Animale


Receive HTML?

Home arrow Cercetare arrow Batalia sexelor este in avantajul urmasilor, concluzie a cercetarii pasarilor
Batalia sexelor este in avantajul urmasilor, concluzie a cercetarii pasarilor PDF Imprimare E-mail

CERCETARE

(Batalia sexelor este in avantajul urmasilor, concluzie a cercetarii pasarilor)

In natura este destul de rar ca ambii parinti sa fie implicati in cresterea puilor, dar este o trasatura comuna la pasari, unii pesti si primate, inclusiv la om. Cercetatorii au dorit sa afle prin urmare de ce, la unele animale, parintii raman impreuna.

Studiul, publicat in Journal of Evolutionary Biology, a analizat peste 50 e studii anterioare efectuate pe pasari pentru a intelege de ce si cum sunt impartite sarcinile intre cei doi parinti.

Cercetarile au fost conduse de Dr Freya Harrison si Prof. Tamás Székely de la laboratorul biodiversitate al Universitatii din Bath, in colaborare cu cercetatorii de la Universitatea din Bristol si Universitatea din Debreczin (Ungaria).

Dr Harrison explica: “Ingrijirea puilor are la multe specii un rol esential pentru supravietuire, dar este si costisitioare ca timp si eforturi. Timpul consumat cu cresterea puilor reprezinta pierdere de oportunitati de reluare a montei si de crestere a numarului de pui, astfel ca parintii trebuie sa faca fata unui compromis intre ingijirea puilor actuali si crearea unor noi generatii de pui.

“Astfel se creeaza un conflict de interese intre parinti, deoarece fiecare dintre acestia ar avea de castigat daca si-ar lasa perechea sa ingrijeasca de pui in timp ce ei pleaca sa procreeze noi generatii de pui in alta parte.

“Este exact ceea ce se intampla la majoritatea speciilor de animale si de aceea am cautat sa intelegem cum si de ce la amimale precum pasarile si primatele a evoluat tendinta de a imparti sarcinile parentale.”

Cercetatorii au analizat datele publicate timp de peste 30 de ani pe tema cresterii puilor la pasari pentru a vedea daca exista o schema comuna de comportament la speciile studiate.

Dr Harrison spune: “In studiul nostru am constatat ca daca un parinte incepe san nu-si mai faca datoria sau paraseste familia, perechea sa munceste mai mult la cresterea puilor, dar nu suficiant incat sa poata compensa complet lenea celuilalt parinte.

“Unii spun ca mariajul este o stare de cooperare antagonista – in acest caz am aflat ca secretul unui cuplu stabil este de a compensa doar partial defectele partenerului, pentru a te asigura ca nu vei fi parasit.”

Prof. Innes Cuthill, profesor de ecologie comportamentala la Universitatea din Bristol adauga: “Desigur, nu pretindem ca la pesti si la pasari sau chiar la om, acasta este in mod necesar o decizie constienta si bine calculata. Exista, mai probabil, reguli innascute de a reactiona, poate modificate prin invatare, care permit participarea cu succes la activitati comune fara a lasa loc pentru exploatare.”

Cercetatorii spera ca aceasta lucrare sa ajute oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine evolutia ingrijirii biparentale la om.

Studiul a fost efectuat cu sprijinul proiectului actiune coordonata al Comisiei Europene: Integrating Cooperation Research Across Europe (INCORE).

Adaptat dupa materiale oferite de Universitatea din Bath.

University of Bath (2009, July 6). Battle Of The Sexes Benefits Offspring, Says Research In Birds. ScienceDaily. Retrieved July 12, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090706090604.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect