Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Nutritia materna
Nutritia materna PDF Imprimare E-mail
Nutriţia maternă afectează rezultatele reproducţiei şi alocarea pe sexe a puilor de şopârlă la care sexul este determinat de condiţiile de mediu
Caracteristici ale istoriei individuale precum mărimea, numărul şi proporţia sexelor la pui sunt afectate de rata de hrănire a mamei la multe tipuri de animale, da consecinţele variaţiei de calitate (şi nu de cantitate) a dietei materne  nu sunt încă bine înţelese.
Am manipulat calitatea dietei unei femele gestante de şopârlă (Amphibolurus muricatus; Agamidae), specie cu determinarea sexelor în funcţie de temperatură, pentru a studia strategiile de alocare reproductivă. Femelele hrănite cu o dietă de calitate scăzută au produs mai puţine ouă, dar de dimensiuni mult mai mari (duble) cu concentraţii mai mici de testosteron în gălbenuş decât femelele conspecifice care au primit o dietă de calitate superioară. Deşi toate ouăle au fost incubate la aceeaşi temperatură şi nivelul de hormon steroid din gălbenuş nu erau corelate cu sexul puilor, femelele cu dietă de valoare nutritivă inferioară au produs pui într-o proporţie predominant masculină.
Aceste reacţii faţă de nutriţia maternă generează o legătură între sexe şi mărimea puilor, într-o direcţie care poate întări sănătatea şi bunăstarea maternă dacă mărimea corpului sporeşte şansele de succes reproductiv mai mult în favoarea puilor masculi decât a celor femele (aşa cum apare plauzibil, având în vedere sistemul de reproducere al acestei specii).
În general, rezultatele noastre arată că determinarea sexelor la aceste animale este mai complexă şi reacţionează la o serie de diferite indicaţii primite din mediu, decât cea sugerată de clasificarea ‘determinarea sexului de către mediu’.
03  Septembrie  2008 - Sursa: Proceedings of the Royal Society of Biological Sciences, Vol 274, issue 1611, 2007
Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect