Animale


Receive HTML?

Home arrow Pagina ingrijitorului arrow Aceasta este a treia si ultima parte din „Prejudecati despre gradinile zoologice”
Aceasta este a treia si ultima parte din „Prejudecati despre gradinile zoologice” PDF Imprimare E-mail

PAGINA IGRIJITORULUI

Aceasta este a treia si ultima parte din „Prejudecati despre gradinile zoologice”, scris de zoologul Brian Bertram, dar Brian aduce in discutie niste subiecte foarte interesante, asa ca nu este si ultima parte a articolului – mai multe pe acelasi subiect in newsletter-ul urmator.

17. “Unele gradini zoologice sunt cu adevarat nocive”

Nu si in Marea Britanie, cu toate ca unele sunt desigur mai putin bune ca altele, si cu toate ca jumatate din ele vor fi fiind sub medie.

(Si, in fine, ce vrea sa spuna afirmatia? Exista in Marea Britanie si spitale care sa fie realmente ‚nocive’?) Ca orice alta institutie, pentru oricare din gradinile zoologice mai e loc de imbunatatire, si chiar si cele mai bune din ele vor fi avand aspecte ce trebuie reluate de la zero. Nu veti gasi in Marea Britanie contemporana gradini zoologice despre care s-ar putea afirma in mod rezonabil ca provoaca suferinte animalelor.

Zoo Licensing Act (1981) a introdus pentru Marea Britanie un sistem de regulamente si inspectii care au fortat gradinile zoologice prost intretinute sa se imbunatateasca sau sa se dizolve, si care continua sa supravegheze de aproape toate gradinile zoologice, in vederea imbunatatirii sporite. Perceptia pe care o au membrii personalului zoo si ai publicului larg despre ce este acceptabil nu este statica, ci in evolutie, cel mai definitoriu in chestounea spatiului alocat fiecarui animal. In acelasi timp, devin disponibile noi masuratori pentru bunastarea animalului.

In alte tari sunt desigur si gradini zoologice unde nu sunt respectate standardele pe care le-am considera minimumul acceptabil, si, daca pe alocuri animalele par sa fie in suferinta, exista desigur si multe gradini zoologice magnifice.

Directiva UE din 1999 privind gradinile zoologice introduce sisteme de control, comparabile cu cele britanice, la nivelul intregii Europe, si in intreaga lume lucreaza asociatii regionale din domeniul zoo caredepun eforturi pentru a ridica standardele la un nivel mai inalt. Fara indoiala ca vor fi resimtite presiuni si progrese in multe alte tari, unde trebuie sa recunoastem ca atitudinile si prioritatile legate de animale nu sunt identice cu ale noastre.

18. “Personalul zoo nu este preocupat de bunastarea animalelor de care se ocupa”

Oricine ii cunoaste pe ingrijitorii zoo stie si ca aceasta afirmatie este complet neadevarata. Mai multe documentare TV produse in ani recenti au aratat cat de dedicati si de preocupati sunt ingrijijitorii in exercitarea responsabilitatilor pe care le au fata de animale. Lumea profesionistilor zoo atrage inspre sine persoane capabile si dedicate, care indeplinesc sarcini complexe in schimbul unor salarii de nivelul primelor de vacanta.

19. “Gradinile zoologice fac lucruri rele, precum uciderea selectiva a animalelor”

Se intampla, dar se intampla rar. Nimeni nu si-o doreste. Curatorii depun eforturi imense pentru a cauta noi locuri de cazare pentru animalele in surplus, si reusesc sa obtina rezultatul scontat de aproape fiecare data. Animalelor de la zoo nu li se va permite sa se reproduca in numar mare acolo unde se cunoaste ca astfel de locuri vor fi greu de gasit. Astazi, prin urmare, celor mai multe dintre felinele mari captive la acele zoo care sunt bine organizate li monteaza implanturi contraceptive la momentul in care si-au adus contributia la sporirea populatiei captive, caci altfel gradinile zoo ar avea un surplus imens de lei si tigri.

O decizie de a selectiona animalele pentru eutanasiere este luata doar dupa indelungi deliberari si, la acest moment, numai dupa ce se parcurge procesul de revizie etica definit prin Standards of Modern Zoo Practice („Standardele de practica zoologica moderna”, DETR, 1999), fixate de catre secretarul de stat. Ocazionala eutanasiere fara dureri a unui animal din cadrul unei gradini zoologice trebuie revazuta in functie de modul in care societatea in general trateaza animalele.

In numele nostru, Societatea regala pentru protectia animalelor eutanasiaza animale de casa nedorite (in genere indivizi sanatosi), in nume de mai multe mii anual, si tot astfel se comporta si abinetele veterinare; nu credem ca sunt neintredptati s-o faca, si cunoastem eforturile facute pentru a evita irosirea nejustificata a vietii animalelor. Cresterea animalelor de povara implica eutanasierea a milioane de animale sanatoase; multe dintre ele ajung sa fir mancate de catre fiinte umane, dar de ce ar implica asta o justificare ce nu se aplica si in cazul animalelor captive la zoo?

Din nou, pentru a analiza la rece suma mica de eutanasieri necesare in gradinile zoologice, comparati situatia celor aprox. 1.000 de lei captivi la zoo, din care un procent minuscul vor fi eutanasiati, cu ceea ce li se intampla leilor in salbacitate (lei al caror numar este estimat la 30.000). Acesti lei omoara (fara a manca) probabil 2,000 de lei sanatosi anual, pe parcursul conflictelor teritoriale naturale sau al infanticidului; tot ei ucid si consuma cam un milion de animale de prada din alte specii (estimate proprii). Desigur ca nu avem o responsabilitate la fel de directa in ce ii priveste, pe cat avem fata de leii din gradinile zoologice, dar nici nu ar trebui sa ne inchidem ochii la ce se intampla in lumea cu atat mai reala din exterior.

20. “Unele specii n-ar trebui sa fie niciodata tinute in captivitate la zoo”

In mod cert, unele specii sunt mult mai dificil de acomodat la un standard acceptabil decat sunt altele. De exemplu, cu greu se poate concepe o gradina zoologica unde sa se poata pune la punct un sistem adecvat de tinere in captivitate a balenelor albastre. Ursii polari, care au tendinta de a dezvolta stereotipii comportamentale in tarcuri pustii, sunt ocazional dati de exemplu ca specie inadaptabila in captivitate, iar speciile de elefeant sunt considerate alte asemenea doua exemple. Unii oameni ar dori sa adauge intre acestea si primatele mari, avand in vedere abilitatile mentale ale acestora si inrudirea lor de aproape cu fiintele umane.

Fara indoiala, in toate aceste cazuri se observa nevoia imperioasa de a furniza un mediu (social ca si fizic) ce sa ridice la inaltimea nevoilor mentale si fizice ale ocupantilor. Precizarea acelor nevoi, si a modului in care se diferentiaza ele de dorinte, este un domeniu de studiu lipsit de exactitate, in care concluziile noastre personale se pot schimba cu timpul. Dar nu exista in principiu nici un motiv pentru care nu ar fi posibil sa construim pentru ursii polari (sau pentru elefanti, sau pentru o primata) un astfel de tarc incat marimea si tipul sa fie considerate adecvate de catre toata lumea.

Daca ar fi sa adoptam atitudinea intransigenta si sa credem, de exemplu, ca niciun elefant nu trebeuie sa fie tinut in captivitate oricare ar fi circumstantele, se ridica intrebarea: cefacem cu cele deja captive? Singura alternativa miloasa ramane eutanasierea. Putini sunt insa cei care sa poata cere asomarea unui elefant din cadrul zoo, iar asta pesupune confruntarea cu inrebarea dificila daca un animal chiar ar avea o mai buna soarta mort decat traind intr-un mediu captiv. Stim ca, fie si in cele mai terifiante conditii, fiintele umane aleg cel mai adesea a doua varianta pentry ele insele. Si cel fel de viata ne asteptam sa aiba un animal pentru ca sa-i fi fost mai bine sa nu se fi nascut?

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect