Animale


Receive HTML?

Home arrow Dezvoltare Durabila arrow 65% din habitatele europene sunt amenincate 0,1% din bugetul UE destinat conservrii
65% din habitatele europene sunt amenincate 0,1% din bugetul UE destinat conservrii PDF Imprimare E-mail
 

DEZVOLTARE DURABILĂ

 

65% din habitatele europene sunt ameninţate – 0,1% din bugetul UE destinat conservării

O fracţiune infimă a bugetului UE pentru garantarea existenţei speciilor sălbatice

Iulie 2009. Europa se confruntă cu un val de dispariţii de specii sălbatice, dar continuă să finanţeze insuficient şi să nu sancţioneze încălcările legilor de protecţie a naturii şi speciilor sălbatice, declară WWF în urma publicării unui raport al Comisiei Europene care arată că 65 de procente din habitatele europene şi mai mult de jumătate dintre speciile rămase sunt ameninţate cu dispariţia.

"Neglijarea sănătăţii ecosistemelor naturale ne expune în viitor efectelor economice negative ale unui mediu mai puţin divers şi deci mai puţin capabil de a face faţă schimbărilor climatice," declară Andreas Baumüller, responsabil cu politica biodiversităţii (Biodiversity Policy Officer).

52% dintre specii cu probleme
Prima evaluare a rezultatelor Directivei Habitate, adoptată iniţial în urmă cu 17 ani, arată că, cu 65% din habitate şi 52% dintre specii considerate în stare proastă sau nefavorabilă conservării, Europa u-şi va respecta angajamentul de a stopa pierderea de biodiversitate până în 2010.

0.1% din bugetul UE dedicat conservării
Analiza publicată de Comisia Europeană arată că, în ultimul deceniu, Uniunea Europeană şi-a redus investiţiile directe în protecţia naturii la numai 0,1 procente din bugetul UE.

Fiecare cetăţean al UE plăteşte câte 300 Euro pentru Bruxelles
"Fiecare cetăţean european plăteşte anual circa 300 Euro pentru Uniunea Europeană, dar numai 30 de cenţi se folosesc pentru salvgardarea patrimoniului nostru natural," spune Baumüller. "Starea proastă a mediului în care trăim este doar consecinţa inevitabilă a zeci de ani de decizii politice proaste."

Agricultura intensivă şi pescuitul nereglementat
Raportul arată că decenii de agricultură intensivă şi o piscicultură practic nereglementată au adus resursele naturale ale Europei într-o stare critică. În zonele dependente de agricultură, aproape 80 % dintre habitate au deja probleme şi aproape 90 % din stocurile comerciale de peşte sunt supraexploatate, o treime dintre acestea fiind în stare irecuperabilă.

WWF subliniază că această evaluare este probabil optimistă, multe state raportând cifre mult subevaluate în ceea ce priveşte starea de conservare a habitatelor şi speciilor sălbatice ameninţate.

Spania, Grecia, Ciprul şi Portugalia nu comunică toate datele
"În ciuda obligaţiei legale da culege informaţii şi de a lua măsurile ce se impun pentru protecţia mediului, în ţări precum Spania, starea a aproape două treimi dintre habitate nu se cunoaşte încă. Şi nu sunt oferite date privind starea de conservare a circa jumătate dintre speciile ameninţate din Grecia, Cipru sau Portugalia." spune Baumüller.

"Nu poţi proteja ceea ce nu cunoşti – întârzierile şi raportările eronate la nivel naţional trebuie sancţionate efectiv dacă vrem cu adevărat să garantăm un mediu sănătos şi viabil din punct de vedere economic pentru generaţiile viitoare."

WWF a salutat iniţiativa lansată în 2001, prin care şefii de state s-au angajat să "stopeze declinul biodiversităţii până în 2010".

 

Reţeaua Natura 2000 de arii protejate


Principalul rezultat a fost crearea reţelei Natura 2000 de arii protejate care cuprinde în prezent 17 % din teritoriul Europei şi se va extinde şi asupra unor zone marine.

"Practic, însă, politicienii noştri tot nu înţeleg că aici nu e vorba de a proteja câteva plante şi animale rare şi a le salva de la dispariţie," spune Baumüller. "Natura garantează un mediu sănătos şi funcţional pentru viaţa noastră şi a tuturor celorlalte specii vii."

WWF cheamă Uniunea Europeană să păstreze ţinta ambiţioasă de stopare a pierderii de biodiversitate până în 2020, îndemnând guvernele europene să creeze un adevărat "Plan european de recuperare a biodiversităţii" pentru a creşte investiţiile "prietenoase faţă de mediu", proteja şi gestiona siturile terestre şi marine Natura 2000, dezvolta resursele regenerabile şi infrastructurile verzi şi introduce practici agricole şi piscicole care să nu impieteze asupra ecosistemelor.

Sursa: Wildlife Extra www.wildlifeextra.com

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect