Animale


Receive HTML?

Home arrow Veterinari arrow Program de sanatate animala
Program de sanatate animala PDF Imprimare E-mail

VETERINARI
(Program de sanatate animala)

Departamentul veterinar de la Buffalo Zoo dedica cea mai mare parte a timpului practicarii medicinii preventive. Medicina preventiva, care implica tratamente de rutina programate si testarea sanatatii colectiei ajuta la detectarea problemelor in faze incipiente — inainte ca acestea sa se dezvolte si sa puna in pericol bunastarea animalelor.
In mare parte, programul de medicina preventiva consta din controlul anual. Echipa veterinara incearca sa examineze anual cea mai mare parte a animalelor din colectie.

Aceasta ii permite sa caute anomaliile (respectiv dinti stricati, probleme la ochi, la copite etc). In timpul examinarii, personalul recolteaza sange pentru a detecta semne de infectie in organism sau semne de disfunctie organica. Dupa analiza, o parte din sange se pastreaza, de multe ori, ighetat sau in banca de ser, cea ce permite mentinerea evidentelor biologice ale colectiei pentru cercetare si monitorizarea imbolnavirilor. In plus, se administreaza adesea animalelor radiografii ale intregului corp pentru detectarea semnelor de anormalitate interna greu de decelat vizual sau prin palpare.

Un alt aspect al programului consta din vaccinari. Vaccinarile pot reprezenta insa o ploblema, deoarece nu se fac imunizari ale animalelor din colectie. Aceasta inseamna ca veterinarii trebuie sa foloseasca vaccinuri destinate animalelor domestice; care sunt de cele mai multe ori virusi sau bacterii moarte. Utilizarea virusilor morti este mult mai sigura decat a vaccinurilor vii sau modificate care ar putea cauza imbolnavirea animalelor pentru care nu au fost concepute. Desi eficacitatea acestor vaccinuri nu se cunoaste la multe specii la care sunt utilizate, ele ofera un instrument valoros in incercarea de a preveni raspandirea bolilor infectioase la animalele din colectie.

Parazitii reprezinta intotdeauna o preocupare cand este vorba de un animal. De aceea, personalul veterinar face examene de materii fecale de 2-4 ori pe an, pentru depistarea parazitilor. Partea din colectie mai predispusa infestarii cu paraziti primeste regulat medicamentatie antiparazitica.

Ca si la animalele domestice, viermii cardiaci reprezinta o preocupare la cateva dintre animale si face necesar ca la acestea sa se administreze lunar medicatie preventiva, la fel ca in cazul cainilor sau pisicilor de casa.

Desi personalul veterinar se straduieste sa previna apaitia problemelor, unele animale se imbolnavesc totusi. Multe animale ascund semnele de boala atata timp cat aceasta reprezinta o strategie de supravietuire, ceea ce ingreuneaza foarte mult problema diagnosticarii lor.

Tratamentul pentru animale salbatice este o sarcina dificila. Chiar atunci cand veterinarul depisteaza o problema la un animal din colectie, cele mai multe animale nu se lasa tratate usor. Trebuie deci ca tratamentul sa fie stabilit cu atentie de catre personalul veterinar, ingrijitori si curatori, pentru a fi cu adevarat cat mai eficace posibil.

Prin urmare, pentru a reduce stresul animalului si face sa creasca succesul tratamentului, este foarte important sa se faca uz de ingeniozitate si eficienta.

Sursa: Buffalo Zoo – USA www.buffalozoo.org

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect