Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Cailor de mare masculi le plac partenerele de talie mare
Cailor de mare masculi le plac partenerele de talie mare PDF Imprimare E-mail

ACVARII
(Cailor de mare masculi le plac partenerele de talie mare)

Caii de mare masculi au un program clar cand este vorba de a-si alege perechea: cresterea succesului in reproductie. Daca sunt mofturosi si prefera femele de talie mai mare, pot obtine oua mai multe si mai mari, dar si pui de talie mai mare, spun Beat Mattle si Tony Wilson de la Muzeul Zoologic al Universitatii din Zurich, din Elvetia.

Caii de mare au un mod de reproductie unic: gestatia masculina. Caii de mare masculi acorda toate ingrijirile parentale dupa fertilizare, dar, in ciuda investitiei paternale mari, se considera de multa vreme ca au adoptat si rolurile sexuale conventionale, conform carora femelele sunt cele care isi aleg partenerii si masculii concureaza pentru a le atrage atentia. Insa marimea pontei, a oualor si puilor cresc toate in functie de marimea taliei femelei, ceea ce sugereaza ca masculii pot obtine avantaje de fecundare daca se imperecheaza cu femele mai mari.

Mattle si Wilson au investigat comportamentul de imperechere la Hippocampus abdominalis, concentrandu-se asupra importantei marimii partenerilor in selectarea perechilor. La acest experiment au luat parte in total 10 cai de mare femele si 16 masculi maturi sexual, obtinuti de la o unitate de reproductie in captivitate din Tasmania. Exemplarelor de ambele sexe le-au fost prezentati parteneri potentiali de marimi diferite. Preferintele in alegerea partenerului au fost cuantificate din punct de vedere al timpului petrecut in ritualul de imperechere cu potentialii parteneri.

Mattle si Wilson au constatat diferente izbitoare in comportamentul de nuntire la caii de mare masculi fata de femele, in care masculii s-au dovedit mofturosi si femelele nediscriminatorii.

Caii de mare masculi au fost mult mai activi si au dovedit o preferinta clara fata de partenerele de talie mai mare. Spre deosebire de ei, femelele s-au dovedit semnificativ mai putin active, prezentand preferinte de imperechere ambigue.

Concluzia autorilor este ca: "Preferintele marcate ale masculilor fata de femelele de talie mare demonstrate in acest caz sugereaza ca selectia sexuala poate fi puternic sensibila la marimea taliei femelei la populatiile naturale ale H. abdominalis, ceea ce corespunde predictiilor legat de importanta taliei femelei pentru succesul reproductiv al speciei."

Concluziile lor au fost publicate foarte recent online in jurnalul lui Springer Behavioral Ecology and Sociobiology.
Adaptare dupa materiale oferit3e de Springer Science+Business Media, via AlphaGalileo.
Springer Science+Business Media (2009, 13 iulie). Male Seahorses Like Big Mates. ScienceDaily. Retrieved July 19, 2009, from http://www.sciencedaily.com/releases/2009/07/090707094708.htm

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent   Urmator >

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect