Animale


Receive HTML?

Home arrow Acvarii arrow Studiul pestilor 'blindati'
Studiul pestilor 'blindati' PDF Imprimare E-mail

Studiul peştilor 'blindaţi' contribuie la confirmarea teoriei lui Darwin privind selecţia naturală

ScienceDaily (Sep. 1, 2008) — Renunţarea la unele bagaje induse genetic în plus a ajutat poate unui peştişor să se descurce în apă dulce şi să crească mai mare decât strămoşii săi marini, potrivit unui studiu al UBC publicat astăzi în Science Express.

Lungi de trei până la 10 centimetri, ghidrinul a apărut mai întâi în ocean, dar, după ultima glaciaţiune, a început să populeze lacuri şi pâraie dulci.În ultimii 20.000 de ani – o perioadă relative scurtă din punctual de vedere al evoluţiei – osarii de apă dulce şi-au pierdut, în aceste noi medii de viaţă, plăcile osoase laterale sau "blindajul".

"Cercetătorii au identificat o formă de genă mutant, sau alelă, care împiedică creşterea blindajului," spune doctorandul în zoologie la UBC Rowan Barrett. Identificată la mai puţin această alelă este foarte comună la populaţiile de apă dulce.

Barrett şi colegii săi, cercetătorul la studii post doctorale de la UBC Sean Rogers şi Prof. Dolph Schluter şi-au propus să investigheze dacă gena de blindaj a putut ajuta ghidrinul să "invadeze" mediile de apă dulce. Ei au mutat 200 de ghidrini marini cu alela rară de reducere a blindajului în bălţi experimentale de apă dulce.

"Prin cercetarea documentată a caracteristicilor fizice şi structurii genetice a puilor acestor ghidrini marini în apă dulce am putut urmări modul în care operează selecţia naturală asupra acestei gene," a spus Rogers.

"Am constatat o creştere semnificativă a frecvenţei acestei alele la urmaşi, cea ce dovedeşte că selecţia naturală favorizează reducerea blindajului în apă dulce," adaugă Barrett.

Barrett şi Rogers au constatat de asemenea că puii purtători de alelă sunt mult mai mari ca dimensiuni. "Aceasta ne face să credem că expresia genetică este legată şi de creşterea ratei de creştere," spune Barrett.

"Dacă peştii nu mai cheltuiesc resurse pentru creşterea oaselor – ceea ce poate fi mult mai dificil în apă dulce, datorită lipsei de ioni a acesteia – pot utiliza mai multă energie pentru creşterea biomasei," spune Barrett. "Aceasta apoi le permite să se reproducă mai devreme şi astfel creşte rata de supravieţuire pe timpul iernii."

Aflată la a 150-a aniversare de la publicare săptămâna aceasta, prima lucrare a lui Darwin pe tema teoriei selecţiei naturale propunea ideea că provocările de mediu conduc la lupta pentru existenţă, sau "supravieţuirea celui mai adaptat." De atunci, cercetătorii au dezvoltat teoria prin înţelegerea modului în care evoluţia este afectată de gene.

"Acest studiu oferă dovezi în plus pentru susţinerea teoriei lui Darwin privind selecţia naturală, arătând impactul direct al condiţiilor de mediu asupra genelor care controlează caracterele fizice ce afectează supravieţuirea speciilor," spune Barrett.

 

Comments
Cautare
Doar utilizatorii inregistrati pot scrie comentarii.!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Precedent

Stiri

Check This out

 Plant Ecology and Evolution Lab 

Citeste mai departe...
 
IUCN study confirms vertebrate extinction crisis
Citeste mai departe...
 
We (G.A.I.N.) have created an English language  homepage.....
Citeste mai departe...
 
The new EAZA campaign is now underway.......
Citeste mai departe...
 

The story of SHAPE―Regionals

Citeste mai departe...
 
Training materials wanted for Romanian project.....
Citeste mai departe...
 
© 2018 Zoolinx Romania

Powered by Pret-Corect