Animale


Receive HTML?

Home arrow Biologie arrow De ce isi depun reptilele solitare oale in cuiburi comune
De ce isi depun reptilele solitare oale in cuiburi comune PDF Imprimare E-mail

BIOLOGIE

De ce isi depun reptilele solitare oale in cuiburi comune

Reptilele nu sunt recunoscute drept cele mai socializante creaturi.  Dar, atunci cand vine vorba de depunerea oalor, reptilele femele se pot remarca prin comportamentul in comun, de multe ori depunandu-si oale in cuiburile altor femele.

Dr. J. Sean Doody (Australian National University) si colegii, dr. Steve Freedberg si dr. J. Scott Keogh, au efectuat un studiu exhaustiv asupra documentatiei privitoare la modul in care reptilele isi depun ouale. Ei au descoperit ca formarea in comun a cuiburilor la 255 specii de soparle, ca si la multe specii de serpi si aligatori. Comportamentul a fost de asemenea documetat si in cazul a 136 specii de amfibieni.

"Analiza noastra arata ca depunerea in comun a oalor are o incidenta mai sporita de cat se considera pana in zilele noastre," scriu autorii.

In ciuda prevealentei obiceiului impartirii cuiburilor, motivul din spatele acestuia ramane un mister. Fenomenul se explica mai usor in cazul pasarilor, dintre care multe specii isi impart de asemenea cuiburile. In general, puii de pasari necesita ingrijire parentala in timpul de dupa nastere. Prin asezarea in comun, pasarile adulte por imparti povara asigurarii hranei si a protejarii celor mici – ceea ce ar insemna un avantaj plausibil al asezarii in comun.

Reptilele, pe de alta parte, isi abandoneaza in general oale inainte ca acestea sa eclozeze, astfel incat impartirea datoriilor parentale nu poate fi motivul pentru care reptilele isi impart cuibul. Multi cercetatori au explicat succint asezarea in comun ca fiind un produs secundar al habitatului. In multe habitate reptiliene, locurile bune de construire a cuiburilor sunt rare. Este posibil, astfel, ca femelele sa isi imparta cuiburile pentru ca pur si simplu nu exista un alt loc de asezare a cuiburilor. Astfel, depunerea in comun nu aravea nicio valoare evolutiva ca atare, ci ar fi ceva produs exclusiv din necesitate.

Dar Doody si colegii sai se indoiesc de ipoteza produsului secundar. Ei citeaza numeroase cazuri raportate in care reptilele formeaza cuiburi in comun chiar si daca locurile propice formarii cuiburilor sunt abundente. Doody crede ca formarea de cuiburi in comun ar putea astfel sa puna la dispozitie un avantaj evolutiv – in ciuda absentei grijii parentale.

Constructia unui cuib poate fi o munca dificila pentru reptile. Unele femele soparla, de exemplu, pot petrece zile intregi sapand o gaura suficient de adanca pentru a depozita oua. In cursul acelor zile, ea nu va efectua alte activitati importante precum cautarea de hrana. Ea este totodata si mai vulnerabila in calea predatorilor. Femelele pot evita aceste costuri daca pur si simplu isi depun oale intr-un cuib pe care altcineva l-a construit printr-o procedura dificila.

Dar impartirea cuiburilor are si o parte negativa. Cand oale eclozeaza, puii sunt imediat fortati sa intre in competitie reciproca pentru resurse. In plus, oale depuse strans unul langa altul prezinta un risc sporit de transmitere a bolilor.

Folosind un model matematic, Doody si colegii sai arata ca, daca beneficiile pentru mama sunt superioare riscusrilor resimtite de pui, depunerea in comun are valoare logica din punct de vedere evolutiv pentru reptile. Dar atunci cand costurile depunerii in comun atarna mai greu ca beneficiile, ne putem astepta sa vedem cuiburi solitare. Acest fapt ar explica de ce multe specii de reptile manifesta atat strategii solitare, cat si comune, cand vine vorba de depunerea oalor.

Mai multa cercetare punctuala este necesara pentru a confirma modelul, afirma Doody, dar acesta este un prim punct in incercarea de a explica motivul pentru care depunerea oalor in comun este atat de raspandita la reptile in general solitare.

J. Sean Doody, "Communal Egg-laying In Reptiles And Amphibians: Evolutionary Patterns And Hypotheses." The Quarterly Review of Biology 84:3 (septembrie 2009) organismal biology.

University of Chicago Press Journals (7 septembrie 2009). Why Solitary Reptiles Lay Eggs In Communal Nests. ScienceDaily. Accesat 11septembrie 2009, de la http://www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090903093149.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect