se afla 1.677 specii de reptile, dupa ce anul acesta s-au adaugat încă 293. Un număr de 469 sunt amenintate cu disparitia si 22 sunt deja disparute.. Cele 165 de specii endemice din Filipine, nou aparute pe Lista rosie a IUCN includ şoparla monitor Panai (Varanus mabitang), care este amenintata. Această soparla foarte specializata este amenintata de pierderea habitatului datorita agriculturii si taierii padurilor fiind vanata de oameni pentru hrana. Soparla de apa cu aripioara (Hydrosaurus pustulatus) intra in categoria speciilor vulnerabile fiind de asemenea amenintata cu pierderea habitatului. Puii eclozati sunt colectati atat pentru comertul cu animale de companie cat si pentru consumul local.

“Reptilele lumii sufera fara indoiala, dar imaginea ar putea fi si mai rea decat apare in prezent,” spune Simon Stuart, Presedintele Comisiei IUCN pentru supravietuirea speciilor. “Este necesara o evaluare a tuturor reptilelor pentru a intelege cat de grava este situatia, insa ne lipsesc cele 2-3 milioane de $ pentru a face acest studiu.”
Lista rosie a IUCN arata ca 1.895 specii dintre cele 6.285 specii de batracieni ai planetei sunt amenintati cu disparitia, ceea ce-i face cel mai amenintat grup de specii cunoscut pana in prezent. Dintre acestea, 39 specii sunt deja disparute, 484 sunt critic amenintate, 754 amenintate iar 657 sunt vulnerabile.

Broasca Kihansi (Nectophrynoides asperginis) a trecut de la starea de critic amenintată la disparuta din  natura. Specia era cunoscuta numai in zona Cascadei Kihansi din Tanzania, unde exista din abundenta, avand o populatie de cel putin 17.000 exemplare. Declinul ei se datoreaza constructiei unui baraj in amonte de cascada Kihansi, care a desfiintat 90 % din debitul original de apa prin chei. O boala cauzata de o ciuperca a provocat  o micoză care a fost probabil responsabila de scaderea drastica a populatiei acestor batracieni.

Ciuperca a afectat si brotacelul cu labe franjurate Rabb (Ecnomiohyla rabborum), care intra pe Lista rosie ca amenintat critic. El este cuoscut numai in centrul Panama. In 2006, ciuperca Batrachochytrium dendrobatidis a fost semnalata in acest habitat si dupa aceea nu a mai fost semnalat decat un singur mascul. Cu toate că specia a fost colectata pentru inmultire in captivitate, toate incercarile au esuat.

Dintre cele 12.151 specii de plante de pe Lista rosie a IUCN, 8.500 sunt amenintate cu disparitia, 114 fiind deja disparute. regina Anzilor (Puya raimondii) a fost reevaluata si ramane in categoria speciilor amenintate. Identificata in Anzi, in Peru si Bolivia, ea produce seminte doar odata la 80 de ani, dupa care moare. Este posibil ca schimbarile climatice sa-i afecteze deja capacitatea de inflorire iar vitele care se deplaseaza în zona ei de creştere, să consume plantutele tinere.

Pe Lista rosie a IUCN erau înregistrate anul acesta 7.615 specii de nevertebrate, dintre care 2.639 amenintate cu disparitia. Cercetatorii au adaugat 1.360 specii de libelule, totalizand astfel 1.989, din care 261 sunt amenintate. Giuvaerul urias (Chlorocypha centripunctata), clasificat ca vulnerabil, se gaseste in sud-estul Nigeriei si sud-vestul Camerunului fiind amenintat prin distrugerea padurilor.

Cercetatorii au mai adaugat 94 specii de moluste, ceea ce face ca numarul total evaluat sa ajunga la 2306, specii dintre care 1.036 sunt amenintate. Toate cele 7 specii de melci de apa dulce din Lacul Dianchi din Provincia Yunnan, din China, se afla acum pe Lista rosie a IUCN si sunt amenintati. Acestia se alatura celor 13 specii de pesti de apa dulce din aceeasi zona, dintre care 12 sunt amenintati. Principalele amenintari sunt poluarea, speciile de pesti introduse si exploatarea excesiva.

Pe lista rosie a IUCN se afla acum 3.120 specii de pesti de apa dulce, cu 510 specii mai mult decat anul trecut. Desi mai este cale lunga pana ce se va putea cunoaste starea tuturor pestilor de apa dulce, 1.147 specii dintre cele evaluate pana în prezent sunt amenintate cu disparitia. Pestele cafeniu de noroi (Neochanna apoda), aflat numai in Noua Zeelanda a fost trecut de la aproape amenintat, la vulnerabil, deoarece a disparut din multe locuri in care locuia. Aproximativ 85-90 % din zonele umede ale Noii Zeelande s-au pierdut sau degradat prin programe de asanare, irigatii si dezvoltari imobiliare.

"Organismele care traiesc in apa dulce sunt de multa vreme neglijate. Anul acesta iarasi am adaugat un mare numar dintre ele  pe Lista rosie a IUCN si confirmam gradul inalt de amenintare al multor animale si plante de apa dulce. Acest lucru reflecta starea pretioaselor noastre resurse de apa dulce. Acum se manifesta o urgenta pentru continuarea eforturilor dar mai important, pentru a incepe sa utilizam aceste informatii si sa utilizam mai intelept resursele de apa,” spune Jean-Christophe Vié, Adjunct al Sefului Programului pentru Specii al IUCN.

“Lista rosie a IUCN de anul acesta este o lectura ingrijoratoare,” spune Craig Hilton-Taylor, Manager al Unitatii IUCN pentru Lista Rosie. “Aceste rezultate sunt doar varful aisbergului. Nu am reusit sa evaluam pana acum decat 47.663 de specii; mai sunt inca milioane in natura care ar putea fi grav amenintate. Stim cu certitudine, insa, din experienta, ca actiunea pentru conservarea speciilor poate continua, de aceea hai sa nu mai asteptam pana e prea tarziu si sa incepem sa salvam speciile acum.”

Starea speciei Prototroctes maraena, un peste de apa dulce, s-a imbunatatit ca urmare a eforturilor de conservare. Clasificat acum ca aproape amenintat in loc de vulnerabil, populatia si-a revenit datorita constructiei de scari pentru pesti peste baraje, care sa permita migratia, imbogatirea vegetatiei riverane si educarea_pescarilor, care acum au de platit amenzi considerabile daca sunt prinsi cu capturi.

03 noiembrie 2009 | Stiri– Comunicat de presa IUCN
Petru informatii suplimentare, cititi www.iucnredlist.org.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect