Animale


Receive HTML?

Home arrow Dezvoltare Durabila arrow Gradinile zoo merg pe verde
Gradinile zoo merg pe verde PDF Imprimare E-mail

SUSTENABILITATE
(Gradinile zoo merg pe verde)

Instiutiile zoologice vor sa adopte o atitudine responsabila fata de mediu. Adoptarea practicilor ecologice in activitatea de zi cu zi poate fi convenabila, placuta, necostisitoare si va poate da un sentiment de satisfactie. Educatorii zoo pot impartasi si transmite aceste actiuni vizitatorilor sub forma de mesaje despre modul in care gradinile zoologice fac pasii corecti pentru o existenta sustenabila.

Gradinile zoologice pot raspunde acestei responsabilitati “verzi” prin reducerea substantiala a amprentei asupra mediului in domeniul deseurilor, emisiilor de carbon si consumului de energie. Fiecare angajat poate participa la acest efort si inspira pe ceilalti sa treaca la actiune. Impreuna, efortul colectiv al institutiilor zoologice poate imbunatati situatia!

La Conferinta IZE din 2008, educatorii au facut schimb de idei “verzi” pentru zoo. Iata cateva idei expuse de ei. Poate ca unele dintre ideile de mai jos va vor starni interesul si le veti implementa a locul de munca.

Zoo Victoria, Australia

• Numirea unui responsabil cu sustenabilitatea la fiecare zoo, cu sarcina de a lucra la politicile zoo si la idei de actiune pentru vizitatori. Acesta poate cauta solutii si oferi solutiile optime la problemele ce pot aparea.

• Departamentele de vanzari trebuie sa se asigure ca produsele si ambalajele sunt ecologice si creeaza impactul minim posibil. Trebuie de asemenea sa fie atente la cantitatea de deseuri pe care o genereaza.

Paignton Zoo, UK

• Sa oferim articole “fair trade” ca suveniruri. Acum cinci ani, aceste produse reprezentau cam 5% din vanzari, acum au ajuns la 20% dn vanzari. Produsele verzi nu numai ca reflecta o atitudine corecta,  dar sprijina in egala masura trendul de consum.

• sa lucram cu restaurantele din incinta pentru a ne asigura ca alimentele nu contin ulei de palmier si ca furnizorii inteleg ca nu se vor achizitiona produse nedurabile.

Busch Gardens, SUA

• Destinati un magazin exclusiv produselor nedaunatoare mediului. Faceti instructaj cu personalul care prezinta informatii cu privire la produse si sustenabilitatea acestora. Faceti ca echipa educationala sa faca acest instructaj cu personalul de vanzari petru ca acesta sa fie in cunostinta de cauza atunci discuta cu vizitatorii despre aceste produse corecte pentru mediu.

• Daca produsele sunt insotite de o poveste, vizitatorii le vor cumpara mai

 Zoo Rotterdam, Olanda

• Creati o “Echipa verde,” compusa din angajati din toate domeniile zoo. Faceti o lista de actiuni verzi cu contributia tuturor sectoarelor din zoo si prioritizati aceste actiuni.

• Echipa va lucra la completarea listei cu masuri si actiuni. La noi,aceasta echipa a instalat deja panouri solare si doreste sa construiasca o turbina eoliana. Cu o lista de idei ecologice, zoo poate cumpara articolele necesare atunci cand dispune de bugetul necesar.

Kadoorie Farm and Botanical Gardens, Hong Kong
 
• Responsabilul cu sustenabilitatea determina prin audituri consumul de apa si energie. Sunt sugerate si implementate idei de reducere a acestuia. Prin auditurile energetice/de apa se masoara modificarile consumului de apa si energie.

• Instalati panouri de energie solara si povestiti vizitatorilor despre ele printr-un exponat care sa arate cate energie se genereaza.

• Utilizati hartie reciclata si tipariti intotdeauna pe ambele parti.
 
• Folositi catarii din zoo pentru transport de materiale pe teritoriul gradinii.

Zoo din South Australia, Australia

• Fiecare zoo are cate o “echipa verde” care monitorizeaza consumul de apa, energie si utilizarea vehiculelor de transport.

• Gradinile participa la compensarea carbonului generat prin utilizarea vehiculelor si elimina microbuzele vechi.

• Acum cladirile vechi sunt in curs de reamenajare cu sisteme de stocare a apei.
 
• Cladirile noi sunt construite la standarde verzi, ca sa nu necesite reamenajari.
 
Taronga Zoo

• Parcarea este in curs de amenajare, asa ca spatiile disponibile sunt limitate si nu se pot utiliza decat de cei care folosesc un singur automobil impreuna.

Oregon Zoo

• Personalul nu poate parca automobilele personale decat 4 zile/saptamana. In celelalte zile este incurajat sa vina cu masinile colegilor sau cu bicicleta.
Zoo din Europa

• Unele isi reexamineaza proiectul general si elimina adaposturile cu climatizare tropicala datorita costurilor enorme de incalzire si racire.

Zoo din Africa de Sud

• Programe benevole de acreditare pentru sustenabilitate ecologica. Aceste programe privesc produsele achizitionate, partenerii de afaceri, sistemele de transport, sistemul de management energetic si educarea vizitatorilor.

Sursa: International Zoo Educators Association (www.izea.net) Cititi pe website cum puteti participa.

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect