Animale


Receive HTML?

Home arrow Educatie arrow Elaborarea unui program de educare pentru conservare
Elaborarea unui program de educare pentru conservare PDF Imprimare E-mail

EDUCATIE
(Elaborarea unui program de educare pentru conservare)

Am inclus prima parte a acestui articol in noua abordare a buletinului informativ axat pe „cum” spre deosebire de simpla prezentare de articole – este foarte important ca institutiile (si desigur fiecare persoana in parte) sa se inscrie in asociatii precum Asociatia Internationala a Educatrilor Zoo, de la care am obtinut acest articol, deoarece exista atat de multe informatii si cunostinte deja disponibile si oferite de profesionisti din intreaga lume. Versiunea completa a articolului se poate citi la:

www.izea.net/education/Developing%20a%20Conservation%20Education%20Program.pdf

Acest articol isi propune sa ajute pe educatorii mai noi in domeniul conservarii sa-si elaboreze un program. El ofera o imagine de ansamblu si un instrument util pentru conceperea unui nou program.

Adeseori, educatorii noi in meserie se confrunta cu sarcina intimidanta de a elabora un nou program de educare pentru conservare. In functie de nivelul de experienta si specializare, aceasta poate fi o sarcina usoara sau mai complicata. Fara experienta, este greu sa stii de unde sa incepi. Acest articol prezinta o scurta descriere si o schema care sa va ajute sa va organizati.

Este important sa intelegem unde vrem sa ajungem, deci sa incepem cu defnirea educatiei pentru conservare. Definitiile sunt multe si diferite, dar iata doua exemple:
1) procesul prin care influentam pozitiv cunostintele, atitudinile, sentimentele si comportamentul oamenilor cu privire la speciile si locurile salbatice, prin angajarea si implicarea publicului; si/sau

2) imbunatatirea managementului resurselor naturale, contribuind la constientizarea oamenilor cu privire la valoarea resursei naturale, exeminarea amenintarilor fata de bunastarea mediului si motivarea acestora pentru imbunatatirea gestionarii mediului. Rolul educatorului pentru conservare este acela de a facilita invatarea prin interogare, discutii, gandire critica si rezolvare activa a problemelor impreuna cu publicul.

Educatorii pentru conservare pot inspira oamenii sa caute sa afle mai multe despre mediu si sa actioneze asupra lumii inconjuratoare pe baza deciziilor pe care le iau. In plus, conducand prin exemplu, ei pot demonstra publicului cum sa comunice astfel de informatii prietenilor si familiei si cum sa intreprinda actiuni prin care sa protejeze speciile salbatice si mediul.

Abordarea educationala trebuie sa incurajeze comportamentul responsabil fata de mediu prin:

• Constientizare – sensibilitate fata de problemele asociate mediului

• Cunoastere – intelegerea modului in care functioneaza mediul, in care oamenii interactioneaza cu acesta si  depind de el si a modului in care pot fi rezolvate problemele de mediu

• Atitudini – preocuparea fata de mediu si motivatia personala si angajamentul de a participa la imbunatatirea si protectia mediului

• Deprinderi – abilitatea de a identifica si investiga problemele de mediu si de a contribui la solutionarea lor

• Participare – implicarea activa in eforturile de rezolvare a problemelor de mediu

(Organizatia Natiunilor Unite Nations pentru Educatie, Stiinta si Cultura – Programul de Mediu al ONU 1978, 1-7.)

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect