Animale


Receive HTML?

Home arrow Conservare arrow Comunicat de presa al IUCN
Comunicat de presa al IUCN PDF Imprimare E-mail

CONSERVARE
Criza speciilor salbatice, mai grava decat criza economica
(Comunicat de presa al IUCN)

Viata pe Terra se afla sub o grava amenintare, in ciua angajamentului conducatorilor lumii de a inversa aceasta tendinta, sunt concluziile unei analize detaliate a Listei rosii de specii amenintate a IUCN [Red List of Threatened Species™].

Analiza efectuata de IUCN, care se publica din patru in patru ani, este comunicata imediat inaintea termenului stabilit de guverne pentru evaluarea succesului obtinut in atingerea tintei de a reduce pierderea de diversitate biologica pana in 2010. Raportul IUCN, Speciile salbatice intr-o lume in schimbare [Wildlife in a Changing World], arata ca tinta pentru 2010 nu va fi atinsa.

“Cand guvernele trec la actiune penru a reduce pierderile de  biodiversitate se obtin unele succese in conservare, dar suntem inca departe de o inversare a trendului,” spune Jean-Christophe Vié, adjunct al sefului Programului IUCN pentru Specii si redactor sef al publicatiei.“E vremea sa recunoastem ca natura este cea mai mare companie de pe pamant, care lucreaza in beneficiul a 100 % din populatia lumii – si o face gratuit. Guvernele trebuie sa depuna eforturi la fel de mari, daca nu mai mari, pentru a servi natura ca si pentru servirea sectoarelor economic si financiar.”

Raportul analizeaza 44.838 de specii de pe Lista rosie a IUCN s prezinta rezultatele pe grupe de specii, regiuni geografice si diferite habitate, precum cele marine, de apa dulce si terestre.

Arata ca 869 specii sunt disparute sau disparute in natura si acest numar se ridica la 1.159 daca se includ si cele 290 de specii critic amenintate desemnate ca posibil disparute. In total, sunt amenintate cu disparitia minimum 16.928 de specii. Avand in vedere ca au fost analizate doar 2,7 % din cele 1,8 milioane de specii descrise, acest numar reprezinta o subestimare considerabila, insa da o imagine generala utila a ceea ce se intampla cu toate formele de viata de pe pamant.

Au fost evaluate acum un numar mai mare de specii de apa dulce, ceea ce da o imagine mai exacta a situatiei cumplite cu care se confrunta acestea. In Europa, de exemplu, 38 % din toate speciile de pesti sunt amenintate si 28 % in Africa de Est. Gradul inalt de conectivitate al sistemelor de apa dulce, care permite poluarii sau speciilor invazive sa se raspandeasca rapid, ca si dezvoltarea resurselor de apa fara a tine seama corect de speciile care traiesc in acestea sunt cateva cauze ale starii de periclitate.

In oceane, imaginea este la fel de descurajanta. Raportul arata ca o mare diversitate de specii marine se confrunta cu pierderi potential ireversibile datorate pescuitului excesiv, schimbarilor climatice, speciilor invazive, lucrarilor de amenajare a litoralului si poluarii. Cel putin 17 % dintre cele 1.045 de specii de rechini si pisici de mare, 12,4 % dintre serrinide si sase dintre speciile de testoase marine sunt amenintate cu disparitia. Cel mai remarcabil, 27 % dintre cele 845 de specii de corali constructori de recife sunt amenintate, 20 % sunt aproape amenintate si nu exista date suficiente pentru 17 % din cele evaluate. Pasarile marine sunt mult mai amenintate decat cele terestre, 27,5 % fiind in pericol de disparitie, comparativ cu 11,8 % dintre pasarile terestre.

“Ganditi-va la terenuri de pescuit fara peste, la exploatari forestiere fara copaci, turism fara recifuri de corali sau alte forme de viata, recolte fara polenizatori,” spune Vié.“Imaginati-va calamitatea pentru economiile si societatile noastre daca acestea s-ar pierde. Toate plantele si animalele care alcatuiesc multitudinea uluitoare a vietuitoarelor pamantului joaca roluri specifice si contribuie la elemente esentiale precum hrana, medicina, oxigenul, apa curata, polenizarea culturilor, stocarea carbonului si fertilizarea solului. Economiile depind in totalitate de diversitatea speciilor. Avem nevoie de toate si in numar mare. Literalmente nu ne putem permite sa le pierdem.”
 
Raportul arata ca aproape o treime dintre amfibieni, mai mult de una din opt pasari si aproape un sfert dintre mamifere sunt amenintate cu disparitia. Pentru unele grupe de plante, precum coniferele si cycadele, situatia este si mai grava, 28 % si respectiv 52 % fiind amenintate. Pentru toate aceste grupe, principala amenintare, la scara mondiala, o reprezinta distrugerea habitatului, agricultura extensiva, taierile de paduri si dezvoltarea asazarilor umane.
 
In cazul amfibienilor, chytridiomicoza, boala produsa de ciuperci, afecteaza grav un numar tot mai mare de specii, ingreunand eforturile de conservare. La pasari, cel mai mare numar de specii amenintate se afla in Brazilia si Indonezia, dar cel mai mare procent de pasari amenintate sau disparute se constata in insulele oceanice. Speciile invazive si vanatoarea reprezinta principalele amenintari. La mamifere, vanatoarea nesustenabila este cea mai importanta dupa pierderea de habitat. Aceasta are un impact major in Asia, unde si defrisarile au loc in ritm foarte rapid.
"Raportul reprezinta o lectura deprimanta,” spune Craig Hilton Taylor, Manager al Unitatii IUCN petru Lista rosie si coredactor al publicatiei. “El ne arata ca aceasta criza a dsparitiei este la fel de rea, daca nu mai rea decat ne asteptam. Insa ne arata si tendintele pe care le urmeaza aceste specii si prin urmare reprezinta o componenta esentiala a procesului de decizie. In perioada de pana in 2010, comunitatea mondiala va trebui sa utilizeze acest raport cu intelepciune pentru a putea rezolva situatia.”

Schimbarile climatice nu reprezinta acum principala amenintare pentru speciile salbatice, insa situatia s-ar putea schimba curand, potrivit raportului. Dupa examinarea caracteristicilor biologice a 17.000 de specii de pasari, afibieni si corali constructori de recife, raportul a constatat ca o parte semnificativa dintre speciile care in prezent nu sunt amenintate cu disparitia sunt susceptibile la schimbarile climatice. Intre acestea se numara 30 % dintre pasarile neamenintate, 51 % dintre coalii neamenintati si 41 % dintre amfibienii neamenintati, ale caror caracteristici ii fac susceptibili fata de schimbarile climatice.

Indicii Listei rosii fac posibila urmarirea tendintelor riscului de disparitie la diferite grupe de specii. Au fost calculati indici noi care au determinat rezultate interesante. Pasarile, ca si mamiferele, amfibienii si coralii prezinta o deteriorare continua, cu un declin deosebit de rapid in cazul coralilor. Indicii pentru Lista rosie au fost calculati si la specii de amfibieni, mamiere si pasari utilizate pentru hrana si in scopuri medicale. Rezultatele arata ca speciile de pasari si mamifere utilizate ca hrana sau in scopuri medicale sint mult mai amenintate. Raritatea tot mai mare a acestor resurse are impact asupra sanatatii si bunastarii oamenilor care depind direct de existenta lor.

“Lista rosie a IUCN deschide o fereastra asupra multora dintre aspectele globale majore ale zilelor noastre, inclusiv schimbarile climatice, pierderea ecosistemelor de apa dulce si pescuitul excesiv,” spune Simon Stuart, Presedintele Comisiei IUCN pentru supravietuirea speciilor si coredactor.“Daca nu rezolvam cauzele fundamentale ale nesustenabilitatii planetei, tintele ambitioase ale guvernelor de a reduce ritmul de disparitie nu vor insemna nimic.”

Pentru citirea textului integral al raportului, Wildlife in a Changing World – an analysis of the 2008 IUCN Red List of Threatened Species™, cautati la adresa: http://data.iucn.org/dbtw-wpd/edocs/RL-2009-001.pdf

Sursa: IUCN (www.iucn.org) 02 July 2009 | News - Press Release

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect