Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Vanatoarea: o amenintare cu extinctia pentru cea mai periclitata specie de pasari din Orientul Mijlo
Vanatoarea: o amenintare cu extinctia pentru cea mai periclitata specie de pasari din Orientul Mijlo PDF Imprimare E-mail

CONSERVARE

Vanatoarea: o amenintare cu extinctia pentru cea mai periclitata specie de pasari din Orientul Mijlociu
Conservationistii ce cauta sa previna extinctia ibisului plesuv de nord Geronticus eremita sunt profund intristati ca una dintre ultimele specii salbatice ramase in intreg Orientul Mijlociu a fost impuscata de catre un vanator in Arabia Saudita, facand ca numarul cunoscut de reprezentati ai acestei specii in pericol critic de extinctie sa ajunga la doar patru indivizi.

In trecut, raza de raspandire a acestiei specii cuprindea parti din Europa sudica si centrala, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Ea este reprezentata chiar si intre hieroglifele Egiptului Antic. Ca urmare a unui imens in termenii popuatiei si ai arealului, cea mai mare parte a populatiei totale de 210 pasari este astazi intalnit in Maroc, dar o alta populatie foarte redusa numeric a fost redescoperita in Siria, in anul 2002.

Un proiect de monitorizare prin satelit, condus de BirdLife International si Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii (IUCN), in colaborare cu Comisia pentru deserturi a guvernului sirian, a stabilit ca pasarile adulte din din Siria migreaza catre platoul etiopian in cursul fiecarei ierni, dar zone in care isi petrec iarna pasarile mai tinere ramane in continuare un mister. Aceasta migratie peste deserturile Orientului Mijlociu spre nord-estul Africii pune specia de pasari in calea pericolului reprezentat de vanatori, in numar mare la nivelul regiunii.

Cercetatori de la BirdLife, RSPB (BirdLife din Marea Britanie) si IUCN, incercand sa afle mai multe despre miscarea pasarilor inere, au montat transmitatoare prin satelit la doua pasari si tocmai una dintre acestea – o femela – a fost doborata.

"Eram entuziasmati ca marcarea unui ibis juvenil ne poate ajuta sa rezolvam misterul locului de iernat al ibisilor tineri, dar acum s-ar putea sa nu aflam niciodata", a spus ing. Ali Hamoud, de la Syrian Desert Commission. "Doborarea ueni pasari dintr-o populatie atat de putin numeroasa este o stire demoralizanta care arata ca vanatoarea este o amenintare majora pentru aceasta specie."

Dr Jeremy Lindsell, specialistul de la RSPB responsabil cu proiectul de monitorizare din satelit a ibisilor a spus: "Refacerea populatiei fata de nivelul infricosator de redus la care a ajuns va fi deosebit de dificila, dar toti cei implicati in proiect este convins ca trebuie facut totul pentru a reda speranta pentru acest simbol de importanta culturala al Orientului Mijlociu. Mica populatie siriana a avut o reproductie foarte buna de la data descoperirii ei, desi a trecut prin doi ani grei. Revenirile reduse ale tinerilor in colonie arata ca ei se pierd undeva pe drumul de migratie. Acum incepem sa descoperim care ar putea fi problema."

Treipasari dintr/o populatie semi-captiva din Turcia au fost eliberate anul trecut pentru a vedea daca vor migra. El au zburat spre sud pana in Iordania, dar apoi au fost gasite moarte. Initial, ne-am temut ca au fost otravite, dar apoi am constatat ca fusesera electrocutate, cea ce arata ca si alte amenintari pot avea un impact teribil asupra viitorului ibisului plesuv nordic din Orientul Apropiat.

Majoritatea pasarilor urmarite prin satelit elberate din Turcia anul acesta au zburat spre sud pana in Arabia |Saudita, dar si ele au disparut distante cu putin mai mari de 100 km de locul in care a fost doborata pasarea din Siria. Desi nu se stie inca ce s-a intamplat cu ele, cecetatorii cred ca si aceste pasari au cazut prada vanatorilor.

Vanatoarea de ibisi plesuvi nordici nu este permisa in Arabia Saudita . Printul Bandar Bin Saud, Secretar General al NCWCD (Comisia Nationala pentru Conservarea Speciilor Salbatice si Dezvoltare) a spus: “La aflarea stirii despre ibisii plesuvi nordici din Arabia Saudita, NCWCD a reactionat imediat si a trimis o echipa in cautarea pasarilor. Populatia locala a rraportat la comisie ca un ibis a fost im[puscat ilegal de vanatori.

"NCWCD regreta acest incident petrecut in tara noastra si este gata sa sprijine toate institutiile interesate – guverne si ONG sa conserve speciile salbatice la nivel national, regional si global in conformitate cu instructiunile Custodelui celor Doua Moschei Sfinte, AS Printul mostenitor si al Doilea Premier", a continuat printul Bandar Bin Saud.
In timpul migratiei restul ibisilor care cuibaresc in Siria trec peste Iordania, Arabia Saudita, Yemen, Djibouti, Eritrea, si ajung sa ierneze in Etiopia.

Sharif Jbour, de la Birdlife din Orientul Mijlociu,  spus "Acum ca devin clare amenintarile la care este supusa aceasta specie, vom face tot ce ne sta in putinta pentru a le rezolva. Este esential pentru viitorul acestei populatii sa i se asigure o trecere in siguranta pin aceste regiuni in timpul migratiei. Cand sunt atatea tari implicate este o provocare considerabila, dar deja ne bucuram de sprijin la nivel inalt in multe dintre aceste tari, asa ca putem spera la o schimbare."

Adaptat dupa materiale oferite de Birdlife International.
Birdlife International (2009, September 29). Hunting: An Extinction Threat To Middle East's Most Threatened Bird. ScienceDaily. Retrieved October 3, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090927170957.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect