Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow PROIECT DE 4 ANI PRIVITOR LA BOLILE ZOONOTICE
PROIECT DE 4 ANI PRIVITOR LA BOLILE ZOONOTICE PDF Imprimare E-mail

VETERINAR

PROIECT DE 4 ANI PRIVITOR LA BOLILE ZOONOTICE

Protejarea oamenilor si a animalelor in fata bolilor provenind din salbaticie

Gripa aviara (H5N1), turbarea, ciuma, encefalopatia bovina spongiforma (ESB), si mai de curand grpa porcina ( H1N1) sunt cu toate exemple de afectiuni care au facut pasul de la animal la om. Pe masura ce lista se extinde, expertii de Universitatea Nottingham vor implementa un proiect pentru dezvoltarea unor sisteme de supraveghere de ultima ora, la nivel pan-european, cu scopul de a monitoriza infestarea si reinfestarea cu boli la animalele salbatice.

61% din patogenii cunoscuti sunt zoonoze – boli care au trecut de la animale la oameni –, dar cunoastrea si intelegerea noastra asupra prevalentei bolilor intre animalele salbatice, ca si asupra ecologiei, transmisibilitatii si evolutiei bolii la animale sunt inca reduse.

'Novel Technologies for Surveillance of Emerging and Re-emerging Infections of Wildlife (WildTech)' este o incercare pro-activa de a prezice si tine sub control pericolele de imbolnavire cauzate de animalele salbatice, si de a evealua riscul de imbolnavire pentru animalele domestice si pentru oameni. Cu fonduri UE in suma de 6mil. €, 13 parteneri si o retea de peste 22 de specialisti in speciile salbatice din tari europene si invecinate si-au reunit fortele pentru a intampina ceea ce se crede o tendinta foarte alarmanta.

 Partenerii includ Zoo Twycross si Societatea Zoologica din East Midlands – care este unul dintre Asociatii in domeniul ingrijirii clinice ai Scolii de Medicina si Stiinta Veterinara (SMSV) a Universitatii Nottingham.

Acest proiect-mamut, ce va lua patru ani, este condus de catre dr. Richard Lea, profesor asociat de biologie a reproducerii si dezvoltarii, Paul Barrow, profesor in domeniul bolilor infectioase de natura veterinara, dr. Lisa Yon, lector in domeniul medicinei veterinare pentru gradini zoologice si specii salbatice, fiind coordonat de catre Duncan Hannant, profesor de imunologie aplicata de pe langa SMSV.

Dr Lea a declarat: "De vreme ce o parte mare din agentii patogeni pot infecta multiple specii de animale si pot trece de la animal la om, nu este surprinzator ca 75% din totalul bolilor care au aparut in ultimii cativa ani isi au originea in randul animalelor salbatice. In ciuda acestei situatii alarmante, mentinerea sub supraveghere a bolilor infectioase este departe de a satisface cerintele."

"Schimbarile climatice, despadurirea, poluarea, evolutia agantilor patogeni si deplasarile rapide ale persoanelor, animalelor si produselor animale la nivelul intregului glob – toate i-au expus pe oameni riscului mutatiilor epidemiologice ale bolilor zoonotice existente si mai nou emergente la animalele salbatice."

Dr Yon a afirmat: "Fara indoiala ca o strategie unitara la nivel multinational este necesara in combaterea amenintarii sporite din partea patogenilor noi si emergenti la adresa sanatatii animalelor si fiintelor umane. Trebuie sa fim constitenti de fiecare amenintare potentiala – de la aparitia recenta a bolilor precum gripa aviara sau cea porcina si pana la fluctuatia in distributia geografica a viruslui febrei catarale maligne."

Prof. Hannant a declarat: "Cheia succesului in cadrul acestui proiect important este punerea la punct a unor sisteme de diagnosticare rapide si precise, care sunt totodata inovative si pot fi introduse pentru un spectru larg de boli si specii-gazda animaliere."

Proiectul a reunit experti in tehnologiile moleculare, managementul datelor computerizate, analiza epidemiologica a tiparelor de raspandire a bolii si biologia bolilor infectioase, prin intermediul unei retele de specialisti in animale salbatice din 24 de tari. Oamenii de stiinta spera sa poata pune la punct tehnologii moleculare de ultima ora, care sa permita unei probe oarecare prelevate de la una din speciile salbatice sa fie testata pentru mai multi patogeni in cursul aceluiasi experiment.

Scopul final al acestui efort imens la nivel multinational si continental este acela de a crea instrumente analitice pentru mai multe boli. Obiectivul priveste prevenirea si/sau limitarea raspandirii bolilor intre animale din cadrul aceleasi specii sau de la o specie la alta, ca si de la animal la om. WildTech va colabora strans cu Organizatia mondiala pentru sanatatea animala (OMSA) si organizatiile de tip guvernamental pentru a genera un sistem de supraveghere paneuropean ce va avea un potential clar de a se produce efecte la nivelul intregii lumi.

Pe 1 octombrie 2009, expertii implicati in proiect s-au reunit pentru prima data la Scoala de Medicina si Stiinta Veterinara a Universitatii Nottingham.
Data publicarii: 9 Oct 2009 - 1:00 PDT http://www.medicalnewstoday.com/articles/166766.php

Sursa:
Lindsay Brooke
Universitatea Nottingham

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect